ESC Hungary

Eurovízió 2024

Eurovízió 2024: Piros festékkel leöntött logók és „Free Gaza” a talapzaton

Fotókredit: (c) Johan Nilsson/TT

Hétfő virradóra vandálok öntötték le piros festékkel a Malmö Live koncertterem mellett található Eurovíziós installációt – adja hírül a Dagens Nyheter. A svéd SVT közmédia videót is készített arról, hogy az installáció talapzatára „Free Gaza” feliratot írtak. A rendőrség vizsgálatot indított, gyanúsítottak egyelőre nincsenek.

Az akció kapcsolatba hozható azzal, hogy eredetileg Izrael az October Rain című dalt akarta indítani a fesztiválon, de annak dalszövege politikai töltetű volt. A szöveget végül megváltoztatták és Hurricane címmel indulhat a fesztiválon mégis, melyet Eden Golan fog előadni. A lap emlékeztet arra, hogy még januárban valamivel több, mint 1000 svéd művész írt alá egy petíciót arról, hogy az Eurovíziót szervező EBU zárja ki Izraelt a versenyből.

Ezzel együtt már érkezett a rendőrséghez három kérés is demonstrációk tartására, melyeket Izrael eurovíziós szereplése miatt szerveznek. Egy az izraeli szereplés ellen, egy amellett hogy minden versenyző országot szeretettel várnak (svéd és izraeli zászlókkal készülnének), a harmadik pedig a gázai háború ellen.

Fotókredit: (c) Johan Nilsson/TT

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top