ESC Hungary

Interjú

Acoustic Planet: A Nyári zápor megtisztító erővel bír, reményt ad

Az Acoustic Planet szintén A Dal 2019-nek köszönhetően szerezhet országos ismertséget. Versenydalukat, a Nyári záport – amely a verseny egyik üde színfoltja – a szombati második válogatóban fogják előadni. Sikerült kapcsolatba lépnem a formáció egyik tagjával, a Nyári zápor szerzőjével, Kölcsey Szabolccsal, aki nagyon szívesen válaszolt a kérdéseimre. Olvassátok el az interjút és ismerjétek meg jobban ti is az együttest.

Bemutatnátok a formációt? Hogyan alakult meg, kik a tagok, ki milyen helyet foglal el az együttesben?

A csapat egy része először egy ének versenyre állt össze, amire Zsombok Réka (Zséka – ének) felkért engem (Kölcsey Szabolcs – gitár, vokál) és Balázs Zsoltot (basszusgitár), hogy kísérjük le Őt. Szép eredménnyel zártuk a versenyt és úgy döntöttünk, ez folytatást érdemel. Hamarosan kibővültünk az ütős szekcióval, Fábián Tamással (ütőhangszerek) és Nagy Istvánnal (dob). Ezen kívül Binder Norbert (billentyű, vokál) is velünk van, amikor teheti, Neki több formációja is van az Acoustic Planet mellett. Sokáig – mint rengeteg zenekar – feldolgozásokat játszottunk, majd az ország két legnagyobb utcazenei fesztiválján elért kitűnő eredmények (szakmai és közönségdíjak egyaránt) arra ösztönöztek minket, hogy megtaláljuk a saját dalainkat, a saját közönségünket.

Kik inspirálják az együttes tevékenységét?

Demokratikus működésű a csapat, mindenkinek van döntése, beleszólása a zenekari dolgokba, így hatalmas listát lehetne felállítani arról, hogy kik inspirálják a csapat munkáját, hiszen mindenki hozza magával az egyéni zenei ujjlenyomatát, amit a tagok saját példaképei formáltak az évek során. Beyoncé-től, Jessie J-től kezdve, John Mayer-en át rengeteg zenész kerülhetne fel erre a listára. De legtöbbször egymást inspiráljuk és egy irányba nézünk, egy cél felé haladunk.

Hogyan íródott meg a dalotok?

Viccesen, mindig azt válaszolom erre a kérdésre, hogy a vizsgaidőszak inspirált, mert ilyenkor mindent csinál az ember a tanuláson kívül. Van, aki mosogat, takarít, sportol, én ilyenkor dalt írok. A valódi inspiráció a saját, átélt veszteségeimből, elkövetett hibáimból fakad. Elvált szülők, az évek során elveszített szerelmek, barátok.

Miről szól a dal? Mi az üzenete?

Hallottam egyszer egy izgalmas mondatot: ha valami történik velünk, legyen az jó vagy rossz, 24 órát szánjunk az örömre vagy a szomorkodásra. Aztán szépen tegyük el a megfelelő fiókunkba azt, ami történt, és menjünk tovább. A Nyári záporban sok dolog elhangzik, hibák, összetört szív, megbántott barátok, család. A refrén üzenete viszont az, hogy holnap új nap kezdődik, letelt a 24 óra, mehetünk tovább. Ebben segít nekünk a Nyári zápor, megtisztító erővel bír, reményt ad. Sok gondolati szálon fut ez a dal, mindenkinek mást jelent, de a remény központi gondolat szokott lenni az értelmezések között, amiket hallok. Beindítja az emberek fantáziáját, érzelmeit.

Hogyan telik a készülődés? Élvezitek?

Naná! Életünk egyik kiemelkedőbb eseménye, hogy itt lehetünk A Dal 2019-ben. Sokat próbálunk, kíváncsian és izgatottan várjuk a szombat estét. A színpadpróbák hatalmas élmények, professzionális stáb sürög-forog körülöttünk, mindenki kedves és segítőkész. Egymásba futunk a többi zenésszel, zenekarral a próbák között, beszélgetünk, barátkozunk. Nagyon jól érezzük magunkat.

Miért neveztetek be a Dalba? Csakis a győzelem a célotok? Mit vártok a versenytől?

A nevezés lehetősége egyszerűen szembejött, a dalunk nem erre a versenyre íródott. Merünk nagyot álmodni, mint mindenki, aki bejutott a 30-ba, így mi is elképzeljük, hogy a döntőben az Acoustic Planet név hangzik el az utolsó percekben. Viszont (még) kevésbé ismert zenekarként azt reméljük, hogy egymásra találhatunk a közönségünkkel, akik később telitorokból énekelik majd velünk a dalainkat!

Milyen színpadképpel készültök a Dal színpadára?

Erről még nem beszélhetünk, ráadásul, ha most lelőjük a poént, ki nézi majd az adást? Annyit megsúghatunk, hogy az egész zenekar ott lesz a színpadon és a dalhoz méltó színpadképpel készülünk.  (Köszönet a profi stábnak!)

Mennyire szoktátok követni a Dalt és az Eurovíziót? Vannak kedvenc Eurovíziós dalaitok, előadóitok?

Zséka egyből rávágta erre a kérdésre, hogy „Loreen, Euphoria!”. Valamelyik évben Petruska Andrisnak szurkoltunk a tévé előtt, aki idén is bejutott a 30 közé. Tehát igen, valamilyen szinten követni szoktunk a hazai és nemzetközi műsort is. Idén tűkön ülve néztük az első adást, szurkoltunk a kedvenceinknek.

A jövőre nézve milyen terveitek vannak?

Minél több dalt kiadni, koncertezni, koncertezni, koncertezni. Az utcazenélésről sem szeretnénk lemondani, az kovácsolta össze igazán a csapatot, nem felejtjük el, hogy honnan jöttünk.

Mit üzentek az ESC Hungary olvasóinak?

Szombat este helyezzétek magatokat kényelembe, kapcsoljatok a Duna TV-re és érezzétek jól magatokat. Mindenképp nézzetek meg minket! Beszéljünk nyugodtan a dalról, kommenteljetek bátran, kíváncsiak vagyunk Rátok. Várunk Titeket a koncertjeinken!

Köszönjük szépen az interjút, A Dalban pedig sok sikert kívánunk!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top