ESC Hungary

Blog

Blog: Magyarország továbbra is távol tartja magát az Eurovíziótól

A jóslatokat egyre inkább beváltja az MTVA: 2021-ben sem indít Magyarország versenyzőt az Eurovízióra, hiszen kijöttek A dalválasztó műsor (de mire választanak dalt?) pályázati feltételei, amiben a szabályok szinte ugyanazok mint tavaly, a jognyilatkozatok és kötelezettség vállalások száma a duplájára nőtt. Eurovízió viszont továbbra sincs még a lábjegyzetben sem említve. Persze lehet azt kiabálni – mint ahogy tavaly is sokan betámadtak mindket emiatt, amikor megírtuk a pályázati feltételek tanulmányozása utáni nézetünket – hogy „de ez még nem hivatalos”, vagy hogy „senki nem mondta ki nyíltan hogy nem indulunk”, ehelyett azt a hivatalos választ olvashattuk, hogy

„A műsor készítői úgy döntöttek, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik.”

Mondjuk ez nem is arra volt a válasz, hogy Miért nem indulunk az Eurovízión? Pedig mindenki ezt kérdezte. Ezután sokan (rajongók, újságírók, barátok, családtagok) próbáltuk kitalálni a magyarázatokat és összeesküvés elméleteket is gyártottunk, melyek után meg is jött az erőteljes visszatámadás:

„A közmédia felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, ezért határozottan visszautasítja azokat a hazai és nemzetközi sajtóban a közelmúltban megjelent állításokat, miszerint Magyarország azért nem képviselteti magát az Eurovízión, mert a műsor terepet ad a homoszexuális előadóknak. (…) Szeretnénk leszögezni, hogy semmilyen produkció, esemény, vagy rendezvény kapcsán sem tartjuk számon senkinek a szexuális beállítottságát. Felmerül azonban a kérdés, hogy az erről cikkező médiumok miért teszik ezt?”

Sokan átléptük ezt a vörös vonalat. Könnyű volt sajnos kielemezni az eddigi kommunikációs stílusból, hogy ez már akkor egy egyértelmű NEM volt, amikor a pályázatból kihagyták a győztes szereplését a nemzetközi versenyen. Az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az EBU előzetes résztvevői listája alapján nyugodott bele mindenki a tavalyi év vége felé ebbe a helyzetbe.

2021-ben ismét kimaradunk a csillogásból, a megható és nevetséges pillanatokból, a fellépők ádáz és őrületes küzdelmeiből, a fogadóirodák oddszainak elképesztő alakulásából, és az Eurovízió egyedi, pandémiás rotterdami kiadásából. Pedig egy ilyen kis öröm igazán kijárna már a több okból egyre frusztráltabb magyar társadalomnak is. Rendben, nem csak ez okozhat örömöt a világon, de most egy Eurovíziós oldalon vagyunk, és bevalljuk, nagyon szeretjük ezt a fesztivált!

Szinte már egyetlen jelentősebb személy sem dolgozik az MTVA-nál, aki benne volt az elmúlt pár év eurovíziós magyar delegációjában. Szóval kár a gőzért, várhatunk 2022 tavaszáig, és ha az országgyűlési választásoknak valami csoda folytán kedvező lenne a kimenetele és ezután létrejön egy sikeres MTVA reorganizáció, akkor talán egy nemzeti döntő nélküli dalválasztással lehet esélyünk 2023-ra. Addig is marad ez a kreált világ az MTVA és a KESMA univerzumában. Addig is várjuk, hogy a mi kis főnixmadarunk újjáéledjen poraiból.

Conchita Wurst puszit dob a 2014-es koppenhágai verseny után a bécsi repülőtéren (Moni Fellner/Getty Images)

About Author

Blog: Magyarország továbbra is távol tartja magát az Eurovíziótól
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top