ESC Hungary

Rajongunk

Az Év Eurovíziós Kórusa – szombaton este!

A lett közmédia és a Rigai Turizmusfejlesztési Iroda közösen szervezi Rigában az Eurovízió családjának legújabb gyermekének számító eseményt, ami Az Év Eurovíziós Kórusa névre hallgat. A verseny máris a legrangosabb kórusversenyek között szerepel, mely a német Interkultur produkciós iroda égisze alatt zajlik. 150 kórustagot várnak a rigai eseményre 9 EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) tag országból, vagyis Ausztria (Hardchor Linz), Belgium (Les Pastoreaux), Dánia (Aarhus Akadémiai Kórusa), Észtország (Az Észt Televízió Lánykórusa), Magyarország (Bartók Béla Férfikar), Lettország (Spīgo), Németország (Jazzchor Freiburg), Szlovénia (Carmen Manet) és Wales (Côr Merched Sir Gâr) kórusa lesz a résztvevő. A győztes amellett, hogy elnyeri az Év Eurovíziós Kórusa címet, egy lemezszerződést is fog kapni. A verseny helyszíne a 14500 fő befogadására képes Riga Arena lesz. A műsor a 3. Európai Kórusjátékok csúcspontja, melyet szintén a lett fővárosban rendeztek. A kórusjátékokon 30 ország 156 kórusa, összesen 5000 énekes vett részt.

A versenyben minden amatőr kórus produkciója 6 percig tart, nem kapnak zenei kíséretet, de bármilyen műfajban énekelhetnek. A produkciónak tartalmaznia kell egy olyan művet, amely szerepel a repertoárjukban, és valamilyen módon meg kell jeleníteni a nemzeti vagy a tájegységükre jellemző karaktert is. Három elismert komolyzenei szakember, vagyis a brit John Rutter zeneszerző, a svájci Nicolas Fink bariton kórusvezető, és a lett Elīna Garanča mezzo-szoprán énekművész fog zsűrizni. A műsor két házigazdája, a Grammy díjas zeneszerző és karmester Eric Whitacre, és a Lett Televízió kulturális műsorokban felbukkanó műsorvezetője, Eva Johansone lesz.

Magyarországot a Bartók Béla Férfikar foga képviselni, melyet 1945-ben alapítottak Pécsen. Lakner Tamás vezeti a kórust 1980 óta, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem professzora. A Bartók Béla Férfikar mellett a Pannonton Egyetemi Kórus és a Bach Énekegyüttes vezetésével összesen 52 díjat gyűjtött össze különböző nemzetközi versenyeken. Bartók emlékplakett és Liszt-díj tulajdonosa is, utóbbi a legmagasabb elismerés Magyarországon, mellyel kitüntethetnek egy kórusvezetőt.

A Bartók Béka Férfikarral számos helyen felléptek már szerte a világon, eddig összesen 42 díjat gyűjtöttek össze. Legutóbb a Pekingi Nemzetközi Kórusversenyen a 12. helyezést érték el. A szombat esti gálán a Karádi nóták című produkciót fogják bemutatni.

A műsort Magyarországon az M5 közvetíti 2017.07.22-én 20:00-tól.

Forrás: http://eurovisionchoir.tv

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top