ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: Amit a résztvevő országokról eddig tudunk

2021 szeptember 1-től minden 3 perces dal potenciális Eurovízió résztvevő lehet a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon! 2014 óta október 1 jelzi az eurovíziós újévet. 2002-ben még 2002. január 1 utáni dalokkal lehetett versenyezni, 2003-ban pedig már 2002. október 1 utániakkal. Lássuk, hogy mit tudunk eddig, az escxtra.com szemléje alapján!

Izrael volt az első, aki bejelentkezett a 2022-es fesztiválra. A hírek szerint a KAN közmédia egy külső tévétársasággal karöltve fogja kiválasztani a következő versenyzőjét. Ezúttal nem térnek vissza a Keshet tévé „HaKokhav Haba” című műsorához (ahol Eden Alene is győzött), hanem inkább a Reshet 13 X-Faktor című showjának győztesét küldik Olaszországba. Az X-Faktor annál is inkább érdekes, mert beül a zsűribe a formátum kitalálója, Simon Cowell, és szintén zsűritag lesz a 2018-as Eurovízió győztes Netta Barzilai is. Közben egy bizottság elkezdi gyűjteni a dalokat, és az elődöntősök ilyen eredeti szerzeményekkel is elő fognak adni a műsor során, nemcsak ismert slágerekkel. Viszont nemcsak az előadók, hanem külön a dalok is versenyeznek függetlenül attól, hogy az előző fordulóban egy másik, de azóta már kiesett versenyző is előadta. A forgatás már nyáron elindult, október 13-án fog kezdődni a show, és persze jönnek utána az élő adások is.

Svájc már elkezdte a keresést a 2022-es Eurovízióra, egyelőre egy száz tagú zsűri tagjait keresik: ismét belső kiválasztással fogják eldönteni a képviselőjüket. A népes zsűri választotta ki Gjon’s Tears Répondez-moi című dalát 2020-ban, a pandémia miatt elhalasztott Eurovízió után az előadót megtartották, az új dalt dalt pedig egy „dalszerző táborban” találták meg, amivel a harmadik helyen végzett Svájc. A 100 tagú „népképviselet” mellett egy 20 tagú nemzetközi szakértői zsűri is fogja szelektálni a kompozíciókat. A jövő év elején nevezik meg a küldöttjüket.

San Marino idén A Hang San Marino-nak című műsorban fogja bemutatni a 2021-es eurovíziós versenyzőjüket. Ezzel viszont kielőznék az albánok karácsony környéki fesztiválját, mert San Marino miatt novemberben indulna be a fesztiválszezon.

Franciaország sikeresen vette az idei évet, ezért a francia közmédia marad a Eurovision France – C’est vous qui décidez! formátumnál. Néhány technikai finomítást végeznek a műsoron, de nem akarnak gyökeres változásokat véghez vinni. Októberig várják a nevezéseket.

A finn YLE közmédia ismét az Uuden Musiikin Kilpailu című válogató győztesét küldi a nemzetközi megmérettetésre. Az idei Eurovízió döntőjét a lakosság 44%-a nézte, ekkora számban 2000 óta nem néztek a finnek Eurovíziót. A verseny helyszíne nem ismert, tavaly Tamperében rendezték a nemzeti döntőt.

Hollandia arra kérte az Eurovízióra vágyó művészektől, hogy amennyire csak lehet, majdnem kész produkciókkal jelentkezzenek a válogatóba. A holland választási bizottság egy olyan dalt keres, ami lehetőleg kortárs hangzású, de bizonyos értelemben autentikusa is. Egy dalt, ami túl tudja élni a fesztivált. Egy olyan holland előadót, ami különleges módon tud bemutatni egy személyes dalt, bármilyen zenei stílusban, és ha lehet, akkor egy személyes történet jelenjen meg benne. A hírek szerint a neves dj, Afrojack vendégszereplése annyira bejött neki az idei fesztiválon, hogy jövőre versenyzőként is szívesen részt venne. Már dolgozik az Olaszországba szánt dalon.

Szerbia 2022 februárjában a Beovizija nevű nemzeti döntőn választja ki az ország dalát, nem térnek vissza a 2017-es belső kiválasztáshoz. Az idei lánycsapatuk, a Hurricane továbbjutását minden negyedik szerb lakos izgulta végig a készülékek előtt (42,7% az épp tévét nézők közül)!

Norvégia ismét a Melodi Grand Prix nevű nemzeti döntőn fog dalt választani. Az 1991-es belső kiválasztás kivételes eset volt, azóta mindig rendeztek válogató műsorokat. Jövő januárban lesznek a selejtezők, és februárban a döntő. Egy dalszerző maximum 3 dallal jelentkezhet, de a szerzői gárdában lennie kell legalább egy norvég állampolgárnak. Szeptember 15-ig lehet dalokat beküldeni.

Németország jövőre is a zsűris kiválasztással nevezi meg képviselőjét. Az elmúlt két évben a német NDR közmédia svájci mintára a duális zsűri rendszert használta: a formátum a német lakosságot reprezentáló zsűri segítségével választja ki idén is a szakmai zsűri által már korábban megszűrt mezőnyt. Az idén debütáló német eurovíziós delegáció vezetője sem tudja megmagyarázni, hogy ami Svájcban olyan jól működik, az náluk miért nem – utalva Németország legutóbbi szereplésére.

Ausztrália 2022-ben is tervezi, hogy részt vesz az Eurovízión ilyen-olyan (élőben vagy felvételről) módon. Az országot erősen sújtják a COVID miatti lezárások, de az Eurovision: Australia Decides című válogatót meg fogják tartani Gold Coast városában. Szeptember 26-ig várják a pályázatokat. Február 26-án, magyar idő szerint délelőtt 10.30-kor fog Ausztrália Dönteni.

Svédország 1959 óta rendez Melodifestivalent, jövőre sem tesznek kivételt. A céljuk: visszakerülni legalább a top 10-be.

Az ukrán UA:PBC társaság is megerősítette részvételét a 2022-es Eurovízión. Azt még nem tudni, hogy a Vidbir nemzeti válogatót választják-e jövőre is a versenyzőjük delegálására a nemzetközi fesztiválba.

Málta az elmúlt pár évben az X-Faktor győztesét küldte az Eurovízióra (Michela Pace 2019, Destiny Chukunyere 2020). Ezúttal egy nemzeti döntőt fognak rendezni, annál is inkább, mert jövőre az X-Faktor helyett Got Talent lesz a szigetországban. Legutoljára Christabelle nyert nemzeti döntőt 2018-ban.

Dánia 50. eurovíziós versenyzőjét ismét a Dansk Melodi Grand Prix nemzeti döntőn választja ki, március 5-én. Október 29-ig lehet dalokkal nevezni, 8 dal kerül be az élő show-ba. A nevező csapat legalább egy tagjának dánnak kell lennie, lehet nevezni a Feöer-szigetekről és Grönlandról is. Ez a fesztivál is egészen patinás: 1957-ben rendezték meg az elsőt.

A görög ERT októberben kezdi meg az előkészületeket 2022-re, nemzeti döntőt fognak rendezni. Az idei döntőt több mint 2 millióan nézték, a tévénézők 49,4%-a.

Spanyolország a közel 70 ezer lakosú Benidormban fogja megrendezni portugál mintára (3 gála, két selejtező és egy döntő) a 2022-es nemzeti döntőjüket. A Festival de la Canción nemzeti döntőhöz képest modernebb show-t szeretnének készíteni hagyományteremtő céllal. A szándékaik annál is inkább komolyak, mert az RTVE közmédia vezérigazgatóját beválasztották az Eurovíziót szervező EBU Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének igazgatóságába.

Litvánia is részt vesz a 2022-es Eurovízión. Meglepetés lenne, ha nem az 1999 óta használt Pabandom iš Naujo! nemzeti döntőn választanák ki az ország küldöttjét.

Belgiumban 2020-ban, és a pandémia miatt 2021-ben is a flamand VRT küldött versenyzőt, jövőre a vallon RTBF lesz a soros, hogy delegáljon egy művészt Olaszországba. Nagyon valószínűleg belső kiválasztással.

Csehország szeptember 17-én mutatja be a részvételi feltételeket a 2022-es Eurovízióra, két hét fog rendelkezésre állni a dalbeküldésre. A legfőbb szabály, hogy a szólistának cseh állampolgárnak kell lennie. Ennek ellenére fenntartják a jogot, hogy törlik a jelentkezési folyamatot és nem vesznek részt az Eurovízión.

Észtország ismét az Eesti Laul nemzeti döntőn választ versenyzőt. Érdekesség, hogy a 2022-es válogatót a spanyol TEN csatorna is közvetíteni fogja.

Lengyelország is részt vesz a 2022-es Eurovízión, de nem tudni hogy milyen formában lesz kiválasztva a dal. A lengyel TVP vezére, Jacek Kurski szerint eddig nem voltak kielégítőek az eddig beérkezett javaslatok. A Lengyel Zenészek Szövetsége felszólította a TVP-t, hogy részesítse előnyben a helyi szerzőket.

Olaszország ezúttal február 1-5-ig rendezi meg a Sanremoi Dalfesztivált, nagyon bíznak benne, hogy most élő közönség előtt tudják megtartani. Valószínűleg vakcinaigazolvány szükséges lesz a belépéskor. Az is valószínű, hogy kevesebb versenyző fog színpadra állni, és nem szeretnék, hogy hajnalba nyúljon a show. A 2022-es Eurovízióval kapcsolatban 17 város nyújtotta be igényét a verseny megrendezésére, de 5 maradt versenyben: Pesaro, Rimini, Bologna, Milánó és a valamilyen oknál fogva az első pillanattól számítva top favorit Torino. Egyébként utóbbi három biztosan megfelel az Eurovíziós követelményeknek a rendezvényhelyszín tekintetében. A pletykák szerint hétfőn lett volna a nagy bejelentés a nyertes városról, de lehet hogy a bírák még járják a városokat.

Skócia megelégelte az Egyesült Királyság bukdácsolását, ezért a skót nacionalista MP párt, azon belül Alyn Smith 2008-ban, majd 2018-ban is ezzel hozakodott elő: Skócia is küldjön versenyzőt az Eurovízióra! És idén ismét felmelegítette a témát. A BBC zavaros szervezését és hozzáállását okolja az elmúlt évek eredményei miatt.

Törökország részéről a helyi TRT közmédia vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „egy nagyon jó ember került be Észak-Európából az Eurovízió menedzsmentjébe. Szerintem az idei év rendkívül sikeres volt. A barátaim már felvették a kapcsolatot ezzel az újonccal.” Ez a sejtelmes nyilatkozat bármit is jelenthet.

És röviden: akik nem. Szlovákia az alacsony nézői érdeklődéssel magyarázza távollétüket. Luxembourg RTL köztelevíziója sem tér vissza, hiába próbált nyomást gyakorolni eurovíziós csillaguk, Anne-Marie David. Andorra 2009-es képviselője, Susanne Georgi szóbeli ígéretet kapott arra, hogy országa részt vesz a 2022-es Eurovízión. Mindenesetre az helyi RTVA közmédia nem tud ilyen tervekről. A három eddig Eurovízió-mentes európai állam, Liechtenstein, Koszovó és a Vatikán sem fog ragyogni az Eurovízió színpadán.

Ami Magyarországot illeti… itt csak a saját gondolataim fognak következni. Ha van a kormánypártunknak egy kis esze és tényleg be akarnak vetni mindent a jövő évi választás megnyerésébe, akkor adják vissza nekünk az Eurovíziót! Ne legyen a műsor neve A Dal, a formátum el lett csépelve nagyon, ne legyen semmi kamu exkluzivitás a műsor körül. Legyenek sajtónyilvánosak a főpróbák, átláthatóbbak a folyamatok. Legyen legalább két fordulós a fesztivál valamelyik nagy budapesti színház termében, ha sok a rossz beküldött dal, akkor elég 10-20-szal is versenyezni (+5 cserejátékos). Egy 5-10 tagú zsűri ne értékeljen, hanem csak pontozzon, 50-50% beleszólása legyen a zsűrinek és a közönségnek az eredményekbe, próbáljanak megnyerni néhány húzónevet a versenyre, és próbálják meg visszahívni a Gundel Takács Gábor – Novodomszky Éva kettőst erre a projektre. Bízom benne, hogy mindketten feltételekkel vágnának bele a dologba, hagyják a szervezők, hogy döntő szavuk lehessen, építeni kell a hitelességükre és nem lerombolni.

About Author

Eurovízió 2022: Amit a résztvevő országokról eddig tudunk
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top