ESC Hungary

A Dal 2016

A Dal 2016: Íme a játékszabályok

Tudósító: Klész Imre
Forrás: mediaklikk.hu/adal

Sok minden elhangzott már a Dal 2016-tal kapcsolatban, de a pontos szabályok és a szavazás kondíciói még nem voltak teljesen világosak. Lerántjuk a leplet: az MTVA közkinccsé tette A Dal 2016-os szabályait 3 nappal az első elődöntő előtt. Ötödik zsűritagként a közönségnek pontszámokat kell küldeni egyszer, a műsor végén a rendelkezésre álló kódszámok közül a weben vagy applikáción keresztül csak egyszer, SMS-ben legfeljebb 20-szor lehet szavazni. Az eljárási rend egésze A Dal 2014-ben megismertekkel hasonlatos. A verseny elkezdése előtt, aki az applikáción vagy weben keresztül szeretne szavazni, érdemes előre regisztrálni. Akik az SMS-t választják, azok papírt és tollat készítsenek elő, és írják fel a szavazás telefonszámát. De bárki használhatja az ESC Hungary szavazási segédletét is, letölteni, kinyomtatni, jegyzetelni. Link legalul.

Az előzsűrizés

Utólagosan megtudhattuk, hogy a pályázati határidőt követő 10 napon belül ellenőrizni kellett azt, hogy a pályázatok megfeleltek-e az alaki követelményeknek. A pályázati határidőt követő 15 napon belül előzsűrizni kellett minden pályázatot. Az előzsűrizésnél a hat volt a bűvös szám. Ismereteink szerint tíztagú volt a zsűri. Ha a zsűriből legalább hatan jeleztek, akkor történt valami érdekes. Egy dal hallgatásának indításakor, ha másfél percen belül legalább hatan jeleztek, akkor azt azért tették, mert vagy nem akarták tovább hallgatni a dalt, vagy éppen továbbhallgatásra érdemesnek ítéltek. A szerencsés esetben a végighallgatás után hat zsűritag igen szavazata kellett ahhoz, hogy a pályázat a második fordulóba kerüljön. A második fordulóban végighallgatták, majd 1-től 5-ig pontozták a dalokat. A pontok alapján alakult ki a top 30, illetve minimum 5 és maximum 10 dalt kiválasztottak tartaléknak arra az esetre, ha a top 30-ból valaki valamilyen módon mégis kiesne.

Az elődöntők és középdöntők

30 dal vetélkedik 3 elődöntőben, 2 középdöntőben és a döntőben. Az elődöntőkben 10, a középdöntőkben 9, a döntőben 8 dal versenyez. Az elő- és középdöntőkben a négytagú zsűri a dalok elhangzása után közvetlenül pontoz 1-10-ig, majd bejelentik a produkció közben a nézői szavazatok egészre kerekített átlagát is, itt a közönségszavazatok 1 és 10 között leadott pontjainak kerekített átlaga az ötödik zsűritag pontjaként fog számítani. A zsűri az elődöntők mindegyikéből a pontszámok alapján 5, a középdöntők mindegyikéből 3 dalt juttat a következő fordulóba. Azok a dalok, melyek a pontszámok alapján nem jutnának tovább, elődöntőnként 5, középdöntőnként 6 versenyzőre közönségszavazás indul, ezek közül a legtöbb szavazatot kapó jut a következő fordulóba. Így az elődöntők mindegyikéből 6, a középdöntők mindegyikéből 4 dal jut a következő fordulóba.

A döntő

A döntőben a dalok elhangzása után a zsűri csak szóban értékel, majd az összes dal elhangzása után a zsűritagok 10, 8, 6 és 4 ponttal értékelik a dalokat. Az így kialakult legjobb négy dalra a közönség fog szavazni, a legtöbb szavazatot begyűjtő produkció nyeri a versenyt és a jogot Magyarország képviseletére a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon. A holtversenyeket a verseny korábbi szakaszaiban is jól szabályozzák, de például ha a döntőben a közönségszavazáson alakulna ki holtverseny, akkor a szavazást 3 percnél rövidebb időtartamban újra kell indítani. Részletek a teljes szabályzatban.

A szavazás

A szavazást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Telekom New Media Zrt. (TNM) szervezi. A szavazáskor először pontszámokkal kell értékelni a dalokat az adott produkció ideje alatt, majd a dalok elhangzása és az összegyűjtött pontok összesítése után a műsorvezetők felhívására azon versenyzők kódszámait lehet elküldeni, melyeket közönségszavazásra bocsájtottak. A szavazásra háromfajta lehetőséget nyújtanak a szervezők a közönség számára:

– A Dal 2016 applikáción, melyet Android, IOS és Windows Phone rendszert használó okos eszközökön lehet használni, ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött. Az applikáció az adott rendszer hivatalos alkalmazás gyűjteményéből elérhető.

– A Dal 2016 weboldalán, ennek címe: www.mediaklikk.hu/adal, ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött. Egy regisztrációval lehet használni az alkalmazást és a webes felületet is, külön regisztráció nem szükséges a kétfajta felületre.

– SMS-ben a +36 (20 vagy 30 vagy 70) 4422-999-es telefonszámra, ami nem ingyenes, de alapdíjas, ennek összege előfizetésenként eltérő lehet, célszerű az adott hálózaton belül elküldeni a szavazatot.

A szavazás ideje

– Kizárólag a versenydal elhangzásának három perce alatt lehet elküldeni az értékelést kifejező pontszámot 1-10-ig

– Az összes dal elhangzása után, a műsorvezetők által elindított szavazáskor csak azokkal a kódszámokkal, melyeket közönségszavazásra bocsájtottak

A műsorvezetők az adás során segítenek abban, hogy mikor melyik szavazással lehet élni.

A szavazatok leadása

– Egy dalra csak egyszer lehet pontszámot küldeni a három lehetőség (SMS, App, Web) egyikén, több küldése esetén a rendszer nem küld vissza hibajelzést, illetve nem lesznek ezek a pontok figyelembe véve az összesítésnél. Az applikáción és a weboldalon futó szavazás egy rendszeren fut, így aki az egyik felületen már szavazott, a másik felületen már nem lesz rá jogosult.

– Az összes versenydal elhangzása után csak a rendelkezésre álló kódszámokra lehet szavazni, az alkalmazáson és a weben keresztül csak egyszer, egy kódra. SMS-ben egy telefonszámról legfeljebb 20-szor lehet szavazni, vagyis egy kódszámra akár többször is lehet szavazni. De több produkciót is lehet értékelni, a szavazatok eloszlása kötetlen, viszont ügyelni kell, hogy összességében maximum csak 20 szavazatot lehet elküldeni. A 21. szavazat elküldésétől kezdve érvénytelenek lesznek a szavazatok, hibajelzést nem küld a rendszer.

A telefonos hálózatok ilyenkor rendszerint túlterheltek, emiatt csak azok a szavazatok lesznek összesítve, melyek a megadott időkorláton belül megérkeznek a TNM technikai rendszerébe.

A szavazáson résztvevők között nyereményeket sorsolnak ki. Részletek a teljes szabályzatban az interneten, vagy a TXT 730. oldalán.

ESC Hungary szavazási segédlet

Az ESC Hungary készített egy szavazási segédletet, melyen nyugodtan lehet jegyzetelni, pontozni, vagy játékból az általunk megadott kategóriák szerint részpontszámokat adni a produkcióknak, ezek alapján pontosabb zsűris szavazatot lehet leadni, illetve a műsor vége felé, amikor kódszámokra lehet szavazni, megkönnyítheti a döntést. Az első elődöntőhöz készült segédlet letölthető itt. Fontos, hogy a rajtsorrendet még nem tudjuk, ezért a kódszámokat utólag kell beírni.

Szavazz már most a kedvencedre!

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top