ESC Hungary

Junior 2021

Bemutatjuk a Junior 21 versenyzőit: Grúzia, Szerbia, Hollandia

Már csak kettőt kell aludni, hogy végre kiderüljön ki nyeri az idei Junior Eurovíziót, előtte viszont még hátravan Grúzia, Szerbia és Hollandia indulójának bemutatása. Lássuk kikkel próbál szerencsét ez a 3 ország!

Grúzia eddig 14 alkalommal vett részt a gyermekek versenyén, melyen 3 győzelem mellett 2 második hellyel is büszkélkedhetnek, így ők a legsikeresebb ország a Junior Eurovízió történetében. Legutóbb 2016-ban Mariam Mamadashvili „Mzeo” című dala hozta meg számukra a sikert, tavalyi indulójuk, Sandra Gadelia a 6. helyen végzett. Idei énekesük a 10 éves Nikoloz Kajaia a grúz fővárosban, Tbilisziben él. Szabadidejében szívesen néz rajzfilmeket, énekel, legózik, szobrászkodik, valamint a barátaival is rengeteg időt tölt. Hosszú és nehéz volt az útja az Eurovízió színpadáig, hiszen a Ranina nemzeti válogató több, mint 2 hónapig tartó műsorában 9 társát kellett legyőznie. Grúzia 2007-es debütálása óta nem hagyott ki egyetlen Junior Eurovízót sem, indulójuk többségét szóló lány énekesek vagy csapatok tették ki, Niko csak a harmadik fiú a versenyzőik sorában. Az iskola nagyon fontos az életében, nagyon komolyan veszi a tanulást, korábban egyszer viccesen megjegyezte, hogy ha szupererővel rendelkezne, azt arra használná fel, hogy memorizálja a grúz nyelvtan összes szabályát. Niko fiatal kora ellenére hihetetlenül céltudatos, 20 éves korára már híres popsztár vagy Grúzia elnöke szeretne lenni. A „Let’s count the smiles” (Számoljuk a mosolyokat) című, retró stílusú dallal lép fel Párizsban, melyet a grúz közmédia belsőleg választott ki. A szerző az a Giga Kukhianidze, akinek a nevéhez többek között az eddigi 3 győztes daluk is fűződik. Niko grúz, angol és francia nyelven hirdeti számunkra a dal üzenetét, miszerint mosolyogjunk, énekeljünk, táncoljunk sokat és higgyünk magunkban.
Személyes vélemény: Nem tudom, hogy a grúzok honnan veszik ezt a hihetetlen mennyiségű cuki kisfiút és kislányt, de nem lehet nem észrevenni, hogy évről évre aranyosabbnál aranyosabb énekeseket küldenek. Én a Junior Eurovízión elsősorban gyerekes dalokat, illetve bohókás előadásokat várok, ebben pedig Grúzia mindig élen jár, nem csodálom, hogy ők a legsikeresebb nemzet a verseny történetében. Szerintem idén is számolni kell velük, biztos vagyok benne, hogy Niko a karizmájával sok néző szívét elrabolja majd. Pontszám: 7.5/10. Tippem: 9. hely.

https://www.youtube.com/watch?v=zloGHfC7jq4

Szerbia először Szerbia és Montenegró tagjaként vett részt a Junior Eurovízión, önálló országként pedig 2006-ban csatlakozott a versenyhez. Egyike azon országoknak, melyek előbb vettek részt a Junior Eurovízión, mint a felnőtt versenyen. A legjobb helyezésük két 3. hely, egyszer viszont utolsóként végeztek. Az eddigi 13 szereplésük alkalmával tavaly küldtek először szóló fiú énekest, aki végül az utolsó előtti helyen végzett. Idei versenyzőjüket belsőleg, 7 induló közül választották ki, melynek eredményeként két barátnő, a 10 éves Jovana és a 11 éves Dunja utazhat Párizsba. Jovana Radonić nem ismeretlen a szerb tehetségkutatók követői számára, hiszen a Pinkove Zvezdice műsorában Roko Blažević (ESC 2019, Horvátország) mögött a második helyen végzett 2017-ben. Az éneklést egész pici korában kezdte, első színpadi produkciója 4 éves korára nyúlik vissza. Az éneklés mellett táncol és zongorázik, valamint jelenleg Dunjával egy zeneiskolába jár. Dunja is nagyon fiatalon kezdett el énekelni, remrég a regionális iskolai énekversenyen első helyezést ért el. A két kislányt az iskolán kívül nagyon sok minden köti még össze. Mindketten Újvidékről származnak, szeretik a teniszt és nagy állatbarátok. Az „Oči Deteta (Children’s Eyes)” (Gyermeki szemek) című dallal próbálnak szerencsét, melynek szerzője az iskolai mentoruk, Ana Frlin. A dal a gyermeki őszinteségről, érzéseik törékenységéről szól. A lányok emlékeztetnek minket arra, hogy ne becsüljük le a gyermekek erejét, hiszen a gyermeki szemek mindent látnak és mindent megértenek. A dalhoz készített csodaszép és szívmelengető videót a Vajdaságban, Újvidéken forgatták.
Személyes vélemény: Az azeri mellett számomra ez a verseny leggyönyörűbb dala. Mind a szöveg, mind a dallam, a harmóniák, a videó, a két kislány angyali kisugárzása, ártatlansága olyan szinten megérint, hogy hihetetlen! A szerbek Junior Eurovíziós dalait eddig minden évben szerettem, de a 2017-es „Ceo svet je naš” és a 2019-es „Podigni glas” a legnagyobb kedvencem, az idei „Children’s eyes” pedig ennek a kettőnek a keveréke. A nagybetűs nosztalgia ez a dal, emiatt szerintem az idősebb korosztály szeretni fogja, a fiatalok viszont nem igazán, ezért sajnos csak a 16. helyre várom. Pontszám: 10/10.

https://www.youtube.com/watch?v=OQx3ez3R2jA

Hollandia egyike annak a tizenhat országnak, melyek részt vettek a legelső, 2003-as Junior Eurovíziós Dalfesztiválon, emellett az egyetlen ország amelyik az eddigi összes versenyen szerepelt. Egyetlen győzelmüket 2009-ben szerezték, utolsó 4 indulójukból pedig 3 is a 4. helyen végzett. A hollandok 2016-ot kivéve eddig minden évben nemzeti döntőt rendeztek, melynek a győztese megkapja a lehetőséget, hogy a hazáját képviselhesse a gyermekek versenyén. Idén 4 előadó küzdött meg a párizsi repülőjegyért és végül a 14 éves Ayana nyert. Ayana Voss 2007. május 7-én született, édesapja brit, édesanyja japán, de a család Hollandiában él. A kislány 4 évig volt tagja a Kinderen voor Kinderen nevű énekes-táncos csapatnak, mellyel a holland királyi család előtt is fellépett. Az éneklésen és táncoláson kívül nagyon szeret zongorázni, a barátaival lenni, illetve a Snapchaten és a Tik-tokon lógni. Szereti az állatokat, jelenleg egy teknős büszke tulajdonosa. Ayana dala japán, angol és holland nyelven szólal meg, címe: “Mata Sugu Ao Ne” (Viszlát hamarosan), dalszerző: Ferry Lagendijk. A személyes ihletésű dal a Covid-19 pandémia apropóján született, melyben Ayana a Japánban élő rokonai hiányáról énekel, akikkel a járvány miatt már régóta nem tudott találkozni. A családtagok mellett maga az ország, a kultúra és a virágzó cseresznyefák is nagyon hiányoznak neki és alig várja, hogy nemsokára újra elutazhasson Ázsiába.
Személyes vélemény: Úgy gondolom, hogy a hollandok rossz döntést hoztak Ayanával, szerintem Priscillával sokkal jobban jártak volna. Sosem volt igazán nagy kedvencem a “Mata Sugu Ao Ne”, sőt, hogy őszinte legyek sokszor el is felejtem, hogy létezik. Az üzenet aktuális és megható, de a dalt közepesnek találom és legjobb esetben is csak a 12. helyre várom. Kár a hollandokért, mert az elmúlt években jobbnál jobb dalokkal álltak elő, Matheu, a Unity és a Kisses is nagy favoritom volt. Pontszám: 6/10.

https://www.youtube.com/watch?v=b3sVXgMZTd4

(junioreurovision.tv)

polls

A Junior Eurovízió 2021-es versenyzőinek bemutatása ezennel véget ért, kellemes szórakozást és jó szurkolást kívánok mindenkinek a vasárnapi döntőhöz!

About Author

Bemutatjuk a Junior 21 versenyzőit: Grúzia, Szerbia, Hollandia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top