Kijev

Tudnivalók indulás előtt, és ha már Kijevben vagyunk

Két héttel az Eurovíziós hét kezdete előtt érdemes összefoglalni, hogy aki elutazik Kijevbe, mire számítson. Összefoglaltunk mindent, ami érdekes lehet a kiutazók számára, de az itthon maradók is elég jó képet alakíthatnak ki magukban.

Külügyminisztérium
Kijevi Nagykövetség: Kijev, Ul. Rejtarszkaja 33. Kijev 01901
Konzuli ügyelet: +380 67-233-03-19
Honlap: kijev.mfa.gov.hu
Biztonság: Ukrajna az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik. Kijevben és néhány nagyvárosban egy ideje több a rablás, főként sötétedés után, illetve éjszaka. Az Ukrajnába utazó magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek.

Utazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és baleset biztosítás megkötése. Kijev a biztonságos régiókhoz tartozik.

Ukrajnába csak útlevéllel lehet belépni, javasolt az országba még 3 hónapnál nem rövidebb érvényességi idejű útlevéllel belépni. Magyar állampolgár az első beutazástól számított 180 napon belül összesen 90 napig tartózkodhat vízummentesen.

Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Május 9 nemzeti ünnep: A győzelem napja.

A mobiltársaságokat általában két cég, az MTS és a KyivStar GSM képviseli.

Repülőterek
A Boriszpil Nemzetközi Repülőtér a legfőbb repülőtere Kijevnek és Ukrajnának. Körülbelül 30 kilométerre keletre helyezkedik el a belvárostól. Interkontinentális és helyi repülőútvonalak célállomása.

Akik WizzAir-rel érkeznek, azok a régi, Zsuljani Nemzetközi Repülőtér A termináljára érkeznek. Körülbelül 8 kilométerre helyezkedik el a belvárostól. Sok busztársaság indít buszokat a városba, de ha nincs hely- vagy ukrán nyelvismereted, a taxi az ajánlatos, ami körülbelül 50-60 hrivnyáért (Kb 700 forint) visz a belvárosba.

Tömegközlekedés
Kijev metróhálózata nagyon hatékony és nagyon olcsó. A három metróvonalhoz több mint 80 állomás tartozik, amivel elérhetők a legfőbb turista attrakciók. A metró kora reggeltől éjfélig jár. A tömegközlekedést buszok, trolik, villamosok és a magántársaságok minibuszai (marsrutka) egészítik ki. Egy útra 1,5 hrivnya a jegy, amit a sofőrtől is meg lehet venni, majd kilyukasztással kell érvényesíteni. A minibuszok Kelet-Európa nagyvárosaihoz hasonlóan működnek. A szélvédőn ki van írva a minibusz útvonala, ami alapján el lehet dönteni a beszállást. Beszállás után a viteldíjat (1,5-5 hrivnya) az utasok átadogatják a viteldíjat a sofőrnek, ha nem tud az utas közvetlenül a sofőr közelébe menni, és a visszajárót is kézről kézre kapjuk vissza. A metróra 4 hrivnya a jegy (kb 50 forint). Az Arsenalna metróállomás a legmélyebben kiépített megállóhely az egész világon. A 105 métert a két mozgólépcső 3-4 perc alatt teszi meg, innen negyed óra gyaloglással elérhető az Euroclub. Pár percet spórolhatunk, ha Krescsatik vagy a Maidan megállónál szállunk le. Viszont több kis utcán kell fordulni jobbra és balra. Így nem csoda, ha a Maidan-tól hamarabb keveredünk az Eurofaluhoz, mint az Euroclubhoz. Az Euroclub napközben Euro Fan Café-ként üzemel. Az előzetes hírek szerint május 5-én ukrán ogae party, május 6-án Skandináv parti, május 8-án a mindig nagyon jó hangulatú izraeli party lesz. A környéken van Kijev fő bevásárló utcája is. Az Eurovízió helyszínére, a Nemzetközi Kiállítási Központhoz az 1-es metróvonal Livoberezna megállójából lehet elérni. A megállóban van éjjel-nappali meki és egy nagy szupermarket is. A metró használatához feltölthető kártya szükséges. A metró pénztárainál, vagy automatánál. A cirill betűk mellett latin betűs írások is segítik a turistákat a tájékozódásban a metrón.

*

Működik a városban egy több mint 110 éves sikló is, ami a városközpontot köti össze a Podli-val. de egyébként aki korábban Uber-ezett, itt tudja majd használni.

Lefordítottuk a főpróbák menetrendjét, letölthető innen: escscheduleMAGYAR

Forrás: visitkievukraine.com, escinsight.com, visitkyiv.travel, euroclub-ukraine.com.ua, visitkyiv.travel

Comments

Legnépszerűbbek

14 éve kutatjuk az Eurovízió titkát!

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2020

To Top
%d bloggers like this: