ESC Hungary

Eurovízió 2018

Bulgária: az Eurovízió rajongóit is bevonják a dalválasztásba

Bulgária 2016-os visszatérése óta az egyik legsikeresebb országnak számít az Eurovízión. Poli Genova 2016-ban az előkelő negyedik helyet szerezte meg Bulgária számára, Kristian Kostov pedig tavaly még ezen az eredményen is tudott javítani és a második helyen végzett a kijevi megmérettetésen. 2018-ban Bulgária célja a győzelem, amiért igyekeznek tenni is. Mint az előző években, ismét belső választással dönt a bolgár BNT közmédia az ország következő versenydaláról és előadójáról, de a végső döntést egy bonyolult és hosszadalmas tevékenységsorozat előzi meg.

Idén 202 dalt küldtek be a BNT-hez. Több szempontot is figyelembe véve válogatták a dalokat. Az első szelektálások után összesen 13 dalt találtak alkalmasnak arra, hogy Bulgáriát képviselje a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon. A BNT 2017. december 29-én hozta nyilvánosságra a dalok címét:
“A New Home”
“Bad News”
“Bones”
“Choosing”
“Cold as Ice”
“Collide”
“Colours”
“Love Never Lies”
“Lovers to Enemies”
“Rebirth”
“Sky Symphony”
“Two Hearts Collide”
“You Will be the Change”

A BNT a hivatalos Twitter oldalán kulcsszavak segítségével ismertette a közönséggel a dalok stílusát. Ezek alapján megállapítható, hogy a dalok stílusai széles skálán mozognak.

A végső döntést megelőzően egy négy csoportból álló bizottság értékeli a dalokat:
A csoport: zenei szakemberek, producerek, TV-szakértők, marketing menedzserek
B csoport: Újságírók, sajtó tagok, fogadási szakértők
C csoport: bolgár zsűri
D csoport: Eurovízió alkalmi nézői és rajongói

A D csoportba való jelentkezés a BNT hivatalos Twitter oldalán történt. Bárki jelentkezhetett nemzetiségtől és lakhelytől függetlenül. A jelentkezés mindössze két apró részből állt:
– bekövetni az imént említett Twitter oldalt;
– hozzászólásban leírni, hogy miért Te vagy az ideális jelölt a dalok értékeléséhez.

A szerencsések névsorát január 7-én hozzák nyilvánosságra.

A csoportok mindegyik tagja egy internetes platformon szavazhat majd. A szavazás módszere minden csoportnál azonos, de a szavazat súlya csoportonként eltérő. A dalokat egyenként 0 és 10 pont között lehet értékelni.
Miután minden egyes személy értékelte a dalokat, a teljes eddigi folyamatról egy alapos jelentést készítenek. Végül ez a jelentés segíti a végső döntéshozókat a dal és az előadó kiválasztásában.

A dalválasztási procedúra január 31-ig befejeződik, de a döntés hivatalos bejelentése március 12-e előtt nem történik meg.

Hogy végül Bulgáriának sikerül-e elérni célját és fog-e tudni diadalmaskodni 42 ország fölött a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon, az hamarosan kiderül. A versenyt Portugália fővárosában, Lisszabonban rendezik, miután tavaly a portugál Salvador Sobral nyerte meg a kijevi versenyt az Amar Pelos Dois című dallal.

(wiwiblogss.com, [email protected])

Comments
2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2021

To Top
%d bloggers like this: