ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: A nagy döntő esélyesei

Ukrajna, Kalush orchestra. (c) EBU/SARAH LOUISE BENNETT

Eljött a nagy nap, lássuk az Eurovíziós Dalfesztivál 2022 nagy esélyeseit!

Annyi biztos, hogy Ukrajna hetek óta a fesztivál legnagyobb esélyese. Igaz, hogy a február 13-i nemzeti döntőt Alina Pash nyerte a Shadows of Forgotten Ancestors című dallal, de másnap az ukrán televízió mégsem írta alá vele a szerződést, mivel az énekesnő 2015-ben illegálisan utazott a Krímbe. Ezért a második helyezett Kalush zenekart jelölték a fesztiválra. Az eurovisionworld.com napról-napra monitorozza a versenyzők oddszait, és az látszik belőle, hogy két héttel a döntő előtt a 10-13. hely környékére tippelték az ukrán nemzeti döntő megnyerésére esélyesnek tartott dalokat. A döntő napján az oddszok lecsökkentek, ezzel a 2. helyezést érte Alina Pash. Ezután jött a helycsere, a Kalush zenekart a 2. és 7. helyre árazták be, majd jött az orosz invázió február 24-én, ekkor feljött a Kalush a második helyre, és március 1-től a fogadóirodák kitartanak amellett, hogy Ukrajna nyeri meg a fesztivált. Azt nem tudni hogy a bukmékerek mennyire sűrűn monitorozzák az Eurovízió dalait egy „szűz fülű” kontrollcsoporttal, de érthető a reakció: ha a háború miatti tévénézői attitűd fog érvényesülni a fesztiválon, akkor a fogadóirodák minél kevesebbet szeretnének bukni az üzleten.

A fogadóirodák második helyezettje óriási meglepetésre az Egyesült Királyság. Annyiból meglepetés, hogy a britekre, mint potenciális utolsókra, vagy nulla pontosokra emlékszünk az elmúlt évekből, csak egészen kivételes esetekben jutottak be a top 10-be (Jessica Garlick 3. hely 2002, Jade Ewen 5. hely 2009). 20 év alatt 5-ször végeztek az utolsó helyen, és 6-szor az utolsó előtti, vagy utolsó előtti előtti helyen. Idén Sam Ryder személyében egy igazi karizmatikus énekest és egy igazán remek, nagyívű popdalt kapunk a britektől, ami nem is csoda, hiszen a BBC közmédia változtatott a kiválasztási folyamaton, és egy lemezkiadót kért fel arra, hogy megtalálja a legjobb dalt. Sam gyerekkora óta nagy Eurovízió rajongó, ezért nagy izgalommal vág neki a versenynek. 12 millió TikTok követővel a háta mögött nem is csoda, hogy a január végén még a bukmékerek megelőlegeztek az Egyesült Királyságnak egy középmezőnyt, ahogy körvonalazódott az eurovíziós küldöttjük dala, egyből a 4-6. helyre kezdték el beárazni a SPACE MAN című dalt. Ahogy elindultak a főpróbák, szépen kúszott még feljebb a győzelmi esélyesek táblázatán, 12 napja a 2. pozíciót foglalja el.

A fogadóirodák jelenlegi kedvence a mindig győzelemre készen álló Svédország. Az elmúlt 20 évben kétszer is győztek, az elődöntőben csak egyszer buktak fel, de érdekes az is, hogy 20 év alatt 7-szer voltak a döntőben a top 10-en kívül. Így nem is csoda, hogy a bukmékerek január 28-án a 3. helyre sorolták őket, noha a Melodifestivalen svéd nemzeti dalválasztó műsor csak február 5-én rajtolt, ahol máris az első fordulóban lépett fel Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, vagyis röviden Cornelia Jakobs. Simán nyerte az első fordulót, és a zsűrinek köszönhetően megnyerte a döntőt is március 12-én. Az oddszok a 2-5. hely között mozogtak, de március 1-től stabilan tartja a 3. helyet. A főpróbáktól a második elődöntőig a 4. helyen volt egy kicsit, de visszakerült csütörtök óta a 3. helyre.

A fogadóirodák 4. kedvence a 24 fogadóiroda oddszait összesítő oddschecker.com szerint Spanyolország, a 16 fogadóiroda oddszait monitorozó eurovisionworld.com szerint viszont Olaszország. Egyébként ugyanez a helyzet a brit és svéd dallal is, fej-fej mellett haladnak ugyanúgy mint a spanyol Chanel és az olasz Mahmood & Blanco duó. Több buki többet lát alapon vegyük előre Spanyolországot. Február 26-én volt a Benidorm Fest döntője, ahol Chanel győzött a SloMo című dallal. Chanel a január 26-i első elődöntőben mutatta meg magát. Az oddszok január 28-tól vannak monitorozva, itt két napig a negyedik pozícióra tették a spanyolokat. Ezután következett egy nagy hullámvasút: 8-15. helyen változott egészen március 29-ig, ahol szépen-lassan emelkedett a 7. helyről a 3-4. hely környékére.

Az 5. helyen, de az is lehet hogy a 4. helyen a Sanremo 2022 február 5-i győztesei, a Mahmood & Blanco duó áll. Január 28-án a 2. helyre árazták be a leendő olasz győztest, majd volt egy kis kilengés a 3. helyre, február 3-tól pedig felkerültek az első helyre is. A hónap végén visszaestek a 2. helyre, az Eurovízió nyitóceremóniája után pedig a 3. helyen állnak, de az Oddschecker szerint a 4. helyen.

Lássuk még a 6. helyezettet is, ami igazán izgalmasan alakul. Január 28-án a 26. helyen kezdett, egy hónappal később a 32. helyezett is volt, majd március 6-án, a Pesma za Evroviziju 2022 szerb nemzeti döntő estéjén jött egy nagy visszaugrás a 21. helyre. Egy hónap múlva már a 11. helyen állt Konstrakta, majd tegnap váratlanul feljött a 6. helyre. Konstrakta igazi meglepetés lenne, ha megnyerné a fesztivált.

Mindenesetre ha rádióbarát dallamos slágert keresünk, akkor a brit, svéd és spanyol dal lehet a legvonzóbb, ha a színpadi produkciót nézzük, akkor Ukrajna, Olaszország és Szerbia is nyerő lehet.

Az ESC Hungary friss kattintós előszavazásán, amit pénteken indítottunk el, a scéd Cornelia Jakobs 62 szavazattal magabiztosan vezet, az ukrán Kalusg zenekar 41 szavazattal a második helyen áll, a spanyol Chanel 38 szavazattal a harmadik, a szerb Konstrakta a negyedik 35 szavazattal, 5. helyen pedig nagy meglepetsre a lengyel Ochman áll 25 szavazattal. Épp csak lecsúszott az 5. helyről az olasz Mahmood & Blanco duó 24 szavazattal.

Az INFE Poll 2022 szavazáson, amit az Eurovízió Rajongók Nemzetközi hálózatának klubjai szerveztek, ott 140 ponttal a spanyol Chanel vezet, 127 ponttal az olasz Mahmood & Blanco duó a második, a svéd Cornelia Jakobs pedig 112 szavazattal a harmadik. Az INFE Poll elég jól meg tudja jósolni a top 3-mat, valószínűleg a három ország közül fog eldőlni a fesztivál. Kérdés az is, hogy a tévénézőknek milyen módon fogják felvezetni a helyi kommentátorok az ukrán produkciót, ezen is sok múlhat.

Eurovízió 2022: A nagy döntő esélyesei
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top