ESC Hungary

Eurovízió 2016

Eurovízió 2016: A Nagy Döntő lesz ma este!

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Élő közvetítések listája
Duna TV: 20:30-tól Elővízió, 21:00-tól élő adás, interneten: http://www.mediaklikk.hu/duna-elo/
Eurovision TV: 21:00-23:05-ig:
http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=213583
https://www.youtube.com/watch?v=no1v1-2HZ6g
Logo TV – aki az USA-ban nézné a műsort:
http://www.logotv.com/shows/eurovision-song-contest-2016/live-stream/live.html

Szavazási segédlet a döntőhöz letölthető itt!

Ma este befejeződik a 61. Eurovíziós Dalfesztivál versenysorozata a nagy döntővel. Ma sz fog eldőlni, hogy melyik ország rendezheti a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált, ami a tervek szerint 2017.05.16-18-20-án lesz megtartva. Ma este is Petra Mede és Måns Zelmerlöw lesz a két házigazda, a magyar kommentátor Gundel Takács Gábor, a magyar zsűri pontjait pedig Tatár Csilla szóvivő fogja bemondani. Az este vendégprodukciójaként Justin Timberlake előadja a Can’t Stop The Feeling című dalt, de a korábbi években megismert Lynda Woodruff (vagyis Sarah Dawn Finer) újabb vicces ámokfutásának is tanúi lehetünk. A zsűri tegnap este már leadta a szavazatait, ezt ma este az országok zsűrijeinek pontbemondó szóvivői fogják bejelenteni. Idén ezekben a bejelentett pontokban nincsenek benne a közönség pontjai, ezeket a zsűri szavazatainak bejelentése után a helyi műsorvezetők fogják ismertetni. Ezt a módszert idén vezetik be, a svéd Melodifestivalen nemzeti döntő mintája alapján.

A nagy döntő fellépői:

01 –  Belgium – Laura Tesoro – What’s the Pressure (Mi nyomaszt?)
02 –  Csehország – Gabriela Gunčíková – I Stand (Állok)
03 –  Hollandia – Douwe Bob – Slow Down (Lassíts)
04 –  Azerbajdzsán – Samra – Miracle (Csoda)
05 –  Magyarország – Freddie – Pioneer (Úttörő)
06 –  Olaszország – Francesca Michielin – No Degree of Separation (Nincs foka az elszigeteltségnek)
07 –  Izrael – Hovi Star – Made of Stars (Csillagokból készült)
08 –  Bulgária – Poli Genova – If Love Was a Crime (Ha a szerelem bűntény lenne)
09 –  Svédország – Frans – If I Were Sorry (Ha bánnám)
10 –  Németország – Jamie-Lee – Ghost (Szellem)
11 –  Franciaország – Amir – J’ai cherché (Kerestem)
12 –  Lengyelország – Michał Szpak – Color of Your Life (Az életed színe)
13 –  Ausztrália – Dami Im – Sound of Silence (A csend hangja)
14 –  Ciprus – Minus One – Alter Ego (Alteregó)
15 –  Szerbia – ZAA Sanja Vučić – Goodbye (Shelter) (Viszlát/Menedék)
16 –  Litvánia – Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night (Vártam erre az éjszakára)
17 –  Horvátország – Nina Kraljić – Lighthouse (Világítótorony)
18 –  Oroszország – Sergey Lazarev – You Are the Only One (Te vagy az egyetlen)
19 –  Spanyolország – Barei – Say Yay! (Mondd, hogy hurrá!)
20 –  Lettország – Justs – Heartbeat (Szívverés)
21 –  Ukrajna – Jamala – 1944
22 –  Málta – Ira Losco – Walk on Water (Vízen járni)
23 –  Grúzia – Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold (Éjféli arany)
24 –  Ausztria – ZOË – Loin d’ici (Messze innen)
25 –  Egyesült Királyság – Joe & Jake – You’re Not Alone (Nem vagy egyedül)
26 –  Örményország – Iveta Mukuchyan – LoveWave (SzerelemHullám)

A szavazás
Ma este mindegyik, az idei versenyen résztvevő ország, így az elődöntőn kiesett országok nézői és zsűrijei is szavaznak. Szavazni csak a versenyben maradt dalokra lehet.

A magyar zsűri tagjai:
A zsűri elnöke Rakonczai Viktor (39) zeneszerző, zongoraművész, zenei producer.
Lotfi Begi (34) zenei producer és DJ
Wolf Kati (41) énekes, a 2011-es Eurovízió magyar résztvevője
Frenreisz Károly (69) zenész, zeneszerző, szövegíró
Novák Péter (45) előadóművész

Annak ellenére hogy Magyarországon is sokan nem szeretik bizonyos országok egymásra szavazását, a magyar közvetítésben bevett gyakorlat a határon túli nézők buzdítása, hogy szavazzanak a magyar dalra. A verseny szervezői igyekeznek kiszűrni az érvénytelen szavazatokat (például aki Magyarországról külföldi SIM kártyával akar szavazni), illetve szabály, hogy senki sem szavazhat önmagára. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy magyar SIM kártyával nem lehet a 05-ös kódot elküldeni a Duna TV-ben a verseny alatt ismertetett telefonszámra. Freddie rajtszáma a 05-ö, így a szavazásra serkentő, az est fellépőit összefoglaló filmben a 05-ös kódnál leveszik a szavazás telefonszámát a képernyőről. Viszont aki támogatni szeretné a magyar fellépőt, és Magyarország határain kívül tartózkodik, valamint az adott ország SIM kártyájával is rendelkezik, az a következő módon szavazhat. Fontos, hogy a szavazásokat gyűjtő telefonszám vagy SMS szám, vagy kódsor országonként változik. A magyar szavazási telefonszámra/SMS számra nem lehet külföldi SIM kártyáról szavazást indítani. Arra kell készülni, hogy aki a magyar közvetítést nézi, a műsor folyamán legalább egyszer át kell kapcsolnia arra a csatornára, ahol megmutatják a képernyőn az adott ország szavazási telefonszámát (ez a helyi közszolgálati televíziónak általában a főcsatornája szokott lenni). Ezt fel kell írni, majd ismét vissza lehet kapcsolni a magyar közvetítésre, és a szavazás elindításakor a már korábban felírt telefonszámot kell használni. Fontos megjegyezni, hogy az átkapcsolás során pontosan meg kell figyelni, hogy melyik számra kell SMS-t küldeni, és melyik számot kell felhívni a szavazásért. Néhány országban nem telefonszámot, hanem egy kódsort kell megadni, aminek a végén fel kell tüntetni a versenydal kódszámát. Az átkapcsolás során érdemes pontosan tájékozódni a helyi szavazási szabályokról.

Az eddigi gyakorlat alapján nem ingyenesek a szavazások, ez persze országonként változhat. Szintén az eddigi gyakorlat szerint a telefonos alkalmazás használata szavazáskor csak az SMS elküldésének megkönnyítésére szolgált. Egy telefonszámról maximum 20 szavazatot lehet elküldeni bármilyen felosztásban a dalok között.

Az esélyek
A fogadóirodák szerint Oroszországnak van a legnagyobb esélye megnyerni a versenyt, ez már elég régóta változatlan tény. A jelenlegi álláés szerint Ausztrália versenyzője feljött a második helyre, valamint Ukrajna is nagyon meggyőző volt a bukmékerek számára, ők most a harmadik helyen vannak az oddszok alapján. Őket követi Franciaország és Svédország. Magyarország a fogadóirodák szerint visszaesett a 25. helyre, csak Németországot előzzük meg. Egyelőre az a tény, hogy Magyarország 2011 óta folyamatosan bejutott a döntőbe, és idén sem volt benne abban az 16 országot tartalmazó csoportban, akik kiestek a selejtezőn.

Ma este az MTVA a budapesti Március 15. térre szervez koncertes, nagy kivetítős, élő bejelentkezős közös nézést. Debrecenben az ESC Hungary családiasabb hangulatú közös nézést szervez Debrecenben egy kis étteremben. Néhány vendég már tegnap megérkezett, és sikerült tartani egy kis előbulit.

A mai döntő 0:30-ig tart.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top