ESC Hungary

Eurovízió 2019

Nemzeti döntős időpontok négy országból

Albánia az elmúlt két év sikertelen szereplése után idén kisebb meglepetésre a 11. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny előtt sokan még a döntőbe kerülést is elképzelhetetlennek tartották számukra, de Eugent Bushpepa „Mall” című dala végül teljesen megérdemelten érte el az ország történetének 3. legjobb helyezését. Az albánok az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a Festivali i Kenges nevű nagyszabású műsorban keresik majd az indulójukat a jövő évi tel-avivi versenyre. Az ország közszolgálati televíziója, az RTSH a napokban fedte fel azon előadók nevét, akik részt vesznek a karácsony előtt megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal rendelkező 3 napos eseményen. A két elődöntőt december 20-án és 21-én, míg a döntőt 22-én tartják. Az 57. Festivali i Kengesre 54 jelentkezés érkezett be, de csak a következő 22 szerencsés énekes léphet fel a műsorban:

– Aurel Thellimi — “Te dua ty”
– Bojken Lako — “Jeto jeten”
– Bruno Pollogati — Nuk ka stop”
– Dilan Reka — “Karma”
– Eliza Hoxha — “Pengu”
– Elona Islamaj — “Ne kete bote kalimtare”
– Elton Deda — “Qetesisht”
– Eranda Libohova — “100 pyetje”
– Gjergj Leka — “Besoj”
– Gralar Band — “Dashuria nuk mjafton”
– Jonida Maliqi — “Ktheju tokes””
– Kelly — “A me ndjen”
– Klint Collaku — “Me jete”
– Klodiana Vata — “Mbremje e pafund”
– Kujtim Prodani — “Babela”
– Lidia Lufi — “Rrefehem”
– Lorela Sejdini — “Vetmi”
– Marko Strazimiri & Imbro — “Leyla”
– Mirud — “Nene”
– Orgesa Zaimi — “Hije”
– Soni Malaj — “Do vij”
– Vikena Kamenica — “Naten e mire”

Több ismert név is van a listán, közülük az egyik legkiemelkedőbb Bojken Lako, aki 6. alkalommal vág neki a versenynek. A korábbi évek két közönségkedvence is visszatér, Dilan Reka és Orgesa Zaimi is harmadik alkalommal vesz részt a fesztiválon. Elton Deda és Lorela Sejdini tavaly után ismét bekerült a legjobbak közé. A dalok a későbbiekben kerülnek bemutatásra.

Ausztrália 2019-ben 5. alkalommal vesz majd részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A korábbi 4 indulójukat az SBS eddig mindig zárt ajtók mögött választotta ki, de jövőre megpróbálkoznak egy nemzeti döntővel, amelynek az „Eurovision: Australia Decides” nevet adták. A versenyt február 9-én tartják a Gold Coast Kiállítási és Konferencia Központban. Érdekesség, hogy Gold Coast, Ausztrália 6. legnagyobb városa Sydney-t és Melbourne-t is le tudta győzni a döntő megrendezéséért folytatott versengésben. Az SBS a Blink TV-vel közösen fogja megszervezni az eseményt. A versenyre november 4-ig várják az ausztrál állampolgársággal, illetve állandó lakcímmel rendelkező dalszerzők dalait, melyek közül a legjobbakat összepárosítják majd az énekesekkel. Az Eurovízióhoz hasonlóan a verseny előtti napon lesz egy próba, melyen a zsűri leadja szavazatát, a nézők pedig a következő napon, a TV-n keresztül élőben követhetik a műsort és szavazhatnak a kedvenceikre. A győztest a zsűri és a közönség szavazata 50-50%-ban adja majd.

Nyílt titok, hogy az ukrán közmédia pénzügyi helyzete nem túl rózsás, de az ország Eurovíziós nemzeti válogató műsorának szerelmesei fellélegezhetnek, mert az UA:PBC meghosszabbította az együttműködését a privát kézben lévő STB-vel, így 2021-ig biztosan nem maradunk Vidbir nélkül. A nemzeti válogató megrendezéséhez köthető összes költséget az STB állja majd, mely további pénzügyi támogatást is nyújthat a verseny győztesének. Az Eurovíziós szerepléssel kapcsolatos kiadásokat az UA:PBC fedezi. A Vidbir két elődöntőjét február 9-én és 16-án, míg a döntőt 23-án tartják.

Olaszország 2011-es visszatérése óta sikert sikerre halmoz az Eurovízión. Bár az ország közszolgálati televíziója nem sietett az indulásának megerősítésével, a RAI a napokban több információt is megosztott velünk a jövő évi Sanremo-i Fesztivállal kapcsolatban. A műsort február 5-9. között fogják megtartani, de ezúttal a „Fiatalok” (36 éven aluliak) kategória versenyzői már decemberben megmérkőznek egymással, akik közül 2 énekes lehetőséget kap, hogy a „Nagyok” között versenyezhessen az Eurovíziós indulásért. A „Fiatalok” körében nagyon népszerű a verseny, hiszen idén rekord mennyiségű jelentkezés érkezett be, így a RAI-nak 677 előadó közül kell majd kiválasztania a legjobbakat a december 17-21. között megrendezésre kerülő fesztiválra.

(escxtra.com)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top