ESC Hungary

Rajongunk

Tények a Melodifestivalenről

A Melodifestivalen, vagyis a „Dallamfesztivál” 1958 óta van műsoron, viszont ezt a nevet 1967-ben kapta meg. Sok zenei híresség karrierje indult innen vagy fellépőként, vagy zeneszerzőként: az Ace of Base, az ABBA, a Roxette, az Army of Lovers, a The Cardigans és Robyn a fesztivál legnagyobb csillagai.

A fesztivált Schlagerfestivalen-nek is szokták titulálni, ami a tipikus ’80-as évek tempós és fülbemászó, jellegzetes svéd dalaira utal. Ilyen tipikus slágerdalnak nevezik az ABBA ”Waterloo” című dalát, de további jó példa Kikki Danielsson (MF 1985) ”Bra Vibrationer”, Lotta Engberg (MF 1987) ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”, Charlotte Nilsson( MF 1999) ”Take me to your heaven” és Friends(MF 2001) ”Listen to your heartbeat”. Az SVT próbál küzdeni a cimkézés ellen, minél változatosabb zenei stílusokat akarnak versenybe engedni.

A győztes dalok nem minden esetben aratnak kereskedelmi sikert. A legjobb példa erre az 1973-as év, amikor a harmadik helyezett „Ring Ring” kirobbanó sikert aratott, ezt a dalt Agnetha, Anni-Frid, Björn & Benny négyese adta elő.

Külföldi zeneszerzők nem vehetnek részt a Melodifestivalenen, de külföldi állampolgárok énekelhetnek a színpadon. Ezekre jó példa a finn Arja Saijonmaa, az észt Maarja & Kerli Kõiv duó, az angol Katrina vagy a kanadai Alannah Myles.

1999 óta használnak televotingot, és a döntőben 11 regionális zsűri is részt vesz a szavazáson. A verseny népszerűségét tekintve, az éves top 10 nézettséget tekintve a Melodifestivalen döntője sokszor népszerűbb, mint az Eurovízió döntője. A 2016-os Melodifestivalen döntőjében 12 millió szavazat érkezett be, miközben az ország lakossága 10 millió fő.

A svéd SVT közmédia decentralizációs törekvésének hála, 1975-től rendeztek Melodifestivalen döntőt Malmöben és Göteborgban is. A verseny fordulóira minden héten felépítik a színpadot egy másik település sportcsarnokában, így egy szezonban 2-3 ezer kilométert is utazik a díszlet. 2008-ban a vigaszági fordulót Kirunában rendezték meg, ez egy 16 ezer fős kisváros, ami 145-km-rel van északabbra az északi sarkkörtől.

(sverigesradio.se, thelocal.se)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top