ESC Hungary

Kijev

Tudnivalók indulás előtt, és ha már Kijevben vagyunk

Két héttel az Eurovíziós hét kezdete előtt érdemes összefoglalni, hogy aki elutazik Kijevbe, mire számítson. Összefoglaltunk mindent, ami érdekes lehet a kiutazók számára, de az itthon maradók is elég jó képet alakíthatnak ki magukban.

Külügyminisztérium
Kijevi Nagykövetség: Kijev, Ul. Rejtarszkaja 33. Kijev 01901
Konzuli ügyelet: +380 67-233-03-19
Honlap: kijev.mfa.gov.hu
Biztonság: Ukrajna az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik. Kijevben és néhány nagyvárosban egy ideje több a rablás, főként sötétedés után, illetve éjszaka. Az Ukrajnába utazó magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek.

Utazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és baleset biztosítás megkötése. Kijev a biztonságos régiókhoz tartozik.

Ukrajnába csak útlevéllel lehet belépni, javasolt az országba még 3 hónapnál nem rövidebb érvényességi idejű útlevéllel belépni. Magyar állampolgár az első beutazástól számított 180 napon belül összesen 90 napig tartózkodhat vízummentesen.

Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Május 9 nemzeti ünnep: A győzelem napja.

A mobiltársaságokat általában két cég, az MTS és a KyivStar GSM képviseli.

Repülőterek
A Boriszpil Nemzetközi Repülőtér a legfőbb repülőtere Kijevnek és Ukrajnának. Körülbelül 30 kilométerre keletre helyezkedik el a belvárostól. Interkontinentális és helyi repülőútvonalak célállomása.

Akik WizzAir-rel érkeznek, azok a régi, Zsuljani Nemzetközi Repülőtér A termináljára érkeznek. Körülbelül 8 kilométerre helyezkedik el a belvárostól. Sok busztársaság indít buszokat a városba, de ha nincs hely- vagy ukrán nyelvismereted, a taxi az ajánlatos, ami körülbelül 50-60 hrivnyáért (Kb 700 forint) visz a belvárosba.

Tömegközlekedés
Kijev metróhálózata nagyon hatékony és nagyon olcsó. A három metróvonalhoz több mint 80 állomás tartozik, amivel elérhetők a legfőbb turista attrakciók. A metró kora reggeltől éjfélig jár. A tömegközlekedést buszok, trolik, villamosok és a magántársaságok minibuszai (marsrutka) egészítik ki. Egy útra 1,5 hrivnya a jegy, amit a sofőrtől is meg lehet venni, majd kilyukasztással kell érvényesíteni. A minibuszok Kelet-Európa nagyvárosaihoz hasonlóan működnek. A szélvédőn ki van írva a minibusz útvonala, ami alapján el lehet dönteni a beszállást. Beszállás után a viteldíjat (1,5-5 hrivnya) az utasok átadogatják a viteldíjat a sofőrnek, ha nem tud az utas közvetlenül a sofőr közelébe menni, és a visszajárót is kézről kézre kapjuk vissza. A metróra 4 hrivnya a jegy (kb 50 forint). Az Arsenalna metróállomás a legmélyebben kiépített megállóhely az egész világon. A 105 métert a két mozgólépcső 3-4 perc alatt teszi meg, innen negyed óra gyaloglással elérhető az Euroclub. Pár percet spórolhatunk, ha Krescsatik vagy a Maidan megállónál szállunk le. Viszont több kis utcán kell fordulni jobbra és balra. Így nem csoda, ha a Maidan-tól hamarabb keveredünk az Eurofaluhoz, mint az Euroclubhoz. Az Euroclub napközben Euro Fan Café-ként üzemel. Az előzetes hírek szerint május 5-én ukrán ogae party, május 6-án Skandináv parti, május 8-án a mindig nagyon jó hangulatú izraeli party lesz. A környéken van Kijev fő bevásárló utcája is. Az Eurovízió helyszínére, a Nemzetközi Kiállítási Központhoz az 1-es metróvonal Livoberezna megállójából lehet elérni. A megállóban van éjjel-nappali meki és egy nagy szupermarket is. A metró használatához feltölthető kártya szükséges. A metró pénztárainál, vagy automatánál. A cirill betűk mellett latin betűs írások is segítik a turistákat a tájékozódásban a metrón.

*

Működik a városban egy több mint 110 éves sikló is, ami a városközpontot köti össze a Podli-val. de egyébként aki korábban Uber-ezett, itt tudja majd használni.

Lefordítottuk a főpróbák menetrendjét, letölthető innen: escscheduleMAGYAR

Forrás: visitkievukraine.com, escinsight.com, visitkyiv.travel, euroclub-ukraine.com.ua, visitkyiv.travel

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top