ESC Hungary

Interjú

Fontos dolognak tartom, hogy közvetítsünk is valamit a dalunkkal

Fehérvári Gábor Alfréd nevét 2015 év elején ismerhette meg igazán a közönség, amikor a RISING STAR énekes tehetségkutatóban a 4. helyen végzett. Magabiztos énekhang, sportos megjelenés ez jellemzi őt. A Rising Star után a Kállay-Saunders András által írt Mary Joe című dalával a Top listák élére is felkerült. 2015 őszén Freddie művésznéven új dallal jelentkezett melynek címe: Neked nem kell. Idén év elején a Duna TV-ben, A Dal 2016-ban láthattuk újra, melyet a Pioneer című dalával meg is nyert, és így elnyerte a jogot, hogy Magyarországot képviselhesse a 2016-os Eurovízión, Stockholmban.

ESCHungary: A karriered építésében lépésről lépésre haladtál, és ezek a lépések nem nevezhetőek kicsinek. Te hogy látod; nehéz volt eljutni oda ahol most állsz?

Freddie:  Nem volt egyszerű… kitartás és sok munka kellett hozzá, és egy olyan management aki tudta, tudja, hogy működnek a dolgok. Tartották bennem a lelket akkor, amikor nehezen viseltem a dolgokat, vagy esetleg úgy éreztem, hogy egy helyben állunk. Visszatekintve már máshogy látom, és nagyon örülök, hogy ilyen szépen fejlődik fel a produkciónk, és nem szeretnék előbbre lenni annál, ahol most vagyok, vagyunk.

ESCH: Jól tudom, hogy a Rising Star előtt nem jártál énektanárhoz?

F.:  Ez így igaz, semmi perspektíva nem volt akkor még a zenében, csak szerettem. Mára már sokat fejlődtem és folyamatosan képzem magam, hisz az énekhangképzés elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobban teljesítsek, és többet nyújtsak ez által is közönségemnek.

ESCH: A két tévés szereplés (Rising Star és A Dal 2016) közül melyikre hogyan emlékszel most vissza?

F: A Rising Starnak hálás vagyok, hogy megmutathattam magam és beléphettem ebbe a világba. A Dal-t pedig jobban élveztem, hiszen, mint előadó érkeztem, tudatosabban, magabiztosabban.

ESCH: A konyhában hogy érzed magad? Főzöl is vagy inkább csak enni szeretsz?

F: Imádom a konyhát, ha van szabad időm, akkor főzök. Nagyon szeretem az ízeket, illatokat, szeretek kipróbálni különleges recepteket. Aki enni szeret, annak illik főzni is.

ESCH: Az olvasók nagy része még nem tudja, de kedden este az Eurovízió első elődöntőjében a fellépésed előtt főzni fogsz. Mit is láthatunk majd a fellépésed előtti felvezető kisfilmben?

F: Ez egy teljesen általános kis bemutatkozó videó lesz, ahol bepillantást nyerhetnek a kedves nézők abba, mit is szeretek csinálni, milyen helyeket szeretek. Látható lesz a budapesti Duna-part, a Várkert valamint a főzés is látható lesz, olyan vágóképekkel, hogy az amerikai film gyártók is rájöjjenek ez Budapest és nem Prága. További részleteket nem árulok el, legyen meglepetés is. Annyit még elárulok, hogy a negyedik fellépő leszek és a színpadra lépésem előtt lesz látható ez a kisfilm ami nem csak rólam, hanem Budapestről és egy kicsit Magyarországról is szól.

ESCH: Kedden 18 ország dalát hallhatjuk majd a stockholmi színpadon. Említetted, hogy negyedikként lépsz majd színpadra, Moldova után és Horvátország előtt. Mit gondolsz erről a két dalról?

F: Nekem nem tisztem az Ő dalaikat besorolni, én csak a sajátunkkal foglalkozom, a mi produkciónk az, amit befolyásolhatok. Szerencsésnek érzem magam, mert nem cserélném el a dalunkat egyik másik dalra sem.

ESCH: A négyes rajtszámmal hogy vagy megelégedve?

F: Nincs baj a négyes rajtszámmal, a helyzet az, hogy jól sülhet ez el, hogy az elején vagyunk, az a cél, hogy az első három dalnál mindenképp markánsabb nyomot hagyjunk a nézőkben, ha ez sikerül, akkor lehet, a műsor végén az lesz az érzésük, hogy miénk volt az „első” dal.

ESCH: és milyen a keddi mezőny Freddie fülével hallgatva?

F: Nagyon érdekes olvasztótégely az egész. Ilyenkor jön rá az ember, milyen széles skálán mozog a zenei közízlés világviszonylatban. Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány olyan dal, amit hallani fogunk majd a rádiókban.

ESCH: …kinek a dalát kedveled a teljes mezőnyből a legjobban?

F.: Valahogy a francia dalnak van egy bája, semmiképp sem kapcsolnám el, kedves kis dal, noha a verzéből nem értek egy szót sem, a refrén pedig nem túl mélyenszántó, de mégis tetszik. Aranyos kis dal.

ESCH: Valahol olvastam, hogy szívesen jöttél volna biciklivel Stockholmba. Persze repülővel érkeztél a csapattal, de miért is mondtad ezt? Félsz a repüléstől, vagy….

F: Nem mondhatom, hogy félős lennék, de nem lett a kedvenc utazási formám a repülés, viszont úgy érzem, hogy megbarátkoztam vele. Áprilisban lehetőségem nyílt Tel Avivba repülni… rosszabbra számítottam, a biciklimet most otthon hagytam 

ESCH: Az Eurovíziót követők között örök téma az énekeljünk anyanyelven vagy énekeljünk angolul. Te miért az angol nyelvű előadás mellett döntöttél?

F: Egy nemzetközi dalversenyen veszünk részt. Fontos dolognak tartom, hogy közvetítsünk is valamit a dalunkkal, érintsük meg az embereket. Bőven 100 millió fő felett van e műsor nézettsége, melyet biztosan nem néz minden egyes magyar ember, aki értené a magyar dalszöveget. Nemzetközi porondon úgy érzem, ahhoz hogy minél több embert megérintsünk, egyértelműen angolul kell, hogy énekeljünk. Ettől nem leszek még brit, ahogy kevésbé magyar sem.

ESCH: Amikor nem énekelsz, nem koncertezel, akkor mivel töltöd szívesen az idődet? Milyen ember Freddie amikor nem a színpadon áll?

F: Térdsérüléseim miatt a fitnesz maradt meg mint szenvedély… Igyekszem ezt a napi életvitelembe beilleszteni, no és persze ha tehetem, akkor főzök is.

ESCH: A Pionner című dalod témája nem áll be a szerelmes dalok sorába. Kérlek, mesélje egy kicsit a dalról, a dal keletkezéséről, témájáról.

F: Szerettünk volna valami fontos dologról, nem közhelyesen beszélni. Lényeges számomra, hogy ne csak beszéljünk, mondjunk is valamit dalaink többségével, elvégre a költészetből nőtte ki magát a zene. Az eredetiségről szól a dal, arra szólít fel, hogy vállaljuk önmagunkat meghasonulás nélkül, nézzünk szembe magunkkal, oldjuk meg belső viszályainkat, hiszen amíg ez nem történik meg addig mindennel és mindenkivel hadban állunk. Mindannyian különbözőképpen vagyunk egyek.

ESCH: Az Eurovízió utáni milyen terveid vannak? Koncertek? Pihenés? Nyaralás?

F:  Kiváló csapatban vagyok, egységes és céltudatos. Folytatjuk az utunkat, amit elkezdtünk, koncertek természetesen folyamatosan lesznek, nyaralni az idén nem valószínű, hogy megyek, de reménykedem pár hosszúra nyúló hétvégében vagy hét elejében. Novemberre örülnék, ha kész lenne az első lemezem. Nem állok meg, folytatom amit elkezdtem.

Freddie_5_(Gregus_Mate)resize

ESCH: Sok sikert a keddi fellépéshez és reméljük, hogy a szombati május 14-ei döntőben ismét szurkolhatunk Freddie-nek.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top