ESC Hungary

Rajongunk

Nem mindennapi Eurovízió 2019: Ukrajna

Az idei Eurovízió legnagyobb slágerét egy olyan dal adja, ami nem fog versenyezni Tel-Avivban. Mielőtt ráfordulunk a „nagyhétre”, emlékezzünk meg a politika beavatkozásába az idei Vidbir ukrán nemzeti döntőn. A 27 éves Anna Korszun lett volna az ország új reménysége a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon Maruv művésznéven, aki megnyerte a Vidbir ukrán nemzeti döntőt, de a hivatalos közlemény szerint

az UA:PBC ukrán közmédia és Maruv között nem sikerült megállapodni a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál részvételi feltételeiről.

Az előadó Ukrajnát képviseli a nemzetközi színpadon, az UA:PBC-vel aláírt szerződés alapján egyben ukrán kulturális nagykövet is lett, amivel nemcsak a zenéjét, hanem a világ ukrán közösség véleményét is képviseli.

A szabályok szerint a résztvevőknek biztosítani kell a fesztivál nem politikai karakterét. Az idei nemzeti döntő átpolitizálódott. A közösségi reakciók politikai nyomások és az agresszor állam részéről kimutatott erőszakos beavatkozás okozta a nemzeti döntő átpolitizálódását.

A hivatalos közlemények után a Vidbir második és harmadik helyezettje is visszautasította a versenyzést. Igazából úgy nézett ki a dolog, hogy a nemzeti döntő lebonyolításában résztvevők, gyakorlatilag a zsűri, élen a 2016-os Eurovízió győztese, Jamala provokálta a versenyzőket mindenféle politikai témával.

Az ominózus eset, amikor Jamala eljátszotta Maruvval, hogy Tel-Avivban vannak és a sajtótájékoztatón egy kényes újságírói kérdésre kell válaszolni.

-Szia Maruv, üdvözlünk Tel-Avivban. Nos, van egy nagyon kényelmetlen kérdésem. A Krím Ukrajnához tartozik?

Erre igennel válaszolt és nagy tapsot kapott. Majd megkérdezték tőle azt is, hogy Oroszország agresszorként lépett-e fel. Erre azt válaszolta, hogy ha az országnak rossz vezetője van, az nem jelenti az, hogy az összes lakosa ördög lenne. A műsor után egy tévécsatorna megkérdezte tőle hogy mi történt a Kelet-ukrajnai Dombaszban.

Egyébként a verseny másik résztvevőjétől, YUKO-tól azt a kérdezték, hogy feladná-e orosz származását az ukrán útlevélért.

Maruv énekes, dalszerző, producer és költő egy Kelet-ukrajnai kis faluban, Pavlohradban született. Az iskolában zenét és táncot tanult, viszont a Harkovi Politechnikai Intézetben nem zenei vonalon diplomázott. Ennek ellenére az Ukrajna Hangja versenyen a döntőig jutott. Férje, Olkeszander Korszun a The Pringlez menedzsere volt. 2015-ben a New Wave fesztiválon Ukrajnát képviselte. 2017-ben találkozott Mikhail BOOSIN Busin DJ-vel, aki felfedezte Maruv hangjában a lehetőségeket és közös projekteken kezdtek el dolgozni. Ebben az időszakban vált csak igazán híressé. A Drunk Groove című dal lett a leghíresebb slágere. Majd jött az Eurovízió. Az volt a nemzeti döntőben a legnagyobb probléma, hogy Maruvnak orosz lemezkiadója volt (Warner Music Russia), illetve hogy Maruv első önálló koncertjét a lemezkiadó Moszkvába szervezte, idén április 6-ra. Miután tisztán látszódott hogy Oroszországban két koncertet is fog adni, ekkor jött a miniszterelnök-helyettes kultúrminiszter Vjacseszlav Kirilenko, aki azt mondta, hogy aki Oroszországban turnézik, vagy nem ismeri el Ukrajna területi integritását, az nem képviselheti Ukrajnát az Eurovízión.

Jelenleg Kijevben él. Első albuma a The Pringlez együttes tagjaként jelent meg 2017-ben. Korszun később egy interjúban elmondta hogy ezentúl Maruv művésznéven fog részt venni az ukrán zenei életben.

Gyere ide, gyere ide, te vagy az egyetlen. Add nekem a szerelmed, alkonyattól pirkadatig. Gyere ide, gyere ide, te fiú összejöhetünk. Átesve a padlón, édesem ez az ördög ajtaja, elégve a lángban, akarod tudni a titkom? Bang. Igazából ez a dal inkább egy fülledt hangulatot akarhat átadni, ami nem biztos hogy éppen családbarát. Szerintem ezt feszegette a nemzeti döntős produkció is. Mindenesetre az idei év legnagyobb slágere lett annak ellenére hogy nem fog versenyezni, de egyszer volt róla hír hogy vendégként fellép valamelyik élő adásban Tel-Avivban. Meglátjuk, de mindenesetre top 5 lett volna.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top