ESC Hungary

Eurovízió 2018

Eurovízió 2018: Elkezdődtek a próbák!

Elkezdődtek a próbák sorozatai a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál portugál kiadására. 10 ország kapta meg fél órára az Altice Aréna színpadát, hogy kipróbálhassák a technikát. Azerbajdzsán, Izland, Albánia, Belgium, Csehország, Litvánia, Izrael, Fehéroroszország, Észtország és Bulgária kapta meg a lehetőséget, vagyis az első elődöntő mezőnyének első fele. Egyelőre az INFE Network kint tartózkodó tagjaira hagyatkozunk, de hamarosan megyünk utánuk!

A csodálatos Aisel kezdte a próbát Azerbajdzsánból. Az X My Heart című dalt egy dream team, Dimitri Kontopoulos, Foka Evaggelino, Alex Panayi és Ilia Kokoto szerezte. Nagyon meggyőző a színpadra állítás, fehér a produkció fő színe, szárazjeget és szélgépet használnak a színpadon. A színpad szereplőit különböző megvilágításban láthatjuk, egy csillogó effekt még hatásosabbá teszi az egészet, de olyan effektek is lesznek, amit csak a tévénézők láthatnak (csillagok, különböző villanások). Az első próba ellenére Aisel jól énekel, és a hatásos színpadra állítás nem fogja megtörni az ország sikersorozatát a döntő felé.

Izland következik és Ari Ólafsson, aki nagy meglepetésre megnyerte a Söngvakeppnin 2018-at, most afféle kívülállóként van jelent a bonyodalmas első elődöntőben. Sok közeli képet mutatnak Ari-ról, aki a fehér öltönyhöz vörös inget vett fel. Ő és az öt háttérvokálosa szárazjégen áll. A produkciója nagyon hasonlít a nemzeti döntőben látottakhoz. A hatásos azeri színpad miatt Ari Ólafssonnak nehéz pillanatokat fog okozni az első elődöntő.

Az albán Eugent Bushpepa középtempójú rockdala a harmadik ma az Altice Arénában. Ez a dal nem győzte meg sem a fogadóirodákat, sem az előrejelzéseket adó szakértőket, de kétségtelen, hogy kiváló hangja van. A produkció elején a gitárost veszi a kamera, majd tovább megy Eugentre, aki fekete öltönyben próbál. Két vokálos, egy dobos és két gitáros van a színpadon rajta kívül. A hangja nagyon erőteljes. Sok képet mutatnak az egyelőre nem létező közönségről az arénában. A stúdióverzió nem nagy szám, de élőben hatásos. Nehéz megtippelni hogy mi lesz Albániával az első elődöntőben.

Laura Groeseneken, vagy a könnyebbség kedvéért Sennek Belgiumnak próbál valamilyen nagyon jó eredményt elérni, és még győzelem is lehet belőle. Az országot a bukik nagyon előre sorolták, de az előkoncertek után elvesztette ezt az előnyét, még a top 10-ből is kikerült. Sennek próbálja ezt a helyzetet figyelmen kívül hagyni, és igyekszik csak a feladatára koncentrálni. Az elején a kamerák a szemeire közelítenek, majd képet kaphatunk a teljes előadóról. Széles fekete áttetsző anyagú ruhát visel, amin körbe érő csíkok vannak. Kimegy a produkció alatt a kifutóra, a közönséghez. Ahogy vártuk, inkább sötét a színpad, a produkció futurisztikus, de hangilag még instabil. A kamerákkal sincs még összhangban, a sajtóközpontban vegyes a fogadtatás.

Egy kis szünet után Csehország képviselője, Mikolas Josef következik, aki 5 ellenfelét győzte le a cseh közönség és a nemzetközi zsűri segítségével. A legutóbbi évek bukásai után nagy várakozással és jó visszajelzésekkel vághatnak neki most a versenynek, a rajongók nagyon szeretik, és egyébként is nagyon jó eredmény várományosai. Mikolas most is sokat mosolyog, mint az előbulikon, tele van energiával. A színpadon fényes dobozokból köszön vissza a videoklip. Lila és kék a produkció két főszíne. A hátizsák mellett két breaktáncos is elkísérte, akiknél trombita is van. Viszont az első próba technikai kivitelezése csalódás.

Litvánia és Ieva Zasimauskaitė következik a When we are old című dallal. Ieva szerelése hasonló mint az Eurovizijos nemzeti döntőben. Majdnem az egész dalt angolul énekli, az utolsó részben litvánra vált. A színpadon ülve kezdi a produkcióját. A színpadon egy olyan grafikát láthatunk, amin két szülő van és egy fiatal gyermek. Ehhez jön egy felnőtt pár, ez a grafika a kifutón látható. Végül jön egy harmadik grafikai elem két kisgyermekkel. A színpad sötét, később lilába és sárgába vált. Amikor felkel a színpadról, a színpad hídjához megy. A produkció végére a fiával áll szemben.

Az Altice Aréna hetedik próbálkozója a mai napon Netta Bazrilai, a HaKokhav HaBa (vagyis a Rising Star) győztese, aki a Toy című dalával megnyert minden előszavazást, és a fogadóirodák legnagyobb kedvence. Az izraeli énekes a videóklipből ismert táncosokkal jött a színpadra. A szerelésük pink, fehér és fekete. Netta velük a hídon áll, majd a színpad elejére vonul. A sarkokban a szekrények polcain japán macskák vannak felsorakoztatva. A második nekifutásra megváltoztatta a dalszöveget ami derültséget okozott. A dal vége felé egy spéci szerkezet buborékokat és rózsaszín ködöt fúj.

A nap második szünete után a fehérorosz Alekseev következik. A napi program megcsúszott Netta miatt, aki később fejezte be a próbát. Van egy speciális emelvény a színpadon ami liftként működik amíg az előadó rajta áll. Fekete nadrágot és fehér felsőt visel. Egy rózsát tart a kezében, a színpad vörös és fekete. Egyszercsak a rózsát odaadja az operatőrnek, aki tovább adja a közönségnek, majd a női táncoshoz kerül, ami nyílként sebzi meg a kezét. A végén Alekseev megfordul hogy láthassuk a rózsaszirmokkal kidekorált hátát, ami vérző hatást kelt. A nap legmeglepőbb és legőrültebb produkciója.

Észtország következik, Elina és a mozivászon ruhája. Az elején még egy dzsekit visel amit hamar levet, hogy a nemzeti döntőben is viselt ruhájára fókuszálhassunk. Sok közeli képből bontakozik ki a vetített ruha grafikájának összetettsége: víz, jég és sok más elem elevenedik meg a sötét háttérben. Az egész produkciót Elina ruhája és gyönyörű hangja viszi el. Sokkal jobb mint a nemzeti döntőben.

Az első napot a bolgár Equinox, az idei év másik nagy kedvence zárja. A csapattagok szinte ugyanazokat a ruhákat viselik, mint a videoklipben. Az elején csak hárman állnak a színpad közepén. Kék fények és szépen összerakott gyors kameraváltások a legfontosabb összetevői a kibontakozó produkciónak. Az énekesek hangjai nagyon jól passzolnak. Jó próba elsőre, de valami hiányzik. Valamit ki kell találniuk a második próbára hogy megőrizhessék a nagy kedvenc címet.

Ennyi volt mára a próbák sorozata. Holnap az első elődöntő második fele, Macedónia, Horvátország, Ausztria, Görögország, Finnország, Örményország, Svájc, Írország és Ciprus fog következni.

Azok figyelmébe ajánljuk az új Lisszabon 2018 menüpontot, akik jobban át akarják élni a helyszíni eseményeket, vagy épp kint tartózkodnak és hasznosan szeretnék eltölteni az időt a próbák és az élő közvetítések között. Ott folyamatosan lehet követni az oddszok állását, de legyen meg itt is kicsit nagyban. A legutóbbi mintavétel ma este 8-kor volt.

(infenetwork.net, EBU)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top