ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: összefoglaló az elmúlt napok eseményeiről

Ciprus, Hollandia, Belgium és Macedónia után Azerbajdzsán is kiválasztotta indulóját a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválra. A döntést az elmúlt két évhez hasonlóan ismét belsőleg hozták meg, így 2017-ben a 27 éves pop-jazz énekesnő, Diana Hajiyeva képviselheti hazáját Kijevben. Diana neve jól ismert Azerbajdzsánban, bár az utóbbi években Dihaj néven lép fel, egy dobos és egy gitáros kíséretében. Az énekesnő 2011-ben már megpróbált kijutni az Eurovízióra, de akkor nem járt sikerrel. 2016-ban Samra háttérénekeseként viszont ott volt Stockholmban, így a fesztivál világa nem ismeretlen számára. Diana Eurovíziós dala még nem ismert, ezt később hozzák nyilvánosságra. Azerbajdzsán 2008 óta vesz részt a versenyen. Eddig mindig bejutottak a döntőbe, 2011-ben pedig haza is vihették a győztesnek járó trófeát. Legrosszabb helyezésük egy 22. hely 2014-ből.

Szlovénia válogató műsorában (EMA) több változás is történt. A döntőn kívül most két elődöntőt is megrendeznek, melyekben 8-8 előadó lép majd fel. Mind a két elődöntőből 4-4 dal jut be a február 24-én megrendezésre kerülő fináléba. A közönség és a zsűri 2-2 dalt juttat majd tovább. A döntőben a 6 tagú zsűri és a közönség szavazata 50-50%-ban fog számítani.

A 2017. február 17-i első elődöntő fellépői:

 • Amaya (Maja Keuc): 2011-ben Düsseldorfban a 13. helyen végzett No One című dalával.
 • King Foo: 4 tagú rock együttes, az év elején a Popevka nevű versenyen a 8. helyen végeztek.
 • Lea Sirk: Az EMA 2009-es és 2010-es résztvevője, Tinkara Kovač háttérénekese.
 • Nika Zorjan: A 2012-es nemzeti válogató 3. helyezettje, Tinkara Kovač és Maraaja háttérénekese.
 • Omar Naber: 2005-ben Stop című dalával képviselte Szlovéniát az Eurovízión, azóta háromszor próbált meg kijutni a versenyre.
 • Sell Out: ska-punk-reggae együttes. A baráti társaság a ’90-es évek óta zenél együtt, de a Sell Out nevet 2001-ben vették csak fel.
 • Tosca Beat: A 6 tagú együttest 3 opera énekes, 1 csellista, 1 hegedűs és 1 zongorista alkotja.
 • Zala Đurić Ribič: Énekes, zeneszerző, színész, jelenleg New Yorkban él. Az 1997-es indulójuk, Tanja Ribič lánya.

A 2017. február 18-i második elődöntő résztvevői:

 • Alya: Az egyik legnépszerűbb szlovén pop énekes, 6-szor szerepelt már a nemzeti válogató műsorban.
 • BQL: A pop-folk duót két testvér alkotja a Maraaya férfi tagjának menedzselésében.
 • Ina Shai: Énekes, dalszerző, jelenleg Londonban él.
 • Kataya & Duncan Kamakana: Kataya Szlovéniából, míg Duncan Hawaiiról érkezett, utóbbi az amerikai The Voice 4. évadában próbált szerencsét.
 • Nuška Drašček: Eddig kétszer próbált meg kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra. 2006-ban a 6., 2009-ben pedig a 8. lett a válogatón.
 • Raiven: A 2016-os EMA 2. helyezettje.
 • Tim Kores Kori: Az éneklés mellett rádiózik is. A 2015-ös válogatón már találkozhattuk vele.
 • United Pandaz & ARSELLO feat. Alex Volasko: A csapat énekese, Alex már korábban szerette volna képviselni hazáját az Eurovízión, de akkor nem járt sikerrel.

Portugália egy év kihagyás után tér vissza a dalversenyre. Előadójukat a Festival da Canção néven ismert válogató műsor keretében ismerhetjük meg. Két elődöntőt és egy döntőt rendeznek és 16 dal vesz majd részt a megmérettetésen. Az ország műsorszolgáltatója, az RTP 16 zeneszerzőt kért fel a dalok megírására, közülük a legismertebbek: Nuno Feist, Jorge Fernando, João Só és Héber Marques. Mostantól bármilyen nyelvű dallal lehet nevezni, nem erőltetik tovább a portugál dalok küldését. A két elődöntőt február 19-én és 26-án rendezik meg 8-8 előadóval. A döntő időpontja március 5. Mind a 3 showban 50-50%-ban számít majd a zsűri és a közönség szavazata. A finalistákat és a dalokat januárban mutatják be.

Németország az elmúlt két évben az utolsó helyen végzett a döntőben. A jobb eredmény elérése érdekében – több országhoz hasonlóan – ők is megváltoztatták a nemzeti válogatójuk formátumát. A műsorszolgáltató pályázatot írt ki tehetséges fiatal énekesek jelentkezésére, amely országszerte nagy érdeklődést váltott ki, hiszen a jelentkezők száma majdnem elérte a 2500-at. A meghallgatások után a zsűri kiválasztotta a legjobb 33 előadót, melyek közül 5 kerül majd be a február 9-i döntőbe. A dalokat külön keresik, a világ minden tájáról várják a kifejezetten az Euróvízióra írt minőségi szerzeményeket.

Frissítve 2017-01-25

Amaya, azaz Maja Keuc visszalépett az EMA küzdelmeitől, helyette Clemens (Klemen Mramor) vesz részt a nemzeti válogató műsorban.

Forrás: eurovision.tv, wiwibloggs.com

 

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top