ESC Hungary

Az Eurovízió sztárjai

Elhunyt France Gall, az 1965-ös Eurovízió győztese

-Vannak olyan szavak, melyeket sosem szeretnénk kiejteni a szánkon. France Gall két év kitartó és méltóságteljes küzdelme az ismét kiújuló rákkal szemben véget ért, és január 7-én elment a fehér mennyországba – nyilatkozta Geneviève Salama, az énekesnő sajtóreferense.

A Poupée de cire, poupée de son (ESC 1965) és az Ella, elle l’a előadóját december közepe óta, akkor hivatalosan egy fertőzéses megbetegedés okán kezelték egy Párizs környéki kórházban.

Eredeti nevén Isabelle Gall 1947. október 9-én született Párizsban. Apja az énekes és dalszerző Robert Gall több dalt is szerzett Edith Piaf és Charles Aznavour számára. Első nagy sikerét 16 évesen érte el, amikor az apja megírta neki a Sacré Charlemagne című dalt, melyből 2 millió darab kislemezt adtak el.

1965-ben Luxemburg képviseletében megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált Serge Gainsbourg szerzeményével, a Poupée de cire, poupée de son című dallal, melyet itthon Viaszbaba címmel Toldy Mária adott elő. Franciaországban, Kanadában és Norvégiában vezette a slágerlistákat.

A hetvenes évek elején diagnosztizáltak nála először rákot. Ekkor volt fordulópont az életében a találkozás Michel Berger énekes-dalszerzővel. A házasságuk után két gyermekük is született, és számtalan slágert készítettek közösen, mint például az 1987-es Ella, elle l’a című dalt, melyet Kate Ryan (ESC 2006) is feldolgozott 2007-ben, és Magyarországon is óriási sikert aratott. A pár sok pénzt fektetett be Afrikában, részt vettek az SOS Etiópia mozgalomban is.

Ezután családi drámák sorozata kísérte az életét. Minden megváltozott, amikor 1992-ben, két hónappal az új albumának megjelenése után férje szívrohamban elhunyt. Egy évvel később mellrákot diagnosztizáltak nála, de visszatért a színpadra. Lánya Pauline 1997-ben súlyos beteg lett, cisztás fibrózis okozta a halálát. Ez jelentette Gall számára a visszavonulást.

2015-ben a férje emlékére szerepet vállalt a Résiste című vidám musicalben. France Gall 70 éves volt.

(Le Monde)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top