ESC Hungary

Eurovízió 2018

Szabálymódosítás az összeadásban, Szandi pontjai is súlyozva lesznek

Az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a szavazási rendszer fejlesztése érdekében egy apró változást vezet be idéntől a zsűrik pontozásával kapcsolatban. A változtatás a zsűritagok egyedi véleményének fontosságát változtatja meg.

Az eddigiekben úgy összegezték a nemzeti zsűritagok pontjait, hogy összeadták ezeket, és a legtöbb pontot begyűjtő dal kapta a tizenkettest. Sokszor előfordult, hogy jelentős véleménykülönbségek alakultak ki a zsűritagok között, és végül ez aránytalanul hatott a végeredményre.

Az idei változás így hangzik: az EBU egy előre meghatározott pontrendszert fog hozzárendelni mindegyik helyezéshez, ami magasabb pontokat fog eredményezni a top 3-ban. Az első helyezett 12 pontot fog kapni, a többi pont pedig helyezésenként exponenciálisan fog csökkenni. Ezek alapján fogják összesíteni az öt zsűritag pontjait, de az összesítés után már rendes eurovíziós pontokat fognak kiosztani, 12-10-8 pontot és így tovább.

Összegezve a kisebb eredményt elérő dalnak kisebb hatása lesz a végső sorrendben. A magasabb pontot érő dal jobban fogja befolyásolni a végeredményt.

Lássunk két példát!

Első példa:

Van egy A és egy B című dal. A nemzeti zsűri négy tagja az A dalt teszi első helyre, egy pedig a 20. helyre értékeli. A B című dalt négyen a második helyre teszik, egy pedig a harmadikra. A jelenlegi rendszer szerint a B című dal lenne az első, az új szerint viszont az A.

Második példa:
Négy zsűritag a C című dalt 16. helyre teszi, egy pedig első helyre. A jelenlegi rendszer szerint valószínűleg nem kapna egyetlen pontot sem, az új szerint pedig nagy valószínűséggel bekerül a pontszerző helyre a top 10-be.

Az új rendszer célja hogy ne egyedileg, hanem csapatban pontozzanak. Az így létrejövő top 10 nagyon erős lesz, de akik ebből kiesnek, szinte teljesen el fognak veszni. Ezt a változtatást az EBU még januárban hagyta jóvá. Jon Ola Sand, az Eurovízió igazgatója az EBU részéről elmondta, hogy a legjobb helyezést elérő dalok jobban felismerhetőek, és a zsűri csapatának  akarata átveszi a hatalmat az egyének döntése felett. Más változás nincs a szavazásban, a végeredményt 50-50%-ban határozza meg a zsűri és a közönség.

Magyarországon Karácsony János zeneszerző, gitáros és előadóművész lesz a zsűri elnöke, Bolyki Balázs gospel énekes, zenész zeneszerző, producer és énektanár, Pintácsi Alexandra vagyis Szandi énekes, Vincze Lilla vagyis az egykori Napoleon BLD énekese, és Szabó Zoltán vagyis Szabó Zé dalszerző producer, A Dal zenei producere lesz a zsűri tagja. Minden országban van tartalék zsűritag is arra az esetre, ha az előre meghatározott öt zsűritag közül valaki mégsem tudná ellátni a feladatát. A 215 zsűritag közül 102 nő, 113 férfi, a legfiatalabb 16 éves Észtországból, a legidősebb 74 éves a horvát zsűriben. Átlagéletkoruk 40,8 év. Grúzia, Litvánia és Montenegró egyetemi professzorokat is meghívott a zsűribe. Két korábbi győztest is beültettek az ítészi székbe, az egyik Emmelie de Forest a dán zsűriben kapott helyet, 2013-ban nyerte meg a fesztivált. A másik az 1993-as győztes Niamh Kavanagh az ír zsűriben kapott helyet. A zsűrik mindig az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján pontoznak. Ezeket a próbákat emiatt zsűri shownak hívják, és ugyanazt az eurovíziós élményt nyújtja az arra jegyet váltóknak az arénában.

(infenetwork.net, eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top