ESC Hungary

Eurovízió 2019

Száztagú zsűri, leszámolás a nyilvános döntővel, decemberi Sanremo

Az elmúlt évek sikertelensége után idén végre újra rámosolygott a szerencse Németországra. Michael Schulte “You let me walk alone” című dala 340 ponttal az előkelő 4. helyen végzett Lisszabonban, ami Roman Lob 2012-es 8. helyezése óta a legjobb eredményük. A sikernek köszönhetően az ARD úgy döntött, hogy 2019-ben marad az idén jól bevált formulánál, így jövőre is egy 100 fős zsűri segít majd kiválasztani a legtehetségesebb énekeseket. Az előadók jelentkezését július 31-ig fogadják, a 100 tagú Eurovíziós zsűri toborzása pedig már megkezdődött. Tavaly több, mint 1000 énekes jelentkezett a versenyre, amit a szervezők 200-ra csökkentettek. A köztévé által kiválasztott 20-30 nemzetközi zeneszakértő, valamint a 100 fős zsűri a legjobbnak vélt 20 énekest elküldte egy pár napos dalszerző táborba, ahol tehetséges zenészekkel, énektanárokkal és dalszerzőkkel dolgozhattak az Eurovíziós dalukon és előadásukon. A nemzeti döntőbe végül 6-an kerültek be, jövőre viszont feljebb viszik ezt a létszámot, így minimum 8, maximum 10 előadót fogunk majd látni az “Unser Lied für Israel” című műsorban. A győztes személyéről a 100 tagú zsűri, a közönség és a nemzetközi zsűri fog dönteni.

Németországgal ellentétben Svájc helyzete nem ennyire rózsás az Eurovízión, hiszen az elmúlt 4 évben egy indulójuknak sem sikerült döntőbe jutnia. Utolsó sikeres szereplésük Sebalternek köszönhető, aki “Hunter of Stars” című dalával 13. helyen végzett Koppenhágában. Az ország 2019-re egy teljesen új koncepciót dolgozott ki a legmegfelelőbb előadó és dal megtalálására. Az énekesek és a dalszerzők szeptember 1. és október 1. között jelentkezhetnek a nemzeti válogatóra. A korábban nyilvános “Die Entscheidungsshow” jövőre megszűnik, a győztes dalt a kiválasztás után mutatják be. Az SRF pár dolgot elárult azzal kapcsolatban, hogy milyen dalokat várnak leginkább. Legyen szó benne a világban mostanában aktuális eseményekről (mint például az idei izraeli dalban a #MeToo) és érzelmileg hasson az emberekre (ahogy azt Michael Schulte dala tette, amit elhunyt édesapja emlékére írt). A 2019-es svájci előadó és dal kilétét egy 100 tagú zsűri és egy 20 fős nemzetközi zsűri dönti majd el, előreláthatólag még az év végén.

A sanremói dalfesztivál Olaszország leghíresebb fesztiválja, egy több napig tartó rendezvény, melyet minden évben februárban rendeznek meg. A műsor az 1951-es indulása óta már több változáson is átesett. A fesztivál során jelenleg két kategóriában versenyeznek az előadók, ez a következő szezonban is így marad, viszont a “Giovani’ (Fiatalok) kategória versenyzői már decemberben színpadra lépnek. A versenyre csak 36 éven aluliak jelentkezhetnek. December 17. és 21. között 24 tehetséges előadót láthatunk majd, melyek közül a két legjobb megkapja a lehetőséget arra, hogy februárban a “Nagyok” kategóriában énekelhessen. A változtatás ötlete a fesztivált vezető Claudio Baglioni nevéhez fűződik, aki elmondta, hogy az újítással minél több feltörekvő énekesnek szeretnék megadni a lehetőséget a tehetségük megmutatására. A “Fiatalok” kategória korábbi győztesei között több Eurovíziót is megjárt énekest találhatunk, mint például Fabrizio Moro (ESC 2018), Francesco Gabbani (ESC 2017) és Raphael Gualazzi (ESC 2011), de innen indult a világhírű Andrea Bocelli és Eros Ramazzotti karrierje is.

(wiwibloggs.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top