ESC Hungary

Blog

Blog: Oroszország és Ukrajna konfliktusa

A Napi Eurovízió sorozatunkban most következett volna Oroszország, viszont nem vehet részt a versenyzőjük az idei fesztiválon, a nagyjából ismert okok miatt. Miközben írtam az ismertetőt a kijevi utazáshoz, olyan dolgokra bukkantam a Külügyminisztérium honlapján, ami pontosabban megvilágítja a kialakult helyzetet.

konzuliszolgalat.kormany.hu
Az Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014. március 21-én annektálta, amit az Európai Unió és tagállamai nem ismernek el. Nem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok bármilyen célból oda utazzanak. A Krím félszigeten politikai-gazdasági szempontból bizonytalan a helyzet, és az annektálás következtében a magyar konzuli érdekvédelmet sem tudjuk garantálni. (A Krímbe esetleg mégis beutazó állampolgáraink figyelmét felhívjuk arra, hogy ha a nemzetközi jogilag Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaság területére Oroszországon keresztül utazva lépnek be, akkor az utat visszafelé is így tegyék meg. Ellenkező esetben – ha a Krímet Ukrajnába belépve kívánják elhagyni – az ukrán határőrség, mivel az útlevelükben nem talál ukrán beléptető pecsétet, felelősségre vonja őket Ukrajnába való illegális belépés miatt. Ez akár súlyos pénzbírsággal is járhat. Ha állampolgáraink Ukrajna felől kívánnak a félsziget területére utazni, úgy a megszálló Oroszország határőrei orosz vízumot kérnek a belépéshez a határ orosz oldalán. Külföldi állampolgárok Ukrajna területéről csak az Állami Migrációs Szolgálat helyi hivatala által kibocsátott különleges engedély birtokában, három, erre a célra kijelölt ellenőrzőpontokon léphetnek be a Krím félsziget területére, különleges indokkal. Az ukrán hatóságok turisztikai célú látogatást számukra nem engedélyeznek. Kérjük állampolgárainkat, hogy – elengedhetetlen utazásuk megkezdése előtt – telefonon vagy e-mailben konzultáljanak kijevi nagykövetségünk konzuli szolgálatával.)

Vagyis Julija Szamojlovának ezt a különleges engedélyt kellett volna kérnie azért, hogy legálisan léphessen be erre a területre. Emiatt pár kérdés felmerül bennem.

Oroszország miért az utolsó pillanatban jelentette be, hogy kivel kíván nevezni a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválra?

Mik voltak a kiválasztás szempontjai, amikor Julija Szamojlovára esett a választás? Kik választották ki az énekest?

Miért álltak elő a bojkottal ilyen későn, amikor az orosz delegáció egyik, szinte állandó tagja, Filipp Kirkorov már az elején azt mondta, hogy Oroszországnak bojkottálni kellene a 2017-es versenyt?

Ezekre talán sosem fogjuk megkapni a választ, viszont annyi biztos, hogy az orosz énekes nagyon sokáig volt a figyelem középpontjában, amiből később valami jó is kisülhetett volna. Kiindulva a versenyt övező állapotokból, biztosan rengeteg olyan hírt fogunk kapni, amiből sok „irányított” lesz, vagy legalábbis nagyon álhír gyanús, mint az origo.hu keddi cikke az Ukrajnába érkező turisták figyelmeztetésére, vagy elrettentésére, amit egy orosz újság közölt. Izgalmas verseny lesz az idei!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top