ESC Hungary

Blog

Blog: Netflix mozi – Az Eurovízió Szaga

Az idei eurovíziós évet lenullázta a koronavírus. Volt mindenféle, az elvonási tüneteket enyhítő műsor, karanténkoncert, gálaműsor, már bő két hónapja minden szombaton egy korábbi eurovíziós versenyt ad le a fesztivál hivatalos YouTube csatornája, pénteken pedig az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című film is elkészült. Nagyon vártam hogy legyen végre valami nagy durranás az idei évben, és végülis nem csalódtam.

A sztori röviden annyi, hogy Izland nemzeti döntőjén mindenféle okok és cselszövések eredményeként egy totál béna duót küldenek Edinburghbe, hiszen ott rendezik a következő fesztivált. A duó szó szerint elképesztően katasztrofálisat nyújt a színpadon, a két főhőst megpróbálják elcsábítani, utána sok hiszti és félreértések sorozata következik. Az elődöntőből nagy meglepetésre a döntőbe kerülnek, ahol kizárják őket, mert egy szép szerelmes dalt adnak elő az eredeti versenydal helyett.

Bevallom, Will Ferrer humora annyira egyedi (bugyuta), hogy szokni kellett a Fire Saga-t. Az első fél órában próbáltam esélyt adni a filmnek: mindjárt jó lesz. Amint leszállt a Söngvakeppnin izlandi eurovíziós nemzeti döntő győzteseinek repülője Edinburgh-be, és megszólalt Salvador Sobral Amar Pelos Dois című győztes dala magától az eredeti előadótól egy cameo szerep erejéig, felsóhajtottam, hogy végre, megérkeztünk! Szerintem a hardcore Eurovízió rajongókat biztosan zavarta, hogy nem éppen a szigorú eurovíziós szabályok szerint folyt a verseny, illetve hiába volt üldözés (valószínűleg) Edinburgh utcáin, a tavalyi Tel-avivi színpadon köszöntek vissza az előadók. Ráadásul az elődöntő továbbjutóinak bejelentése előtt még körkapcsolásos pontosztások is voltak. A svédek hatnál többen voltak a színpadon, néhány dal hosszabb volt mint 3 perc, és nem fél perc alatt rendezték át a színpadot a következő fellépőnek. Ezekre csak annyit mondok, hogy ez a film csak egy fikció, minden kis finomság nem férhetett bele a filmbe, és nem is az volt a cél, hogy görcsösen meg legyen tartva minden szabály. A vége nagyon megható lett: minden szerelem a helyére került, és igaz hogy nem a Fire Saga nyerte meg a versenyt, egész Izland büszke volt a csapatra.

Remélem nem lőttem le sok poént! A vörös szőnyeges ceremónia nem volt nagy durranás, az Eurovízió hetének nyitóbulija viszont igazi sztárkavalkád volt, sőt még Magyarországot is megemlítik egy kis vicces megjegyzéssel.

Számomra a filmnek az az üzenete – ami egyúttal a saját véleményem igazolása is -, hogy ne görcsöljön rá senki erre a fesztiválra, ez csak egy nagy nemzetközi játék, ahol a zene és a produkció erejével próbálja meg az egyik ország felülmúlni a másikat. Illetve egy fricska is az aktuális „hisztis” országoknak, jelesül Magyarországnak és Törökországnak. A törököknek főleg a játék kihangsúlyozása miatt, a magyaroknak pedig inkább amiatt, hogy vegyenek példát legalább a Fire Saga kitartásából. Tiszteletet az Eurovíziónak! Akit pedig zavar, hogy a versenyt körülölelő meleg szál is megjelenik a filmben, annak jusson eszébe, hogy a Pride hónapjában vagyunk, és igenis szükséges felszólalni azért, hogy a meleg emberek ne másodosztályú állampolgárokként legyenek kezelve nagyon sok államban, így Magyarországon sem. Minden magyar állampolgár tisztelete méltó és egyenrangú bánásmódot érdemel. Az imdb.com-on 6.7 pontot kapott a film ami nagyjából reális: egy könnyed délutáni film, amit egyszer azért érdemes megnézni! Magyarországon ma ez az első helyezett Netflix film a népszerűségi listán.

Tudtad? Itthon az azonos nemű párok nem vehetik fel egymás nevét a bejegyzett élettársi kapcsolatban, nem házasodhatnak. Ha egy külföldi országban házasodnak össze, kapcsolatuk Magyarországon csak bejegyzett élettársként lesz honosítható. Babaváró hitelre sem jogosultak, és mesterséges megtermékenyítés programban sem vehetnek részt. Itthon ha valaki meleg vagy leszbikus, akkor fogadhat örökbe gyereket, de csak egyedül, a párjával együtt közösen nem. Vagyis az örökbefogadásnál a hivatal tudja, hogy együtt élő meleg/leszbikus párról van szó, de csak az egyikük lehet majd hivatalosan, papíron a gyerek szülője. Egy heteroszexuális párnál mindkét fél hivatalosan is szülő lesz.

Köszönet a humenonline.hu-nak a jogi útvesztők kibogozásában.

A filmben elhangzó dalok listája a Spotify-on (A Husavík című dal az iTunes-on top 15 az USA-ban, top 10 a briterknél és az ausztráloknál)

A cikk borítóképének jogtulajdonosa a Netflix.

About Author

Blog: Netflix mozi – Az Eurovízió Szaga
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top