ESC Hungary

Rajongunk

Az Eurovízió vitatható pillanatai

Måneskin (c) NATHAN REINDS/EBU

Az Eurovíziós Dalfesztivál elsősorban a dalok között folyó verseny, de 1956-os indulása óta ellentmondásoktól sem mentes. A verseny a több mint 60 év során politikai kérdésekbe, szavazási problémákba és bojkottokba is keveredett. Ez az idei 68. évadban sincs másként.

Íme, néhány a legfurcsább és legvitatottabb pillanatok közül:

A győztes elfelejti a szövegét
Az első versenyző országok között volt Németország, Franciaország, Luxemburg, Olaszország, Hollandia, Svájc és Belgium. Ausztria és Dánia nem tudott időben nevezni, az Egyesült Királyság pedig úgy döntött, hogy nem vesz részt. A svájci Luganóban rendezett versenyen a házigazda ország énekesnője, Lys Assia nyert a Refrain című dallal. Amikor megismételt előadásra kérték, elfelejtette a szövegét.

A norvég zsűri megváltoztatta szavazatát
1963-ban történt az egyik legnagyobb vitát kiváltó szavazás. Amikor Norvégián volt a sor, hogy kihirdesse a szavazatokat, az oslói szóvivő nem a helyes eljárást alkalmazta: a dal számát, majd az ország nevét kellett volna bemondani a pontok kiosztása előtt. A müsorvezető megkérte Norvégiát, hogy ismételje meg az eredményét, de a norvég szóvivő megkérte Boyle-t, hogy térjen vissza hozzájuk, miután az összes többi eredmény is beérkezett. Amikor Boyle ismét visszahívta Norvégiát, a szavazatokat megváltoztatták, így a verseny eredménye megváltozott, és Dánia győzött Svájc előtt. Valójában a norvég szóvivő az első alkalommal nem a helyes szavazatokat adta meg, mivel a 20 zsűritag szavazatainak összeszámlálása még folyamatban volt.

Portugália dala forradalmat indít el
Idén 50 éves a Paulo de Carvalho által énekelt E Depois Do Adeus, amely a brightoni Eurovízión indult, akkor az ABBA svéd popegyüttes győzött. Egy rádióállomás ugyanabban az évben a dalt jelként használta, hogy a szegfűs forradalom erői készen álljanak az Estado Novo vezette tekintélyelvű kormány elleni harcra.

Az eredeti „ruhatári hiba”
1985-ben Lil Lindfors a műsorvezető is részese volt a verseny egyik emlékezetes pillanatának, amikor a szünet után a színpadra visszatérve a Christer Lindarw által tervezett ruhájának szoknyája beakadt a díszletbe, és egy nyilvánvaló „ruhatári hiba” következtében leszakadt, mielőtt Lindfors lecsatolta ruhájának felső részét, hogy felfedje új ruháját, majd visszatérve a mikrofonhoz, megjegyezte a közönségnek: „Csak azt akartam, hogy egy kicsit felébredjetek”.

A fellépő a dal befejezése előtt lesétál a színpadról
1990-ben az Antonia és Encarnacion Salazar alkotta Azucar Moreno spanyol duó a Bandidóval lépett fel Zágrábban, az akkori Jugoszláviában, a mai Horvátországban. Az előadás során Eduardo Leiva karmester nem hallotta a spanyol háttérzenekart, így a szöveg és a zene nem egyszerre indult el. Ekkor a színpadon lévő együttes elhagyta a színpadot, amit elvileg nem tehetett volna meg. A technikai hiba elhárítása után, némi rábeszélésre végül színpadra álltak és az előkelő ötödik helyet szerezték meg.

Izrael lemondja saját fellépését
2000-ben az Izraeli Műsorszolgáltatási Hatóság (IBA) a PingPong popegyüttest választotta ki a Sameach című héber nyelvű szám eléneklésére. A verseny során azonban az együttes szíriai zászlókat lengetett a színpadon az ország, Izrael és Libanon közötti konfliktus közepette.
Az IBA akkoriban azt nyilatkozta, hogy a PingPong „egy csaló banda, amely félrevezetett minket”, és saját költségeiket kell viselniük.

Ukrajna megtiltotta az oroszok belépését
2017-ben az orosz Channel One televíziós csatorna bejelentette, hogy nem közvetíti a versenyt és nem vesz részt benne, mert versenyzőjét kitiltották az Eurovíziónak otthont adó Ukrajnából.
Julia Samoylovát választották ki, de miután kiderült, hogy 2015-ben, Oroszország annexióját követően a Krímben turnézott, nem utazhatott legális úton Ukrajnába. Később a következő évben Portugáliában képviselte hazáját.

Színpadi betolakodó zavarta meg az Egyesült Királyság előadását
A 2018-as brit induló SuRie épp a Storm című dalát adta elő, amikor a fekete-piros kendőt és szlogenes pólót viselő személy kikapta a kezéből a mikrofont. A fellépés megszakítása után visszautasította, hogy újra énekelhessen, és a versenyen 26 országból a 24. helyen végzett.

Az Eurovízió győztesei tagadják, hogy drogoztak volna
2021-ben Damiano David, az olasz Eurovíziós győztes Måneskin együttes tagja tagadta, hogy kokaint fogyasztott volna, miután felvetődött, hogy a kamera rögzítette, amint az adás alatt kábítószert fogyasztott. Damiano így nyilatkozott: „Thomas (a gitáros Thomas Raggi) összetört egy poharat… Nem használok drogot, kérlek srácok, ne mondjatok ilyet.”

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top