ESC Hungary

Eurovízió 2019

A 2019-es Eurovízió résztvevő országai 5. rész

Cikksorozatunk záró része következik, amiben röviden bemutatjuk a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon induló országokat. Ebben a részben a „Big five” tagjai és az előző évi nyertes Izrael kerülnek sorra.

1999 óta négy ország automatikusan bekerül az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, tekintet nélkül az előző versenyeken elért eredményeire. Ezt a különleges státuszt az EBU négy legnagyobb pénzügyi támogatójaként szerezte meg. Ezek az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Spanyolország. Ez a státuszuk miatt ezek az országok a „nagy négyek” néven ismertek. Olaszország 2011-ben visszatért a versenybe, így a „Big Five” részévé vált.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban idén is, ahogy 2016 óta az Eurovision: You Decide nemzeti döntőn keresztül választják ki nemzeti indulójukat. Idén új helyszínen tartják meg a döntőt (MediaCity UK, Salford) és a döntés a közönség kezében lesz. Három, egy nemzetközi szakértő zsűri által kiválasztott dal kerül bemutatásra, mindegyik kétféle hangszerelésben. Első körben az előadók mérkőznek meg egymással, hogy a legjobb hangszerelésű dal kerülhessen a következő fordulóba. Itt pedig már a dalok versenye következik, ahol a közönség a legjobb dalt választja ki, így születik meg a legjobb dal-előadó párosítás. Azt, hogy ki képviseli az országot a 2019-es versenyen Tel-Avivban február 8.-án tudjuk meg.
Az ország 1957-ben, a második versenyen debütált, azóta 61 alkalommal vett részt, csak egy évet hagyott ki (1958). Öt alkalommal szerzett aranyérmet (1967, 1969, 1976, 1981, 1997).

Németország

Németország megerősítette részvételét a soron következő versenyen. Sokszor váltogatta, hogy nemzeti döntő által vagy belső kiválasztás útján választja ki indulóját, viszont 2012 óra folyamatosan nemzeti döntőt tartanak. A dalok keresése már tavaly ősszel megkezdődött, ennek keretében pedig számos dalszerző workshop került megrendezésre. Idén több mint 1000 induló jelentkezett, hogy képviselje az országot, amit közel 200-ra szűkítettek, amit egy 100 emberből álló Eurovíziós zsűri 50-re csökkentett. Az 50 indulót a második körben egy nemzetközi zsűri szelektálta. Végül a február 22-én megrendezésre kerülő döntőben 7 előadó fog megmérkőzni, hogy képviselje Németországot az idei versenyen.
Németország hivatalosan részt vett minden egyes Eurovíziós Dalversenyen, annak 1956-os kezdete óta, kivéve 1996-ban, amikor nem jutott tovább az előválogató fordulón. Két alkalommal nyerte meg a versenyt, 1982-ben és 2010-ben.

Franciaország

A franciák is bejelentették, hogy indulnak a versenyen. Idén is a Destination Eurovision nemzeti döntőjük által választják ki indulójukat, ahogy azt az előző évben is tették. Január 26.-án derül ki, hogy melyik előadó milyen dallal képviseli hazáját 2019-es versenyen Tel-Avivban.
Franciaország az 1956-os első versenyen debütált 61 alkalommal részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon. Franciaország eddig öt alkalommal nyerte meg a versenyt. (1958, 1960, 1962, 1969, 1977). Amióta az elődöntőt bevezették (2004), hiába automatikusan döntős, még nem, sikerült bekerülnie a top5-be

Spanyolország

A spanyol köztévé szintén jelezte, hogy küldenek versenyzőt az izraeli megmérettetésre. Idén is az Operación Triunfo nemzeti döntő segítségével választják ki indulójukat. Az Operación Triunfo egy spanyol televíziós zenei verseny, amely új énekes tehetséget keres. Ez lesz az ötödik alkalom, amikor az ibériai nemzet ezen a tehetségkutatáson keresztül választja meg az Eurovíziós előadót. A spanyol döntőre január 20.-án kerül sor, előtte 48 órával hallhatja a közönség a dalokat, eddig csak 60 másodperces demo verziók voltak elérhetőek.
Spanyolország 1961-es debütálása óta minden évben részt vesz az Eurovízión. Kétszer nyerte meg a versenyt, (1968, 1969). Amióta bevezették az elődöntőt, és automatikus finalistaként bejutott a döntőbe, a 10.helynél egyszer sem végzett jobb helyen.

Olaszország

Olaszország bejelentette, hogy ismételten indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. Indulójukat ebben az évben is Sanremo Music Festival keretein belül választják ki.
Az olasz köztévé öt egymás utáni napon tartja a válogatót. Az első adás február 5 lesz, ahol az előző év mintájára idén sem lesz kiesés, így mind az öt show alkalmával láthatjuk mind a 24 előadót versenyezni. Ráadásul a daloknak négy perc terjedelmen belül kell maradniuk, ez még 1 perccel hosszabb mint az Eurovízión, így a 24 versenyzővel meglehetősen hosszú adásokra számíthatunk.
Minden este három csoport pontozza a versenyzőket (telefonos szavazók, nézőközönség, szakértő zsűri) ahol a csoportok szavazatainak súlya változni fog a verseny különböző szakaszaiban. Az első három adás során a művészek előadják dalaikat. A negyedik adás során az indulóknak dalukat átdolgozva egy vendégelőadóval kell duettet énekelni. A döntőben újra előadják a dalokat, majd a legjobb három dalra ismét elindítanak egy szavazást, így kerül majd ki a végső győztes február 9.-én, aki képviselheti Olaszországot a 2019-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny győztesének joga van visszautasítani az ország képviseleti jogát a tel-avivi versenyre. Ebben az esetben a TV a saját belső kritériumai szerint választják ki azt a produkciót, amelyiket küldik.
Olaszország 1956-ban debütált, 44 alkalommal vett részt a versenyen, két győzelmet tudhat magáénak (1964, 1990).

Izrael

Az előző évi Eurovíziós Dalfesztiválon első helyezett ország szintén automatikusan bekerül a döntőbe, és ebben az országban kerül megrendezésre a következő évi verseny is. Így nem is kérdés, hogy Izrael indul-e a versenyen. Indulójuk kiválasztására idén is a HaKokhav HaBa (The Next Star) nemzeti döntőt használják. A kiválasztási folyamat lassan a végéhez ér, már lehet tudni ki az a tizenkét énekes, akik a döntő fordulóba kerültek. Hamarosan az is kiderül ki lesz az, aki Izraelt képviselheti az idei Eurovízión.
Izrael 1973-tól, 41 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig négy izraeli győzelem született a versenyen (1978, 1979, 1998, 2018)

(eurovoix.com, wiwibloggs.com, eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top