ESC Hungary

Eurovízió 2024

UMK 2024: Ők versenyeznek Finnországban

UMK 2024

Nem kell már sokat várni a finn válogatóra! A február 10-én megrendezésre kerülő UMK döntőt a Nokia Arena-ban, Tampere városában tartják. A műsort Benjamin Peltonen, Pilvi Hämäläinen és Viivi Pumpanen fogja vezetni. 7 dal közül kerül ki majd a győztes. Megvannak már a kedvencek?

Cyan Kicks – Dancing With Demons

A zenekart Susanna Alexandra énekes, Niila Perkkiö gitáros, Leevi Erkkilä basszusgitáros és Pietari Reijonen dobos alkotja. A Dancing With Demons című dal hosszú, kemény munka eredménye. Az utolsó simításokat a legendás londoni RAK Studiosban egy brit dalszerző, Dan Lancaster végezte el. A dal a belső démonok felhasználásáról és erővé alakításáról szól.

Sexmane – Mania

Sexmane, más néven Max Sene, jelenleg Finnország egyik leghallgatottabb előadója. 2019-es debütáló albuma, a Sextape nagy sikert aratott, több mint 100 hétig szerepelt a hivatalos finn albumlistán. Sene az UMK-hez legközelebb 2022-ben került, amikor is a közönség soraiból nézte a műsort. Bátyja, Isaac Sene abban az évben az UMK-ben versenyzett Kuuma Jäbä című slágerével. Sene most azt a célt tűzte ki maga elé, amiről Finnország tavaly lemaradt, ami nem más mint a győzelem a nagy színpadon. Mania című UMK-s versenydala lassan formálódott. Sene különböző időpontokban és különböző hangulatokban írta a dalt, ami a dalszövegekből is látszik.

Sara Siipola – Paskana

Sara Siipola sötét és lélekkel teli hangja olyan dalokkal varázsolta el a finneket, mint a Rohkee sydän, a Susta tulee tähti és az egyik legújabb, az Uusi musta. A Paskana („I’m a f***ing wreck”) című dala egy barátról szól, aki elveszíti az apját, és azokról az érzésekről, amelyeket a veszteség gerjeszt. Paskana kezeli a gyászt, és hagyja, hogy a hallgató szívfájdalmat érezzen: miért mennek mások bevásárolni, és élik tovább az életüket, amikor az én világom kihűlt? Siipola szerint a dal ereje abból fakad, hogy nem romantizálja a gyász gondolatát.

Jesse Markin – Glow

Jesse Markin 2019-es Folk című debütáló albumával egyik napról a másikra Finnország egyik legmegkapóbb új előadójává vált. Volt némi nyomás, amikor Markint rapperként bélyegezték meg, de ő úgy érezte, ez túlságosan korlátozó. Elmondása szerint megérti, hogy sok művész egyetlen műfajt és stílust választ, amelyre összpontosítja az erőfeszítéseit. Markin azonban sokféle világot akart belevinni a saját zenéjébe. Markin azért döntött úgy, hogy benevez az UMK-ra, mert a Glow című dalát sajátjának érezte. A dal kiváló példa arra, hogy Markin hogyan ötvözi a számára jelenleg fontos műfajokat és stílusokat egyetlen kislemezen.

Windows95man – No Rules

Windows95man a 90-es évek megtestesítője, aki kiszabadítja az egykor félénk családapát a mindennapokból. Minden akkor kezdődött, amikor Teemu Keisteri otthoni videói a Youtube-on elkezdtek terjedni az egész világon. Az egyik videó még egy NHL-meccs közben sugárzott reklámban is szerepelt. A UMK-n Windows95man kiadja legelső kislemezét, a No Rules-t. A dal címe a művész mottójára utal, amely mind a zenéjében, mind más művészi produkcióiban megjelenik.

Sini Sabotage – Kuori mua

A gyermekkora óta éneklő és zenélő Sini Sabotage a 2013-as Levikset repee című slágerével vált ismertté. A dal a hivatalos finn slágerlistán a kislemez és a letöltések listájának első helyére lőtt, és 2013-ban aranylemez lett. Sabotage teljesítménye utat nyitott a női rap-előadók számára Finnországban. A UMK új fejezetet jelent Sabotage számára. Elmondása szerint a Kuori mua („Hámozz meg”) című színes versenyművet pár „tüzes whiskey shot” és egy közös ötletelés inspirálta.

Mikael Gabriel x nublu – Vox Populi

Mikael Gabriel és az észt rapper nublu a legsikeresebb rap-előadók közé tartoznak saját országukban. A 2010-ben megjelent Mikael Gabriel Pohjosen poika című debütáló albuma jó fogadtatásban részesült, 2015-ös Versus című albumának kislemezei pedig már az album hivatalos megjelenése előtt streaming-rekordokat döntöttek. Nublu Észtország legnagyobb előadójává és rap-jelenségévé emelkedett, amikor 2020-ban az Év Hip-Hop/Rap/R&B előadójának választották. Mikael Gabriel x nublu dala a Vox Populi címet viseli. A dal arról szól, hogy az ilyen polarizált social media platformokon néha nehéz eldönteni, mi igaz és mi nem. A művészek szerint a dal rendkívül aktuális a mai világban, amely tele van populizmussal és a saját igazságaikról vég nélkül szónokló emberekkel.

A műsort élőben közvetíti az Yle TV1, az Yle Areena és az Yle rádiócsatornák. Az élő adás során a finn közönség szavazhat kedvenc dalára. Minden egyes pályaművet egy nemzetközi zsűri is értékel, amelynek tagjai 7 különböző eurovíziós országból érkező szakemberek. A győztes a közönségszavazatok és a nemzetközi zsűri által adott pontszámok összeszámlálásával kerül meghatározásra, a közönségszavazatok a végső pontszám 75%-át, a zsűri pedig a fennmaradó 25%-ot adja.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top