ESC Hungary

Eurovízió 2019

A 2019-es Eurovízió résztvevő országai 4. rész

Cikksorozatunk negyedik része következik, amiben röviden bemutatjuk a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon induló országokat. Ebben a részben Örményország, Oroszország, Moldova, San Marino, Svédország, Svájc és Ukrajna kerülnek sorra.

Örményország

Örményország nemrégiben bejelentette, hogy Srbuk képviseli őket a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Idén nem a Depi Evratesil nemzeti döntő által választották ki az indulójukat – ahogy azt az elmúlt két évben tették – hanem belső kiválasztást tartottak. Valószínűleg az elmúlt évek gyenge eredményei miatt volt szükség a váltásra.
Srbuhi „Srbuk” Sargsyan örmény pop / soul énekes és dalszerző. Gyermekkora óta zenét tanul. Srbuk Örményország felemelkedő sztárja, számos helyi és nemzetközi versenyen vett részt.
„…Sok örmény rajongó akarta látni az Eurovíziós színpadon. Bízom benne, hogy Srbuk egyedülálló karaktere le fogja nyűgözni a rajongókat és a nézőket a világ minden tájáról…”- mondta David, az örmény delegáció vezetője.
Örményország 2006-ban debütált és 12 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig még nem nyerte meg a versenyt, legjobb eredményét 2008-ban és 2014-ben érte el, amikor a negyedik helyen végzett.

Oroszország

Az oroszok is indulnak a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Már azt is lehet tudni, hogy január végén jelentik be ki fogja képviselni az országot a versenyen. Idén is, ahogy az elmúlt években belső választást tartottak, a művész és dalának kiválasztására.
Oroszország 21 alkalommal vett részt a versenyen 1994-es debütálása óta. Az egyik legsikeresebb ország, kilencszer is bejutott a top5-be, de a versenyt még csak egyszer nyerte meg 2008-ban.

Moldova

Moldova megerősítette, hogy részt vesz a soron következő versenyen Tel-Avivban. Idén is, ahogy minden évben (kivéve 2007) az O melodie pentru Europa nemzeti döntőn keresztül választják ki indulójukat.
Moldova 2005 óta minden évben részt vesz az Eurovíziós Dalfesztiválon. A versenyen legjobb eredményét 2017-ben érte el, amikor bronzérmesként végzett.

San Marino

San Marino jelezte, hogy küldenek versenyzőt a 2019-es Eurovízióra. Viszont, hogy ki is lesz, aki képviseli az országot majd csak január 21-én derül ki.
2008-as debütálása óta tizedik alkalommal fog San Marino részt venni a versenyen. Nem tartozik a legsikeresebb országok közé, csak egy alkalommal sikerült bejutnia a döntőbe 2014-ben ahol 24. helyen végzett, ami egyben a legjobb eredménye is.

Svédország

Az utóbbi évtizedek hagyományait követve idén ismét a Melodifestivalen-t hívják segítségül a svéd előadó kiválasztására. Idén március 9-én derül ki, hogy ki fogja képviselni Svédországot a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon.
A Melodifestivalen Svédország legnépszerűbb televíziós műsora, és becslések szerint évente több mint 4 millió svéd néz ki. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén is több mint 2200 dalt küldtek be a svéd köztévé felhívására. Az elmúlt évekhez képest ez a szám kissé visszaesett, de még így is ez az a verseny, amire a legtöbb dallal pályáznak. Az első versenyük évén kívül mindig ezen keresztül választották ki indulójukat.
Svédország 58 alkalommal vett részt 1958-as debütálása óta, csak 3 versenyt hagyott ki (1964, 1970, 1976). A második legsikeresebb ország, összesen hat győzelmével (1974 , 1984 , 1991 , 1999 , 2012 , 2015).

Svájc

Svájc jelezte, hogy részt fog venni a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Az elmúlt években a Die Grosse Entscheidungsshow nemzeti döntőjük segítségével választották ki indulójukat. 2010 óta ez az első alkalom, hogy úgy döntöttek, belső kiválasztást alkalmaznak. Ennek oka lehet, hogy az elmúlt 10 évben csak kétszer sikerült a döntőbe jutniuk.
Összesen 420 dalból egy nemzetközi szakértői zsűri 5 dalra szűkítette a lehetséges indulókat. Ezeket a dalokat zenészek és különböző művészek tesztelik, akik majd a bírálóbizottsággal szemben további értékelésre várnak. Végül márciusban választják ki az indulót, aki az országot képviseli majd Izraelben.
Svájc 1956-ban debütált és az első versenyen, amit meg is nyert. 59 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, csak 4 évben nem vett részt (1995 , 1999 , 2001 és 2003) amikor valószínűleg előző évi gyenge eredményük elvette a kedvüket a következő évi részvételtől. Legjobb eredménye két győzelem amit 1956-ban és 1988-ban ért el.

Ukrajna

Az ukránok megerősítették, hogy részt vesznek 2019-es versenyen Tel-Aviviban. Nem sokkal ezután a PBC amely az ukrán Eurovízió otthona, és az egyetlen olyan ukrán műsorszolgáltató, amely tagja az Európai Műsorszóró Szövetségnek (EBU), bejelentette, hogy a finanszírozás hiánya miatt meg kell szüntetniük az analóg műsorszórást, mivel nagy adóssággal rendelkeznek az ukrán kormányhoz. Ez a hír kétségeket vetett fel az ország indulásával kapcsolatban. Hasonló pénzügyi okok miatt Ukrajnának egyszer már 2015-ben vissza kellett lépnie az Eurovíziós Dalfesztiváltól. Ez volt az egyetlen alkalom 2003-as debütálásuk óta, hogy hiányoztak a versenyről.
A tévécsatornák (PBC és az STB) úgy döntöttek, hogy folytatják az együttműködést az Eurovíziós nemzeti kiválasztásra, és hároméves memorandumot írnak alá (2021-ig) Versenyzőjüket idén is a Vidbir nemzeti döntőjükön keresztül választják ki, ahogy ezt 2016 óta minden évben teszik. A 2019-es nemzeti döntő február 23.-án kerül megrendezésre.
Ukrajna eddig 15 alkalommal vett részt a versenyen, első győzelmét 2004-ben érte el, másodjára 2016-ban nyerte el az aranyérmet. A 2004-es elődöntő forduló bevezetése óta Ukrajna mindig bejutott a döntőbe.

(forrás: eurovoix.com, wiwibloggs.com, eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top