ESC Hungary

A Dal 2016

A Dal 2016: Íme a játékszabályok

Tudósító: Klész Imre
Forrás: mediaklikk.hu/adal

Sok minden elhangzott már a Dal 2016-tal kapcsolatban, de a pontos szabályok és a szavazás kondíciói még nem voltak teljesen világosak. Lerántjuk a leplet: az MTVA közkinccsé tette A Dal 2016-os szabályait 3 nappal az első elődöntő előtt. Ötödik zsűritagként a közönségnek pontszámokat kell küldeni egyszer, a műsor végén a rendelkezésre álló kódszámok közül a weben vagy applikáción keresztül csak egyszer, SMS-ben legfeljebb 20-szor lehet szavazni. Az eljárási rend egésze A Dal 2014-ben megismertekkel hasonlatos. A verseny elkezdése előtt, aki az applikáción vagy weben keresztül szeretne szavazni, érdemes előre regisztrálni. Akik az SMS-t választják, azok papírt és tollat készítsenek elő, és írják fel a szavazás telefonszámát. De bárki használhatja az ESC Hungary szavazási segédletét is, letölteni, kinyomtatni, jegyzetelni. Link legalul.

Az előzsűrizés

Utólagosan megtudhattuk, hogy a pályázati határidőt követő 10 napon belül ellenőrizni kellett azt, hogy a pályázatok megfeleltek-e az alaki követelményeknek. A pályázati határidőt követő 15 napon belül előzsűrizni kellett minden pályázatot. Az előzsűrizésnél a hat volt a bűvös szám. Ismereteink szerint tíztagú volt a zsűri. Ha a zsűriből legalább hatan jeleztek, akkor történt valami érdekes. Egy dal hallgatásának indításakor, ha másfél percen belül legalább hatan jeleztek, akkor azt azért tették, mert vagy nem akarták tovább hallgatni a dalt, vagy éppen továbbhallgatásra érdemesnek ítéltek. A szerencsés esetben a végighallgatás után hat zsűritag igen szavazata kellett ahhoz, hogy a pályázat a második fordulóba kerüljön. A második fordulóban végighallgatták, majd 1-től 5-ig pontozták a dalokat. A pontok alapján alakult ki a top 30, illetve minimum 5 és maximum 10 dalt kiválasztottak tartaléknak arra az esetre, ha a top 30-ból valaki valamilyen módon mégis kiesne.

Az elődöntők és középdöntők

30 dal vetélkedik 3 elődöntőben, 2 középdöntőben és a döntőben. Az elődöntőkben 10, a középdöntőkben 9, a döntőben 8 dal versenyez. Az elő- és középdöntőkben a négytagú zsűri a dalok elhangzása után közvetlenül pontoz 1-10-ig, majd bejelentik a produkció közben a nézői szavazatok egészre kerekített átlagát is, itt a közönségszavazatok 1 és 10 között leadott pontjainak kerekített átlaga az ötödik zsűritag pontjaként fog számítani. A zsűri az elődöntők mindegyikéből a pontszámok alapján 5, a középdöntők mindegyikéből 3 dalt juttat a következő fordulóba. Azok a dalok, melyek a pontszámok alapján nem jutnának tovább, elődöntőnként 5, középdöntőnként 6 versenyzőre közönségszavazás indul, ezek közül a legtöbb szavazatot kapó jut a következő fordulóba. Így az elődöntők mindegyikéből 6, a középdöntők mindegyikéből 4 dal jut a következő fordulóba.

A döntő

A döntőben a dalok elhangzása után a zsűri csak szóban értékel, majd az összes dal elhangzása után a zsűritagok 10, 8, 6 és 4 ponttal értékelik a dalokat. Az így kialakult legjobb négy dalra a közönség fog szavazni, a legtöbb szavazatot begyűjtő produkció nyeri a versenyt és a jogot Magyarország képviseletére a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon. A holtversenyeket a verseny korábbi szakaszaiban is jól szabályozzák, de például ha a döntőben a közönségszavazáson alakulna ki holtverseny, akkor a szavazást 3 percnél rövidebb időtartamban újra kell indítani. Részletek a teljes szabályzatban.

A szavazás

A szavazást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Telekom New Media Zrt. (TNM) szervezi. A szavazáskor először pontszámokkal kell értékelni a dalokat az adott produkció ideje alatt, majd a dalok elhangzása és az összegyűjtött pontok összesítése után a műsorvezetők felhívására azon versenyzők kódszámait lehet elküldeni, melyeket közönségszavazásra bocsájtottak. A szavazásra háromfajta lehetőséget nyújtanak a szervezők a közönség számára:

– A Dal 2016 applikáción, melyet Android, IOS és Windows Phone rendszert használó okos eszközökön lehet használni, ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött. Az applikáció az adott rendszer hivatalos alkalmazás gyűjteményéből elérhető.

– A Dal 2016 weboldalán, ennek címe: www.mediaklikk.hu/adal, ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött. Egy regisztrációval lehet használni az alkalmazást és a webes felületet is, külön regisztráció nem szükséges a kétfajta felületre.

– SMS-ben a +36 (20 vagy 30 vagy 70) 4422-999-es telefonszámra, ami nem ingyenes, de alapdíjas, ennek összege előfizetésenként eltérő lehet, célszerű az adott hálózaton belül elküldeni a szavazatot.

A szavazás ideje

– Kizárólag a versenydal elhangzásának három perce alatt lehet elküldeni az értékelést kifejező pontszámot 1-10-ig

– Az összes dal elhangzása után, a műsorvezetők által elindított szavazáskor csak azokkal a kódszámokkal, melyeket közönségszavazásra bocsájtottak

A műsorvezetők az adás során segítenek abban, hogy mikor melyik szavazással lehet élni.

A szavazatok leadása

– Egy dalra csak egyszer lehet pontszámot küldeni a három lehetőség (SMS, App, Web) egyikén, több küldése esetén a rendszer nem küld vissza hibajelzést, illetve nem lesznek ezek a pontok figyelembe véve az összesítésnél. Az applikáción és a weboldalon futó szavazás egy rendszeren fut, így aki az egyik felületen már szavazott, a másik felületen már nem lesz rá jogosult.

– Az összes versenydal elhangzása után csak a rendelkezésre álló kódszámokra lehet szavazni, az alkalmazáson és a weben keresztül csak egyszer, egy kódra. SMS-ben egy telefonszámról legfeljebb 20-szor lehet szavazni, vagyis egy kódszámra akár többször is lehet szavazni. De több produkciót is lehet értékelni, a szavazatok eloszlása kötetlen, viszont ügyelni kell, hogy összességében maximum csak 20 szavazatot lehet elküldeni. A 21. szavazat elküldésétől kezdve érvénytelenek lesznek a szavazatok, hibajelzést nem küld a rendszer.

A telefonos hálózatok ilyenkor rendszerint túlterheltek, emiatt csak azok a szavazatok lesznek összesítve, melyek a megadott időkorláton belül megérkeznek a TNM technikai rendszerébe.

A szavazáson résztvevők között nyereményeket sorsolnak ki. Részletek a teljes szabályzatban az interneten, vagy a TXT 730. oldalán.

ESC Hungary szavazási segédlet

Az ESC Hungary készített egy szavazási segédletet, melyen nyugodtan lehet jegyzetelni, pontozni, vagy játékból az általunk megadott kategóriák szerint részpontszámokat adni a produkcióknak, ezek alapján pontosabb zsűris szavazatot lehet leadni, illetve a műsor vége felé, amikor kódszámokra lehet szavazni, megkönnyítheti a döntést. Az első elődöntőhöz készült segédlet letölthető itt. Fontos, hogy a rajtsorrendet még nem tudjuk, ezért a kódszámokat utólag kell beírni.

Szavazz már most a kedvencedre!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top