ESC Hungary

Junior 2018

Napi Junior Eurovízió 2018: Wales

Cikksorozatunk végén egy debütáló országot, Walest fogjuk bemutatni. Manw Lili Robin 14 éves, Észak-Walesben született és elsőként képviselheti hazáját a versenyen. Habár az Egyesült Királyság korábban már többször is indult, az idei az első alkalom, hogy valamelyik tagállama önállóan küld előadót a fesztiválra. Manw jelenleg egy színitanodában tanul a walesi Bangorban.

A fiatal lány már két éves korában fellépett a szülei előtt egy játékzongora és egy mikrofon kíséretével, és már 4 évesen az Urdd Eisteddfod nevű, fiataloknak rendezett művészeti fesztivál színpadán énekelt. Azóta is évente visszatér a versenyre, ahol az egyik évben egy bíró rámosolygott, és biztatta arra, hogy soha ne hagyja abba az éneklést. Manw ezt a jótanácsot megfogadta, és legnagyobb szenvedélyei azóta is az éneklés és a tánc, álam pedig minél nagyobb színpadokon fellépni. Kedvenc filme a The Greatest Showman.

A zene mellett szintén nagyon fontos számára a sport. Az iskolában a tesi a kedvenc órája, amelyen élvezettel focizik a barátaival. A tanórákon kívül szeret sokat futni a szabad levegőn, és telenként síelni szüleivel és testvéreivel Svájcban. 2014-ben még filmszerepet is kapott, a The Secret of Kells című film walesi változatában játszotta el Awen szerepét.

Október elején rendezték meg a walesi válogató döntőjét, amelyen 6 fiatal tehetség vett részt. Az első körben feldolgozásokat énekeltek, itt a regionális zsűri szavazatainak köszönhetően a legjobb három versenyző továbbjutott a második körbe, ahol mindenki a versenydalt énekelhette el. Itt a nézők Manw-nak szavaztak bizalmat, és így ő jutott ki a nemzetközi versenyre. A válogató során minden versenyző kapott egy felkészítő mentort, akivel fel tudtak készülni a produkcióra.

A dalt Ywain Gwynedd szerzi (aki nem mellesleg Manw kedvenc walesi énekese), és eredetileg saját albumára készült, de miután felkérte a S4C csatorna, örömmel átadta a szerzeményt. A „Perta” (A legszebb) névre átkeresztelt dal a szerző saját gyerekkori érzéseiről szól, hogy ő mit gondolt akkor, amikor látta, hogy a felnőttek hogyan gondolkodnak a környezetvédelemről. Szerinte nem helyes, hogy a sok hulladékot, amit a mostani generáció megtermel, majd a saját gyerekeiknek kell eltakarítaniuk, ezért már most tenni kéne a Földért, hogy ezt a folyamatot megakadályozzuk, és megőrizzük a Föld szépségét a jövő számára. A dalszöveg nem túl bonyolult, de ez szándékosan van így, egy interjúból ugyanis kiderül, hogy Ywain célja ezzel az volt, hogy bárki a világon megértse, és dúdolni tudja a dalt, ezzel is még jobban elterjesztve az üzenetet.

Személyes vélemény: Habár a környezetvédelem tényleg fontos, Wales esetében nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy maga a dal engem nagyon nem fogott meg, és ezt a művet hallgattam meg talán az egyik legkevesebbszer az összes közül. A felújított változat sokat javított a dalon, így lett egy érdekes hangulata az egésznek, de sajnos ezzel nem tudott feljebb lépni Wales az én toplistámon.

(junioreurovision.tv, eurovoix.com)

Figyelem! Ma 12:00-tól indul az eschungary.hu szavazása a 2018-as Junior Eurovízió dalairól!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top