ESC Hungary

Rajongunk

Eurovízió 2016: San Marino számára elfogadhatatlan az új rendszer

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv, wiwibloggs.com

Múlt héten jelentette be az Eurovíziós Dalfesztivált szervező EBU a szabályváltozást a szavazatok összesítésére. Ekkor elsiklottunk egy fontos szabály fölött, ami az érvénytelen szavazások kezeléséről szól, és ami egyben hátrányosan érintheti az olyan kis népességgel rendelkező országokat, mint például San Marnino.

Mi történik akkor, ha egy ország nem tud érvényes televoting (közönségszavazás) eredményt beküldeni?

A zsűri és a közönség is 1-8, 10 és 12 pontot oszt ki. Hogy a szavazás megőrizze az 50%-os egyensúlyt a zsűri és a közönségszavazatok között, a nemzeti zsűri által leadott szavazatokat nem lehet használni afféle biztonsági tartalékként a televoting részére. Ezért – ha bármilyen oknál fogva – egy ország nem tud érvényes televoting eredményt küldeni, akkor egy helyettesítő eredményt fognak használni, amelyet egy előre meghatározott országcsoport közönségszavazatai alapján fognak meghatározni. Az országcsoportokat és ezek összetételét előzetesen jóváhagyja az EBU és az Eurovíziót irányító Referencia csoport.

Hasonló a helyzet az érvénytelen zsűris szavazatoknál: ha fennáll a fenti eset, vagyis ha egy ország zsűrije – ha bármilyen oknál fogva – nem tud érvényes szavazatot felmutatni, akkor egy helyettesítő eredményt fognak használni, amelyet egy előre meghatározott országcsoport zsűrijeinek szavazatai alapján fognak meghatározni. Az országcsoportokat és ezek összetételét előzetesen szintén jóváhagyja az EBU és az Eurovíziót irányító Referencia csoport.

Ezt a szabályváltozást nagyjából egy éves előkészítő munka és egyeztetések sora előzte meg. Ebből az egyeztetésből San Marino valószínűleg kimaradt, mert kiraktak egy nyilatkozatot az SMRTV honlapjára, amiben tiltakoznak a változtatások miatt.

Az ő problémájukat az okozza, hogy San Marino túl kicsi ahhoz, hogy érvényes közönségszavazást tudjanak leadni. San Marino az olasz telefonhálózatot használja, a mikroállamnak 31448 lakosa van, ami azt jelenti, hogy erősen kell küzdeniük azért, hogy elérjék az érvényes közönségszavazáshoz szükséges minimum darabszámot. A régi rendszerben San Marino zsűrijének szavazása 100%-ban érvényesült, az új rendszerben – a közönségszavazatok külön számolása miatt – idegen pontok fogják befolyásolni a végeredményt.

Az elképzelések szerint azon országok közönségszavazásait vennék figyelembe a San Marino-i pontoknál, mint akikkel egy kalapban voltak az országok elődöntőkbe sorsolásánál, vagyis Csehország, Írország, Litvánia, Málta vagy Lengyelország, esetleg Olaszország közönségének pontjait vennék figyelembe.

Az SMRTV vezérigazgatója, Carlo Romeo a következő nyilatkozatot tette közzé: „A kicsi államok ismét diszkriminációnak lettek kitéve, ráadásul immáron hivatalosan is. Most is nehezen tolerálható, és nem tudni, hogy a San Marino-i Nemzeti Rádió és Televízió egyáltalán tolerálni fogja-e az új helyzetet a jövőben. Tűrhetetlen, hogy bizonyos döntéseket egyszerűen csak kikommunikálnak, a közmédiumok bevonása nélkül.”

Nem San Marino lenne az első, aki a szavazási rendszer miatt marad távol az Eurovíziótól. Törökország 2013-ban visszalépett a versenytől, mert bosszantja őket a zsűris szavazatok 50%-os bevezetése annak ellenére, hogy 2010-ben épp az 50-50%-os zsűris és közönségszavazatok figyelembe vételével értek el második helyezést.

Mindezek ellenére San Marino részt vesz a versenyen, egy török énekest, Serhat-ot küldik a stockholmi színpadra.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top