ESC Hungary

Eurovízió 2019

Nemzeti döntős időpontok négy országból

Albánia az elmúlt két év sikertelen szereplése után idén kisebb meglepetésre a 11. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny előtt sokan még a döntőbe kerülést is elképzelhetetlennek tartották számukra, de Eugent Bushpepa „Mall” című dala végül teljesen megérdemelten érte el az ország történetének 3. legjobb helyezését. Az albánok az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a Festivali i Kenges nevű nagyszabású műsorban keresik majd az indulójukat a jövő évi tel-avivi versenyre. Az ország közszolgálati televíziója, az RTSH a napokban fedte fel azon előadók nevét, akik részt vesznek a karácsony előtt megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal rendelkező 3 napos eseményen. A két elődöntőt december 20-án és 21-én, míg a döntőt 22-én tartják. Az 57. Festivali i Kengesre 54 jelentkezés érkezett be, de csak a következő 22 szerencsés énekes léphet fel a műsorban:

– Aurel Thellimi — “Te dua ty”
– Bojken Lako — “Jeto jeten”
– Bruno Pollogati — Nuk ka stop”
– Dilan Reka — “Karma”
– Eliza Hoxha — “Pengu”
– Elona Islamaj — “Ne kete bote kalimtare”
– Elton Deda — “Qetesisht”
– Eranda Libohova — “100 pyetje”
– Gjergj Leka — “Besoj”
– Gralar Band — “Dashuria nuk mjafton”
– Jonida Maliqi — “Ktheju tokes””
– Kelly — “A me ndjen”
– Klint Collaku — “Me jete”
– Klodiana Vata — “Mbremje e pafund”
– Kujtim Prodani — “Babela”
– Lidia Lufi — “Rrefehem”
– Lorela Sejdini — “Vetmi”
– Marko Strazimiri & Imbro — “Leyla”
– Mirud — “Nene”
– Orgesa Zaimi — “Hije”
– Soni Malaj — “Do vij”
– Vikena Kamenica — “Naten e mire”

Több ismert név is van a listán, közülük az egyik legkiemelkedőbb Bojken Lako, aki 6. alkalommal vág neki a versenynek. A korábbi évek két közönségkedvence is visszatér, Dilan Reka és Orgesa Zaimi is harmadik alkalommal vesz részt a fesztiválon. Elton Deda és Lorela Sejdini tavaly után ismét bekerült a legjobbak közé. A dalok a későbbiekben kerülnek bemutatásra.

Ausztrália 2019-ben 5. alkalommal vesz majd részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A korábbi 4 indulójukat az SBS eddig mindig zárt ajtók mögött választotta ki, de jövőre megpróbálkoznak egy nemzeti döntővel, amelynek az „Eurovision: Australia Decides” nevet adták. A versenyt február 9-én tartják a Gold Coast Kiállítási és Konferencia Központban. Érdekesség, hogy Gold Coast, Ausztrália 6. legnagyobb városa Sydney-t és Melbourne-t is le tudta győzni a döntő megrendezéséért folytatott versengésben. Az SBS a Blink TV-vel közösen fogja megszervezni az eseményt. A versenyre november 4-ig várják az ausztrál állampolgársággal, illetve állandó lakcímmel rendelkező dalszerzők dalait, melyek közül a legjobbakat összepárosítják majd az énekesekkel. Az Eurovízióhoz hasonlóan a verseny előtti napon lesz egy próba, melyen a zsűri leadja szavazatát, a nézők pedig a következő napon, a TV-n keresztül élőben követhetik a műsort és szavazhatnak a kedvenceikre. A győztest a zsűri és a közönség szavazata 50-50%-ban adja majd.

Nyílt titok, hogy az ukrán közmédia pénzügyi helyzete nem túl rózsás, de az ország Eurovíziós nemzeti válogató műsorának szerelmesei fellélegezhetnek, mert az UA:PBC meghosszabbította az együttműködését a privát kézben lévő STB-vel, így 2021-ig biztosan nem maradunk Vidbir nélkül. A nemzeti válogató megrendezéséhez köthető összes költséget az STB állja majd, mely további pénzügyi támogatást is nyújthat a verseny győztesének. Az Eurovíziós szerepléssel kapcsolatos kiadásokat az UA:PBC fedezi. A Vidbir két elődöntőjét február 9-én és 16-án, míg a döntőt 23-án tartják.

Olaszország 2011-es visszatérése óta sikert sikerre halmoz az Eurovízión. Bár az ország közszolgálati televíziója nem sietett az indulásának megerősítésével, a RAI a napokban több információt is megosztott velünk a jövő évi Sanremo-i Fesztivállal kapcsolatban. A műsort február 5-9. között fogják megtartani, de ezúttal a „Fiatalok” (36 éven aluliak) kategória versenyzői már decemberben megmérkőznek egymással, akik közül 2 énekes lehetőséget kap, hogy a „Nagyok” között versenyezhessen az Eurovíziós indulásért. A „Fiatalok” körében nagyon népszerű a verseny, hiszen idén rekord mennyiségű jelentkezés érkezett be, így a RAI-nak 677 előadó közül kell majd kiválasztania a legjobbakat a december 17-21. között megrendezésre kerülő fesztiválra.

(escxtra.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top