ESC Hungary

Interjú

Antal Timi és Demko Gergő: Szerintünk akkor lesz igazán hiteles valaki, ha belőle fakadnak a dallamok, sorok

Az erdélyi származású Antal Timit egy tehetségkutatónak köszönhetően ismerhette meg az egész ország, de az Eurovízió nemzetközi rajongótábora előtt sem ismeretlen, ugyanis A Dal 2015-ben a műsor egyik kedvence lett. Az aranytorkú énekesnő idén visszatér A Dal színpadára, de immár nem egyedül, hanem férjével, Demko Gergővel, aki 2008 óta mozog a zeneiparban zenészként, zenekarvezetőként vagy producerként. A napokban sikerült felvennem a kapcsolatot a boldog zenész házaspárral, akik készségesen válaszoltak a kérdéseimre.

Timi, 2012-ben lettél az év női előadója, azóta azonban már eltelt 6 év. Mit gondolsz, melyek voltak eddig a legfontosabb mérföldkövek a karriered során?

Timi: Számtalan fontos momentuma volt az elmúlt 6 évnek. Kiemelném a 2016-os évet, hiszen ekkor ismertem meg Gergőt, akit azóta már férjemnek tudhatok, együtt is dolgozunk, szerzőtársak vagyunk. Ugyanebben az évben jelent meg “Még az úton” című kislemezünk, mely mérföldkő volt a karrieremben. Azóta csak és kizárólag élő zenekarral járjuk a koncerthelyszíneket határon innen és túl. A kislemezt több általunk íródott single követte. Ami viszont a leginkább aktuális, legújabb szerzeményünk, a Kedves Világ! bekerült a a top 30 dal közé A DAL 2019 című műsorba.

Gergő, te is sok sikert tudhatsz magad mögött. Mesélnél erről az olvasóinknak?

Gergő: Az elmúlt 11 évben úgynevezett session-zenészként tevékenykedtem a magyar könnyűzenei életben. A karrierem gyakorlatilag a Bon-Bon zenekarral kezdődött 2008-ban, ahová a zenekar énekese Szolnoki Peti barátom hívott el muzsikálni. Az évek folyamán volt szerencsém rengeteg jó előadóval és zenekarral együtt dolgozni, olyanokkal mint: Fiesta Zenekar, Rúzsa Magdi, Takács Nikolas, Vastag Csaba, Radics Gigi. Kulka János “Ez a hely” című zenés estjének voltam zenei vezetője 2010-2016 között, illetve hasonló pozícióban dolgoztam a Thália Színház “Starfactory” című előadásában. Timivel 2016-ban kezdtünk el együtt dolgozni, a produkcióban zenekarvezető és producerként tevékenykedem. Szó mi szó, izgalmas volt az elmúlt évtized, most pedig reméljük így közösen még szebb évek állnak előttünk!

Hogyan kezdtetek el együtt zenélni? Mi alakult ki hamarabb, a közös munka vagy a szerelem?

Gergő: Először lettünk egy pár, majd nagyságrendileg fél évvel később kezdtünk el együtt dolgozni. Eleinte háttérmunkákat csináltam a zenekar számára, nem játszottam a produkcióban. Ez 2016 végén változott meg, amikor megjelent “Még az úton” című kislemezünk.

Kik inspirálnak a zenei tevékenységetekben? Kik a kedvenc énekeseitek?

Timi: Sok szakmabeli énekest, előadót és zenekart szeretünk és követjük is a munkásságukat. Azok a zenekarok inspirálnak bennünket, melyek mernek önmaguk lenni és saját zenét kreálni. Becsüljük azokat az énekeseket, akik nem csak elénekelnek egy dalt, hanem alkotnak is. Szerintünk akkor lesz igazán hiteles valaki, ha belőle fakadnak a dallamok, sorok. Ezt próbáljuk saját zenekarunkban is alkalmazni.

Már egy ideje közösen írjátok a dalokat. Mivel másabb egy ilyen dalt előadni, mint egy olyat, amit más írt Nektek? Sokkal szívesebben adtok elő ilyen dalt?

Gergő: Mivel én a karrierem során javarészt más szerzők dalait játszottam, így van viszonyítási alapom: azt kell mondjam, amikor az ember a saját dalát adja elő, az teljesen más dimenzió. Úgy gondolom az ember a saját szerzeménye által képes leginkább kitenni a szívét a színpadra. Nem beszélve arról, hogy minden dalunknak története van, törekszünk arra, hogy a dalaink éppen aktuális, minket foglalkoztató témákat, érzéseket dolgozzanak fel.

Hogyan íródott meg a Kedves Világ?

Timi: Mint kiderült, Szigyartó Johanna barátnőm verseket ír, amiből kérésemre mutatott párat. Az első, amit elküldött, a Kedves Világ! volt, mely azonnal magával ragadott és megihletett. Megírtam a dallamát, majd Gergő a végleges köntösébe varázsolta a dalt. Így, hármunkkal lett kerek egész.

Mi a dal üzenete?

Timi: Sokszor hangoztatjuk, hogy dalainkat nem szeretjük túlságosan megmagyarázni, szeretnénk, ha minden hallgató saját maga történetet fonná bele az adott dalba. Amennyiben viszont az én történetemre vagytok kíváncsiak, szívesen elmesélem, számomra mit mond a dal. Szerintem az ember élete egy hosszú út, mely tele van mellékutcákkal, és ezeket olykor szeretjük, olykor viszont nagyon nem. Amikor az utóbbi élethelyzet áll elő, az ember sokszor azt érezheti, szól a világ felé, de senki nem hallja. Ilyenkor elő kell venni egy kapaszkodót, legyen az akár egy társ, vagy egy dal, de az ember hite is, ami segítségül szolgál ahhoz, hogy újult erővel tovább tudjunk lépni és meg tudjuk oldani problémáinkat. Nekem erről szól.

Milyen színpadképpel készültök A Dal színpadára?

Timi: Semmiképp nem szeretnénk előre lelőni a poént, de annyit azért elárulhatunk, hogy a dal népzenei hangulatához passzoló lesz!

Mennyire szoktátok követni A Dalt és az Eurovíziót? Vannak kedvenc Eurovíziós dalaitok, előadóitok?

Gergő: Szeretjük A Dalt, hiszen meglehetősen kevés az olyan felület manapság, ahol zenészek/előadók a munkásságukkal tudnak igazán szerepelni. Természetesen minden eddigi adásban volt favoritunk és a mostani mezőnyből is vannak kedvenceink!

A jövőre nézve milyen terveitek vannak?

Gergő: Jelenleg első nagylemezünkön dolgozunk, ami előreláthatólag február közepén jelenik meg, gyakorlatilag az időnk nagy részét ez teszi ki, A Dal 2019-ben való szereplés mellett. Ezen kívül zajlanak az előkészületek a 2019-es koncertszezonra, reméljük sok helyszínen fogunk tudni találkozni közönségünkkel!

Mit üzentek az ESC Hungary olvasóinak?

Timi, Gergő: Először is, nagyon köszönjük, hogy megtiszteltetek azzal, hogy végigolvastátok az interjút és szántatok rá időt, másodszor pedig, amennyiben van kedvetek és tetszik Nektek a Kedves Világ!, tartsatok velünk szombat este A Dal 2019-ben! Ezen felül pedig természetesen sok szépet és jót, de legfőképpen jó egészséget kívánunk mindenkinek!

Timinek és Gergőnek köszönjük az interjút, A Dalban pedig sok sikert kívánunk!

(A kiemelt képet Rosta Márk készítette.)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top