ESC Hungary

Eurovízió 2018

Európa-szerte elkezdődött a felkészülés 2018-ra

A 2018-as Eurovízió résztvevői elkezdték a felkészülést a lisszaboni versenyre. Szerencsére megnyugodhatunk, Magyarország az eddig már jól bevált A Dal receptjét fogja ismét alkalmazni. Lássuk, mi folyik a többi országban!

Montenegró ismét dalválasztó showt fog rendezni a 2018-as Eurovízióra. A Montevizija nevű válogatót legutóbb 2009-ben alkalmazták, de ekkor egyetlen énekes versenyzett több dallal. Az azt megelőző évben volt több előadót felvonultató nemzeti döntő. Később az RTCG közmédia mindig kijelölt egy versenyzőt, a nyilvánosság kizárásával döntöttek az ország képviselőjéről.

Szerbia is egy hosszú szünet után ismét a Beovizija dalválasztó showban fogja kiválasztani a legjobb produkciót a 2018-as Eurovízióra. A pályázati időszak ezen a héten pénteken fog lejárni. A zsűri körülbelül 10 dalt fog kiválasztani, és valamikor februárban lesz az élő televíziós show.

A 2000-es évek elején a Montevizija és a Beovizija még az Evropesma nevű közös nemzeti szuperdöntőben csúcsosodott ki, melynek az utolsó két évét botrányok tarkították, és a 2006-os, sokszor emlegetett zsűriszavazós botrány szakította meg ennek a nemzeti döntőnek a sorozatát, valamint a két országrész közös történelmét is.

Lettországba negyedik alkalommal tér vissza a Supernova nevű nemzeti döntő. A beküldött 93 dalból 63 felelt meg a pályázati feltételeknek. Ezeket az LTV feltöltötte az internetre, ahol like vagy diskile gombbal lehet szavazni közönségnek a dalokra, október 29-én éjfélig. A belső zsűri a közönség véleményének figyelembe vételével fogja kiválogatni a dalokat az élő műsorsorozatba.

San Marino közmédiája, az SMRTV egy olyan tehetségkutatót indít, ahol bárki indulhat, feltéve ha betöltötte a 16. életévét. Bármelyik országból érkezhet, bármilyen stílusú dalt nevezhet. A válogató első szintjén saját dallal és feldolgozással is lehet nevezni, ami sikeres pályázat esetén nyilvánosságra lesz hozva az interneten. November 1-től pedig elkezdődik a lájkvadászat a közösségi oldalak segítségével. A válogató befejező részében az élő showműsor győztese nemcsak az eurovíziós részvétellel lesz díjazva, hanem lemezszerződést is fog kapni.

Málta 2018. február 3-án szombaton rendezi nemzeti döntőjét, ahol a 169 jelentkező közül 16 versenyző fog küzdeni a győzelemért. A döntést 100%-ban a közönségre bízzák a szervezők.

Az albán RTSH 56. alkalommal fogja megrendezni a Festivali i Këngës című fesztivált, ami 2004 óta eurovíziós dalválasztó műsorként is használatos. A december 21 és 23 közötti időszakban az első két nap a selejtezőké lesz. A nevezési időszak november 2-10-ig tart.

Franciaország a Destination Eurovision című showműsorban fogja kiválasztani versenyzőjét a 2018-as Eurovízióra. A szervezők már felvették a kapcsolatot francia lemezkiadókkal, hogy ajánljanak versenyzőket a műsorba, de a pályázás nyilvános mindenki számára. A terv szerint 15 dal versenyezne. A műsor egyik főszervezője a francia eurovíziós delegáció vezetője.

A brit BBC jövő héten pénteken zárja le a pályázati időszakot. A tavalyihoz hasonló dalválasztót fognak rendezni. A pályázatokat a helyi OGAE néhány kiválasztott tagja fogja előszűrni, ezzel egyidőben hivatásos zeneipari szakemberek is elkezdik válogatni a jelentkezőket.

Belgiumban idén a flamand VRT közmédia küld versenyzőt a 2018-as Eurovízióra. A belső zsűri választása alapján Laura Groeseneken fogja képviselni az országot. Az énekesnő a bemutatkozó showban csak feldolgozásokat énekelt, most már csak egy megfelelő és eredeti dalt kell találni számára.

Svédország városai mindig lázban égnek azért, hogy hazahozzák a Melodifestivalen egy darabját a helyi nagy sportcsarnokok egyikébe. Valószínűleg Kristianstad lakói most a legboldogabbak, ott még sosem járt Melodifestivalen. Lássuk a Melodifestivalen 2018 állomásit és dátumait!

2018.02.03 első elődöntő Karlstad (Löfbergs Arena)
2018.02.10 második elődöntő Göteborg (Scandinavium)
2018.02.17 harmadik elődöntő Malmö (Malmö Arena)
2018.02.24 negyedik elődöntő Örnsköldsvik (Fjällräven Center)
2018.03.03 második esély forduló Kristianstad (Kristianstad Arena)
2017.03.10 döntő Stockholm (Friends Arena)

A Google szerint a díszletek 3281 kilométert fognak utazni a kamionokban. Svédország közmédiája, az SVT 2771 ajánlást kapott a 2018-as Melodifestivalenre, közülük 447 olyan dal van, melyet nem profi dalszerzők készítettek. A pályázatok közül két zsűri fog választani 14-14 dalt a Melodifestivalen versenyeire.

A szomszédos Norvégiában majdnem 1200 dalt küldtek be. Ez a szám immár zsinórban 3. éve rekordnak számít. Egyelőre annyi hírünk van még, hogy a Melodi Grand Prix 2018 döntője márciusban az oslói Spektrum arénában rendezik.

Svájcban rekord számú, összesen 640 dalt küldtek be a jelentkezők. Egy húsztagú zsűri fogja kiválogatni a legjobb dalokat. Valószínűleg 6 dal fog versenyezni a 2018.02.04-i döntőben. Svéd szakembereket is alkalmaznak azért, hogy három kiesés után ismét a döntőbe kerülhessenek: Martin Österdahl, a 2013-as és 2016-os Eurovízió producere, valamint Christer Björkman, a Melodifestivalen pápája fog segíteni a svájciaknak.

Észtországban a 10. Eesti Laul nemzeti döntőre 2017.11.01-ig lehet pályázni, a kiválasztott dalokat pedig december 19-20-án fogják bejelenteni. Az élő adások február 10-én kezdődnek, az első elődöntő után a második elődöntő február 17-én lesz, a döntő pedig március 3-án lesz megrendezve.

Ciprus a svéd születésű, de görög származású dalszerzőre, Alexander “Alex P” Papaconstantinoura bízza a szigetország dalának megalkotását. A dalszerző legfényesebb trófeái:
Yassou Maria (Sarbel, ESC 2007)
Always (Aysel & Arash ESC 2009)
La La Love (Ivi Adamou ESC 2012)

Írország november 5-én zárja a pályázati időszakot. A szokásos eurovíziós szabályok mellett kikötötték, hogy egy dalszerző csak egy dallal pályázhat. Még nem lehet tudni, hogy nyilvános vagy zártkörű lesz-e a végső dalválasztás.

Izland október 20-ig várja a pályázatokat. A Söngvakeppnin 2018 élő dalválasztó műsorba 12 dalt fognak beválasztani, ezeket két elődöntőben fogják tovább rostálni. Az elődöntőket február 10-én és 17-én rendezik. A március 3-i döntőben lesz egy olyan dal, amelynek egy speciális zsűri fog mentőövet dobni, és ezzel döntőbe juttatni. A győztes az eurovíziós részvétel mellett 1-3 millió izlandi koronával fog gyarapodni, ami körülbelül 7 millió forintnak felel meg.

Horvátországból egyelőre annyi hírünk van, hogy ismét részt vesznek az Eurovíziós dalfesztiválon. A dalválasztás módját később fogják ismertetni.

Bosznia-Hercegovina nem vesz részt a 2018-as Eurovízión, a BHRT közmédia egyelőre a fennmaradásáért küzd.

Koszovó sem indíthat versenyzőt a 2018-as Eurovízión, mert igaz, hogy a helyi RTK közmédia küldött megfigyelőket a versenyre az elmúlt években, az RTK nem tagja az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók szövetségének, ráadásul az RTK vezérigazgatója szerint olyan országban kellene rendezni a versenyt, amelyik elismeri Koszovót, mint független államot. Hozzátette, hogy a lisszaboni szereplés azért is lehetetlen, mert Koszovó nem tagja az ENSZ-nek és az Európa Tanácsnak sem, bár az Eurovíziót irányító Referenciacsoport korábban azt nyilatkozta neki, hogy nincs bajuk Koszovó részvételével, de később megváltoztatták álláspontjukat.

(escbubble.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top