ESC Hungary

Eurovízió 2022

Zsűrik 2022: Az EBU statisztikailag lehetetlen dolgot kér

Az EBU által lassan megmagyarázott zsűris szavazási szabálytalanságok után két közmédia, Montenegró és Románia beleásta magát a számokba és a helyzet kivizsgálásába. A montenegrói RTCG közmédia szerint ilyen szavazat ismétlődések másik 4 országnál is előfordultak, ők mégsem lettek megbüntetve a „kiszámított, összesített, helyettestő” pontokkal. A román TVR az EBU kommunikációjának hiányát és késlekedését fájlalja, a menedzserek a TVR reputációjának rombolása miatt az Eurovízió jövőbeli kihagyását és bírósági eljárást fontolgatják.

A montenegrói RTCG közmédia vizsgálatot indított a múlt szombati Eurovízió döntőn történt, montetengrói szabálytalan zsűris pontok miatt. Az oikotimes.co.uk által szemlézett közleményben leírják, hogy statisztikailag lehetetlen elkerülni bizonyos ismétlődéseket, és bizonyítékként hozták a svéd, az ausztrál és a belga szavazatokat:

Ausztrália szavazatai
12 pont Svédországnak
10 pont Izraelnek
8 pont Belgiumnak
7 pont Észak-Macedóniának
6 pont Írországnak

Ausztrália kapott szavazatai
12 pont Svédországtól
10 pont Izraeltől
8 pont Belgiumtól
5 pont Észak-Macedóniától
5 pont Írországtól

Svédország szavazatai
12 pont Ausztráliának
10 pont Észtországnak
8 pont Belgiumnak
7 pont Máltának
6 pont Csehországnak

Svédország kapott szavazatai
12 pont Ausztráliától
12 pont Észtországtól
10 pont Belgiumtól
12 pont Máltától
12 pont Csehországtól

Belgium szavazatai
10 pont Svédországnak
8 pont Ausztráliának
7 pont Izraelnek

Belgium kapott szavazatai
8 pont Svédországtól
8 pont Ausztráliától
7 pont Izraeltől

Az RTCG kiemeli, hogy nem az ő feladatuk megítélni, hogy ezen országok miért nem keltettek gyanút, viszont 6 országnál nem volt elképzelhetőek vagy megengedettek az ismétlődések.

A román TVR új közleményében azt emeli ki, hogy a közmédiák reputációjának gyengítése a gyanúsítgatásokkal elkerülhető lett volna, ha az EBU a problémás adatok észlelése után azonnal kommunikált volna az érintett közmédiumokkal május 11-én szerdán, vagyis a második elődöntő zsűris döntője után. Ha az EBU a szavazást követően értesítette volna a zsűriket és elmagyarázta volna a szabálytalanságokat, a TVR-nek lett volna ideje reagálni azonnal: kivizsgálni a vádakat és javító intézkedéseket bevezetni – ha a vizsgálat során bebizonyosodnak a vádak.

Sajnos mivel az EBU csak hét nappal később küldött releváns információkat, a TVR csak utólagosan kérheti a zsűrit hivatalos válaszadásra a a második elődöntős szavazataikkal kapcsolatban. Ráadásul ebben a kontextusban amiben már szankcionálták őket, nem adva meg a lehetőséget a védekezésre, a TVR a többi közmédiával közösen fogja kivizsgálni, hogy a bejelentett szabálytalanságok csalási kísérlet eredményeként születtek-e meg.

A TVR megjegyzi, hogy az EBU a 6 érintett országból kettőbe ellenőröket is küldött, akik rendben találták a zsűrik munkáját, később mégis megbüntették őket is, mivel nem a zsűri pontjait olvasták be a döntőben.

A közleményüket azzal zárják, hogy a kialakult helyzet, és a köztévé imidzsének rombolása miatt a TVR képviselői fontolgatják a távolmaradást az Eurovízió jövőbeli kiadásaiból, és az idei helyzetet a bíróságon szeretnék tisztázni.

(oikotimes.co.uk)

Zsűrik 2022: Az EBU statisztikailag lehetetlen dolgot kér
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top