ESC Hungary

Eurovízió 2022

Torino rendezi a 66. Eurovíziós Dalfesztivált 2022 májusában

Észak-Olaszország Piemont régiójának központja, Torino rendezi 2022-ben a 66. Eurovíziós Dalfesztivált. Olaszország eddig kétszer volt házigazdája az Eurovíziónak. Először Gigliola Cinquetti hozta haza a versenyt a Non ho l’età című dalával. 1964-ben Nápolyban rendezték az első olasz Eurovíziót, ami Luxemburg győzelmével, azaz Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, művésznevén France Gall Poupée de cire, poupée de son című slágerével zárult. Második alkalommal Toto Cutugno Insieme: 1992 című győztes dalának jogán került olasz kezekbe a rendezés, 1991-ben Rómában viharos svéd győzelem született: Carola Häggkvist Fångad av en stormvind című dala vitte el a trófeát. Idén pedig a Måneskin Zitti e buoni című szerzeménye lett a győztes. 2022-ben hosszas városválasztási procedúra után Torino-ra esett a választás. Az új győztes bejelentésére még várni kell 2022. május 14 éjszakájáig. Vagyis május 10-én és május 12-én rendezik a két elődöntőt, május 14-én pedig a döntőt.

https://youtu.be/zCPVUh1yypc

Martin Österdahl, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a 2006-os Téli Olimpiai Játékokból megismert PalaOlimpico csarnoknak minden adottsága megvan ahhoz, hogy színpadra állítson egy ilyen világméretű eseményt, és maga a város elkötelezettsége a verseny iránt szintén lenyűgöző.

Az Alpok lábánál elhelyezkedő város híres a galériáiról, múzeumairól, parkjairól és pizzáiról, palotáiról és várairól, valamint a reneszánsz, barokk, rokokó, neoklasszicista és art nouveau építészetéről. Torino az otthona a Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT) vállalatnak, a híres Torinói derbinek (Juventus vs. Torino FC) a torinói lepel keresztény ereklyének, valamint az olasz mozi is itt született. Az 1914-es Cabiria című némafilm volt az első, melyet elkezdtek terjeszteni az egész világon. A régió bővelkedik különleges sajtokban, kolbászokban, borokban és vermouthokban, és persze Nutellában is. Szerencsére az itt szerzett élmények kalóriáit könnyedén letáncolhatjuk, mert sosem lehetsz túl távol a városban egy táncparkettől, vagy koncerthelyszíntől.

(eurovision.tv)

About Author

Torino rendezi a 66. Eurovíziós Dalfesztivált 2022 májusában
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top