ESC Hungary

Eurovízió 2017

Az EBU az ukrán miniszterelnököt sürgeti

A 2017-es Eurovízió ukrán rendezése nagyon fordulatos előkészületeken megy keresztül az ukrán-orosz politikai konfliktus miatt. Mint ismert, Ukrajna a jelenlegi állás szerint nem engedni be az országba Oroszország képviselőjét, mert Julija Szamojlova az ukrán törvények szerint illegálisan (Kijev engedélye nélkül) lépett be korábban az oroszok által elfoglalt Krím-félszigetre.

Az EBU javaslatát, miszerint az orosz résztvevő műholdas kapcsolaton keresztül kapcsolódna a Dalfesztivál idei műsorsorozatába, az orosz és az ukrán fél is elutasította. Az oikotimes.com nyilvánosságra hozott egy olyan levelet, amiben az EBU általános igazgatója, Ingrid Deltenre felhívja az ukrán miniszterelnök figyelmét arra, hogy számos ország vissza fog lépni a versenyzéstől, ha nem engedik Julija Szamojlovát szerepelni.

Ingrid Deltenre azt írja a levelében többek között, hogy:

Ha ezt a tiltást jóváhagyja az önök kormánya, akkor az jelentősen negatív irányba tolná el Ukrajna nemzetközi megítélését, mint modern és demokratikus európai nemzet. Szükségtelen elmondani, hogy kiemelten foglalkozunk azokkal a károkkal, ami emiatt érheti az Eurovíziós Dalfesztivált és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

A jelenlegi helyzet indulatokat szít a nemzeti műsorszolgáltató tagjaink között szerte a kontinensen, és sok értesítést kaptunk számos tagunktól, kritizálva a jelenlegi helyzetet, illetve fontolóra veszik azt is, hogy visszalépjenek a versenyzéstől.

Sohasem volt még példa arra, hogy egy rendező ország megakadályozzon bárkit is az eurovíziós részvételben, illetve az EBU nem kívánja, hogy precedens szülessen ebből 2017-ben. Az álláspontunk szerint elfogadhatatlan az orosz énekes eltiltása. Ennek következményeként az UAPBC kimaradhat a jövőbeli eseményeinkről.”

A levél végén természetesen felajánlják a szorosabb együttműködést annak érdekében, hogy az idei verseny gördülékenyen lezajlódjon, és mind a 43 delegáció hasonló feltételek mellett tudjon részt venni a kijevi versenyen. Természetesen tiszteletben tartja az EBU az ukrán törvényeket, de a tavaly júniusi megbeszélések alkalmával garanciát kaptak mind a 43 delegáció részvételére és biztonságára, hacsak nem jelent veszélyt a delegációk bármelyik tagja. Nem kaptak semmilyen visszajelzést amiben leírják, hogy Julija Szamojlova biztonsági fenyegetést jelent Ukrajna számára. Viszont ha nem születik megoldás, akkor kétséges lesz Ukrajna részvétele a jövőbeli Eurovíziókon.

Az EBU megtesz mindent azért, hogy biztosítsa az Eurovíziós Dalfesztivál politikamentességét. Nagyon frusztráló és dühítő számunkra, hogy az idei versenyt eszközként használják fel az Ukrajna és az Oroszországi Föderáció között jelenleg is fennálló konfliktushoz.

Forrás: oikotimes.com

Frissítés 2017.03.31. 20:00 Elvarratlan szál (esctoday.com)

Az EBU főigazgatójának levele után, pontosabban annak nyilvánosságra hozatala után Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter reagált.

Semmilyen engedményről nem volt korábban szó sem formálisan, sem informálisan. A törvény alkalmazásáról beszélünk. Ha a törvényt megsértették, akkor nem tudunk tárgyalni semmilyen további lépésről.

Az EBU próbálja megvédeni a legértékesebb és legköltségesebb projektjét, az ukrán oldal pedig betartja a hatályos törvényeket. Az ügy megoldása zsákutcába került.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top