ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: összefoglaló az elmúlt napok eseményeiről

Ciprus, Hollandia, Belgium és Macedónia után Azerbajdzsán is kiválasztotta indulóját a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválra. A döntést az elmúlt két évhez hasonlóan ismét belsőleg hozták meg, így 2017-ben a 27 éves pop-jazz énekesnő, Diana Hajiyeva képviselheti hazáját Kijevben. Diana neve jól ismert Azerbajdzsánban, bár az utóbbi években Dihaj néven lép fel, egy dobos és egy gitáros kíséretében. Az énekesnő 2011-ben már megpróbált kijutni az Eurovízióra, de akkor nem járt sikerrel. 2016-ban Samra háttérénekeseként viszont ott volt Stockholmban, így a fesztivál világa nem ismeretlen számára. Diana Eurovíziós dala még nem ismert, ezt később hozzák nyilvánosságra. Azerbajdzsán 2008 óta vesz részt a versenyen. Eddig mindig bejutottak a döntőbe, 2011-ben pedig haza is vihették a győztesnek járó trófeát. Legrosszabb helyezésük egy 22. hely 2014-ből.

Szlovénia válogató műsorában (EMA) több változás is történt. A döntőn kívül most két elődöntőt is megrendeznek, melyekben 8-8 előadó lép majd fel. Mind a két elődöntőből 4-4 dal jut be a február 24-én megrendezésre kerülő fináléba. A közönség és a zsűri 2-2 dalt juttat majd tovább. A döntőben a 6 tagú zsűri és a közönség szavazata 50-50%-ban fog számítani.

A 2017. február 17-i első elődöntő fellépői:

 • Amaya (Maja Keuc): 2011-ben Düsseldorfban a 13. helyen végzett No One című dalával.
 • King Foo: 4 tagú rock együttes, az év elején a Popevka nevű versenyen a 8. helyen végeztek.
 • Lea Sirk: Az EMA 2009-es és 2010-es résztvevője, Tinkara Kovač háttérénekese.
 • Nika Zorjan: A 2012-es nemzeti válogató 3. helyezettje, Tinkara Kovač és Maraaja háttérénekese.
 • Omar Naber: 2005-ben Stop című dalával képviselte Szlovéniát az Eurovízión, azóta háromszor próbált meg kijutni a versenyre.
 • Sell Out: ska-punk-reggae együttes. A baráti társaság a ’90-es évek óta zenél együtt, de a Sell Out nevet 2001-ben vették csak fel.
 • Tosca Beat: A 6 tagú együttest 3 opera énekes, 1 csellista, 1 hegedűs és 1 zongorista alkotja.
 • Zala Đurić Ribič: Énekes, zeneszerző, színész, jelenleg New Yorkban él. Az 1997-es indulójuk, Tanja Ribič lánya.

A 2017. február 18-i második elődöntő résztvevői:

 • Alya: Az egyik legnépszerűbb szlovén pop énekes, 6-szor szerepelt már a nemzeti válogató műsorban.
 • BQL: A pop-folk duót két testvér alkotja a Maraaya férfi tagjának menedzselésében.
 • Ina Shai: Énekes, dalszerző, jelenleg Londonban él.
 • Kataya & Duncan Kamakana: Kataya Szlovéniából, míg Duncan Hawaiiról érkezett, utóbbi az amerikai The Voice 4. évadában próbált szerencsét.
 • Nuška Drašček: Eddig kétszer próbált meg kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra. 2006-ban a 6., 2009-ben pedig a 8. lett a válogatón.
 • Raiven: A 2016-os EMA 2. helyezettje.
 • Tim Kores Kori: Az éneklés mellett rádiózik is. A 2015-ös válogatón már találkozhattuk vele.
 • United Pandaz & ARSELLO feat. Alex Volasko: A csapat énekese, Alex már korábban szerette volna képviselni hazáját az Eurovízión, de akkor nem járt sikerrel.

Portugália egy év kihagyás után tér vissza a dalversenyre. Előadójukat a Festival da Canção néven ismert válogató műsor keretében ismerhetjük meg. Két elődöntőt és egy döntőt rendeznek és 16 dal vesz majd részt a megmérettetésen. Az ország műsorszolgáltatója, az RTP 16 zeneszerzőt kért fel a dalok megírására, közülük a legismertebbek: Nuno Feist, Jorge Fernando, João Só és Héber Marques. Mostantól bármilyen nyelvű dallal lehet nevezni, nem erőltetik tovább a portugál dalok küldését. A két elődöntőt február 19-én és 26-án rendezik meg 8-8 előadóval. A döntő időpontja március 5. Mind a 3 showban 50-50%-ban számít majd a zsűri és a közönség szavazata. A finalistákat és a dalokat januárban mutatják be.

Németország az elmúlt két évben az utolsó helyen végzett a döntőben. A jobb eredmény elérése érdekében – több országhoz hasonlóan – ők is megváltoztatták a nemzeti válogatójuk formátumát. A műsorszolgáltató pályázatot írt ki tehetséges fiatal énekesek jelentkezésére, amely országszerte nagy érdeklődést váltott ki, hiszen a jelentkezők száma majdnem elérte a 2500-at. A meghallgatások után a zsűri kiválasztotta a legjobb 33 előadót, melyek közül 5 kerül majd be a február 9-i döntőbe. A dalokat külön keresik, a világ minden tájáról várják a kifejezetten az Euróvízióra írt minőségi szerzeményeket.

Frissítve 2017-01-25

Amaya, azaz Maja Keuc visszalépett az EMA küzdelmeitől, helyette Clemens (Klemen Mramor) vesz részt a nemzeti válogató műsorban.

Forrás: eurovision.tv, wiwibloggs.com

 

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top