ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: A nagy döntő esélyesei

Ukrajna, Kalush orchestra. (c) EBU/SARAH LOUISE BENNETT

Eljött a nagy nap, lássuk az Eurovíziós Dalfesztivál 2022 nagy esélyeseit!

Annyi biztos, hogy Ukrajna hetek óta a fesztivál legnagyobb esélyese. Igaz, hogy a február 13-i nemzeti döntőt Alina Pash nyerte a Shadows of Forgotten Ancestors című dallal, de másnap az ukrán televízió mégsem írta alá vele a szerződést, mivel az énekesnő 2015-ben illegálisan utazott a Krímbe. Ezért a második helyezett Kalush zenekart jelölték a fesztiválra. Az eurovisionworld.com napról-napra monitorozza a versenyzők oddszait, és az látszik belőle, hogy két héttel a döntő előtt a 10-13. hely környékére tippelték az ukrán nemzeti döntő megnyerésére esélyesnek tartott dalokat. A döntő napján az oddszok lecsökkentek, ezzel a 2. helyezést érte Alina Pash. Ezután jött a helycsere, a Kalush zenekart a 2. és 7. helyre árazták be, majd jött az orosz invázió február 24-én, ekkor feljött a Kalush a második helyre, és március 1-től a fogadóirodák kitartanak amellett, hogy Ukrajna nyeri meg a fesztivált. Azt nem tudni hogy a bukmékerek mennyire sűrűn monitorozzák az Eurovízió dalait egy „szűz fülű” kontrollcsoporttal, de érthető a reakció: ha a háború miatti tévénézői attitűd fog érvényesülni a fesztiválon, akkor a fogadóirodák minél kevesebbet szeretnének bukni az üzleten.

A fogadóirodák második helyezettje óriási meglepetésre az Egyesült Királyság. Annyiból meglepetés, hogy a britekre, mint potenciális utolsókra, vagy nulla pontosokra emlékszünk az elmúlt évekből, csak egészen kivételes esetekben jutottak be a top 10-be (Jessica Garlick 3. hely 2002, Jade Ewen 5. hely 2009). 20 év alatt 5-ször végeztek az utolsó helyen, és 6-szor az utolsó előtti, vagy utolsó előtti előtti helyen. Idén Sam Ryder személyében egy igazi karizmatikus énekest és egy igazán remek, nagyívű popdalt kapunk a britektől, ami nem is csoda, hiszen a BBC közmédia változtatott a kiválasztási folyamaton, és egy lemezkiadót kért fel arra, hogy megtalálja a legjobb dalt. Sam gyerekkora óta nagy Eurovízió rajongó, ezért nagy izgalommal vág neki a versenynek. 12 millió TikTok követővel a háta mögött nem is csoda, hogy a január végén még a bukmékerek megelőlegeztek az Egyesült Királyságnak egy középmezőnyt, ahogy körvonalazódott az eurovíziós küldöttjük dala, egyből a 4-6. helyre kezdték el beárazni a SPACE MAN című dalt. Ahogy elindultak a főpróbák, szépen kúszott még feljebb a győzelmi esélyesek táblázatán, 12 napja a 2. pozíciót foglalja el.

A fogadóirodák jelenlegi kedvence a mindig győzelemre készen álló Svédország. Az elmúlt 20 évben kétszer is győztek, az elődöntőben csak egyszer buktak fel, de érdekes az is, hogy 20 év alatt 7-szer voltak a döntőben a top 10-en kívül. Így nem is csoda, hogy a bukmékerek január 28-án a 3. helyre sorolták őket, noha a Melodifestivalen svéd nemzeti dalválasztó műsor csak február 5-én rajtolt, ahol máris az első fordulóban lépett fel Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, vagyis röviden Cornelia Jakobs. Simán nyerte az első fordulót, és a zsűrinek köszönhetően megnyerte a döntőt is március 12-én. Az oddszok a 2-5. hely között mozogtak, de március 1-től stabilan tartja a 3. helyet. A főpróbáktól a második elődöntőig a 4. helyen volt egy kicsit, de visszakerült csütörtök óta a 3. helyre.

A fogadóirodák 4. kedvence a 24 fogadóiroda oddszait összesítő oddschecker.com szerint Spanyolország, a 16 fogadóiroda oddszait monitorozó eurovisionworld.com szerint viszont Olaszország. Egyébként ugyanez a helyzet a brit és svéd dallal is, fej-fej mellett haladnak ugyanúgy mint a spanyol Chanel és az olasz Mahmood & Blanco duó. Több buki többet lát alapon vegyük előre Spanyolországot. Február 26-én volt a Benidorm Fest döntője, ahol Chanel győzött a SloMo című dallal. Chanel a január 26-i első elődöntőben mutatta meg magát. Az oddszok január 28-tól vannak monitorozva, itt két napig a negyedik pozícióra tették a spanyolokat. Ezután következett egy nagy hullámvasút: 8-15. helyen változott egészen március 29-ig, ahol szépen-lassan emelkedett a 7. helyről a 3-4. hely környékére.

Az 5. helyen, de az is lehet hogy a 4. helyen a Sanremo 2022 február 5-i győztesei, a Mahmood & Blanco duó áll. Január 28-án a 2. helyre árazták be a leendő olasz győztest, majd volt egy kis kilengés a 3. helyre, február 3-tól pedig felkerültek az első helyre is. A hónap végén visszaestek a 2. helyre, az Eurovízió nyitóceremóniája után pedig a 3. helyen állnak, de az Oddschecker szerint a 4. helyen.

Lássuk még a 6. helyezettet is, ami igazán izgalmasan alakul. Január 28-án a 26. helyen kezdett, egy hónappal később a 32. helyezett is volt, majd március 6-án, a Pesma za Evroviziju 2022 szerb nemzeti döntő estéjén jött egy nagy visszaugrás a 21. helyre. Egy hónap múlva már a 11. helyen állt Konstrakta, majd tegnap váratlanul feljött a 6. helyre. Konstrakta igazi meglepetés lenne, ha megnyerné a fesztivált.

Mindenesetre ha rádióbarát dallamos slágert keresünk, akkor a brit, svéd és spanyol dal lehet a legvonzóbb, ha a színpadi produkciót nézzük, akkor Ukrajna, Olaszország és Szerbia is nyerő lehet.

Az ESC Hungary friss kattintós előszavazásán, amit pénteken indítottunk el, a scéd Cornelia Jakobs 62 szavazattal magabiztosan vezet, az ukrán Kalusg zenekar 41 szavazattal a második helyen áll, a spanyol Chanel 38 szavazattal a harmadik, a szerb Konstrakta a negyedik 35 szavazattal, 5. helyen pedig nagy meglepetsre a lengyel Ochman áll 25 szavazattal. Épp csak lecsúszott az 5. helyről az olasz Mahmood & Blanco duó 24 szavazattal.

Az INFE Poll 2022 szavazáson, amit az Eurovízió Rajongók Nemzetközi hálózatának klubjai szerveztek, ott 140 ponttal a spanyol Chanel vezet, 127 ponttal az olasz Mahmood & Blanco duó a második, a svéd Cornelia Jakobs pedig 112 szavazattal a harmadik. Az INFE Poll elég jól meg tudja jósolni a top 3-mat, valószínűleg a három ország közül fog eldőlni a fesztivál. Kérdés az is, hogy a tévénézőknek milyen módon fogják felvezetni a helyi kommentátorok az ukrán produkciót, ezen is sok múlhat.

About Author

Eurovízió 2022: A nagy döntő esélyesei
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top