ESC Hungary

Eurovízió 2022

Zsűrik 2022: Az EBU statisztikailag lehetetlen dolgot kér

Az EBU által lassan megmagyarázott zsűris szavazási szabálytalanságok után két közmédia, Montenegró és Románia beleásta magát a számokba és a helyzet kivizsgálásába. A montenegrói RTCG közmédia szerint ilyen szavazat ismétlődések másik 4 országnál is előfordultak, ők mégsem lettek megbüntetve a „kiszámított, összesített, helyettestő” pontokkal. A román TVR az EBU kommunikációjának hiányát és késlekedését fájlalja, a menedzserek a TVR reputációjának rombolása miatt az Eurovízió jövőbeli kihagyását és bírósági eljárást fontolgatják.

A montenegrói RTCG közmédia vizsgálatot indított a múlt szombati Eurovízió döntőn történt, montetengrói szabálytalan zsűris pontok miatt. Az oikotimes.co.uk által szemlézett közleményben leírják, hogy statisztikailag lehetetlen elkerülni bizonyos ismétlődéseket, és bizonyítékként hozták a svéd, az ausztrál és a belga szavazatokat:

Ausztrália szavazatai
12 pont Svédországnak
10 pont Izraelnek
8 pont Belgiumnak
7 pont Észak-Macedóniának
6 pont Írországnak

Ausztrália kapott szavazatai
12 pont Svédországtól
10 pont Izraeltől
8 pont Belgiumtól
5 pont Észak-Macedóniától
5 pont Írországtól

Svédország szavazatai
12 pont Ausztráliának
10 pont Észtországnak
8 pont Belgiumnak
7 pont Máltának
6 pont Csehországnak

Svédország kapott szavazatai
12 pont Ausztráliától
12 pont Észtországtól
10 pont Belgiumtól
12 pont Máltától
12 pont Csehországtól

Belgium szavazatai
10 pont Svédországnak
8 pont Ausztráliának
7 pont Izraelnek

Belgium kapott szavazatai
8 pont Svédországtól
8 pont Ausztráliától
7 pont Izraeltől

Az RTCG kiemeli, hogy nem az ő feladatuk megítélni, hogy ezen országok miért nem keltettek gyanút, viszont 6 országnál nem volt elképzelhetőek vagy megengedettek az ismétlődések.

A román TVR új közleményében azt emeli ki, hogy a közmédiák reputációjának gyengítése a gyanúsítgatásokkal elkerülhető lett volna, ha az EBU a problémás adatok észlelése után azonnal kommunikált volna az érintett közmédiumokkal május 11-én szerdán, vagyis a második elődöntő zsűris döntője után. Ha az EBU a szavazást követően értesítette volna a zsűriket és elmagyarázta volna a szabálytalanságokat, a TVR-nek lett volna ideje reagálni azonnal: kivizsgálni a vádakat és javító intézkedéseket bevezetni – ha a vizsgálat során bebizonyosodnak a vádak.

Sajnos mivel az EBU csak hét nappal később küldött releváns információkat, a TVR csak utólagosan kérheti a zsűrit hivatalos válaszadásra a a második elődöntős szavazataikkal kapcsolatban. Ráadásul ebben a kontextusban amiben már szankcionálták őket, nem adva meg a lehetőséget a védekezésre, a TVR a többi közmédiával közösen fogja kivizsgálni, hogy a bejelentett szabálytalanságok csalási kísérlet eredményeként születtek-e meg.

A TVR megjegyzi, hogy az EBU a 6 érintett országból kettőbe ellenőröket is küldött, akik rendben találták a zsűrik munkáját, később mégis megbüntették őket is, mivel nem a zsűri pontjait olvasták be a döntőben.

A közleményüket azzal zárják, hogy a kialakult helyzet, és a köztévé imidzsének rombolása miatt a TVR képviselői fontolgatják a távolmaradást az Eurovízió jövőbeli kiadásaiból, és az idei helyzetet a bíróságon szeretnék tisztázni.

(oikotimes.co.uk)

About Author

Zsűrik 2022: Az EBU statisztikailag lehetetlen dolgot kér
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top