ESC Hungary

A Dal 2016

Január 23-tól újra szól A Dal

Tudósító: Klész Imre, Szalma Róbert
Forrás: MTVA
Hallgasd meg a dalokat! mediaklikk.hu (Silverlight beépülő plugin használata szükséges)

Ma kora délután Budapesten, az A38 hajón tartotta meg az MTVA a Dal 2016 sajtótájékoztatóját. A napokban több pletyka is felröppent a zsűritagokkal és a lebonyolítással kapcsolatban. Lássuk a végső lebonyolítás menetét.

372 nevezés érkezett a 2016-os szezonra. Egy tíztagú zsűri selejtezte ki a dalokat, és kiválasztották a legjobb 30 dalt.  A televíziós zsűri tagjai: Zséda (előadóművész), Pierrot (zeneszerző, producer), Frenreisz Károly (rockzenész, zeneszerző) és Both Miklós (zeneszerző, előadóművész). A verseny házigazdája Tatár Csilla és Harsányi Levente lesz.

20151215_131736

A versenyzők:

1. „NIKA” VERES MÓNIKA- BEAUTIFUL LOVE – zeneszerző: Szabó Zé; szövegíró: Csarnai Borbála
2. PATAI ANNA- COLORS – zeneszerző: Szűcs Norbert; szövegíró: Linka Péter
3. HORÁNYI JÚLIA – COME ALONG – zeneszerző: Horányi Júlia és Harmath Szabolcs; szövegíró: Horányi Júlia
4. PASSED- DRIFTIN’ – zeneszerző: Szabó Levente, Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni és Farkas Bálint Áron; szövegíró: Nizalowski Dorottya
5. TOLVAI RENI- FIRE – zeneszerző: Tolvai Reni és Szepesi Zsolt; szövegíró: Todd Williams
6. C.E.T.Kabai Alex- FREE – zeneszerző: Molnár Balázs és Novák Péter; szövegíró: Király Martina és Novák Péter
7. BY THE WAY- FREE TO FLY – zeneszerző: Vavra Bence, Szikszai Péter, Feng Ya Ou Ferenc és Szűcs Norbert; szövegíró: Vavra Bence, Szikszai Péter és Feng Ya Ou Ferenc
8. OLÁH GERGŐ – GYŐZ A JÓ – zeneszerző: Lofti Begi, Oláh Gergő és Szepesi Zsolt; szövegíró: Molnár Tamás
9. KARMAPOLIS & SZÉCSI BÖBE – HOLD ON TO – zeneszerző: Kenyeres András, Szécsi Böbe, Szipszer Szabolcs és Lipi Gábor; szövegíró: Kenyeres András
10. AGÁRDI SZILVIA – IT IS LOVE – zeneszerző: Rakonczai Viktor; szövegíró: Tamara Olorga
11. EGY MÁSIK ZENEKAR – KÉNE KÖZÖS KÉP – zeneszerző: Bartalos Jenő és Takács Zoltán Jappán; szövegíró: Bartalos Jenő
12. MASZKURA ÉS TÜCSÖKRAJ – KINEK SÍRJAM – zeneszerző és szövegíró: Bíró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vadász Gyula és Losonczi Szilveszter
13. „BENJI” Le Quang Huy – KÖTÉLTÁNC – zeneszerző: Kolosai Ferenc Vilmos és Máté Gyárfás; szövegíró: Hujber Szabolcs és Máté Gyárfás
14. GÁSPÁR LACI – LOVE AND BASS – zeneszerző: Gáspár Laci, Ferencz Péter és Tóth Marcell; szövegíró: Orbán Tamás
15. „ÍV” Katona-Zsombori Éva – LOVE KILLS ME – zeneszerző és szövegíró: Tóth Lóránt
16. PARNO GRASZT – MÁR NEM SZÉDÜLÖK – zeneszerző és szövegíró: Oláh József
17. MOHAMED FATIMA – OTT LESZEK – zeneszerző: Burai Krisztián és Mohamed Fatima; szövegíró: Kotsy Krisztina
18. „FREDDIE” Fehérvári Gábor Alfréd – PIONEER – zeneszerző: Szabó Zé; szövegíró: Csarnai Borbála
19. TÖRÖK JÁZMIN – POWER OF LOVE – zeneszerző és szövegíró: Török Jázmin
20. MISZTRÁL – REGGELI REGGAE – zeneszerző: Heiczinger Miklós; szövegíró: Nacsinák Gergely András
21. BERKES OLIVÉR – SEVEN SEAS – zeneszerző: Kovacsics Ádám és Johnny K. Palmer; szövegíró: Johnny K. Palmer
22. VERES-KOVÁCS PETRA – SINGING PEACE – zeneszerző: Subecz Tamás; szövegró: Veres-Kovács Petra
23. GÁJER BÁLINT – SPEED BUMP – zeneszerző: Éliás Gyula; szövegró: Johnny K. Palmer
24. ODETT – STARDUST – zeneszerző: Polgár Péter; szövegíró: Polgár Odett
25. GROUP’N’SWING – SZERETNI FÁJ – zeneszerző: Romhányi Áron; szövegíró: Orbán Tamás
26. „PETRUSKA” Petruska András – TROUBLE IN MY MIND – zeneszerző és szövegíró: Petruska András
27. MUSHU – UNCLE TOM – zeneszerző: Isaak Palmer, Kozák Örs és Kert Antal; szövegíró: Isaak Palmer
28. KÁLLAY SAUNDERS BAND – WHO WE ARE – zeneszerző: Kállay Saunders András; Pacsai Márk és Tóth Ádám; szövegíró: Kállay Saunders András
29. VÁSÁRY ANDRÉ – WHY – zeneszerző: Harmath Szabolcs; szövegíró: Johnny K. Palmer
30. B THE FIRST – YOU TOLD ME YOU LOVED ME – zeneszerző: Pély Barnabás; szövegíró: Garai Máté és Garai Gergő

20151215_133432

A legutóbbi évekhez hasonlóan három elődöntőből, két középdöntőből és egy nagy döntőből fog állni a show. A sorozat 2016. január 23-án kezdődik és február 27-én lesz vége.

  • 1. ELŐDÖNTŐ: 2016.01.23.
  • 2. ELŐDÖNTŐ: 2016.01.30.
  • 3. ELŐDÖNTŐ: 2016.02.06.
  • 1. KÖZÉPDÖNTŐ: 2016.02.13.
  • 2. KÖZÉPDÖNTŐ: 2016.02.20
  • A NAGY DÖNTŐ: 2016.02.27.

Az MTVA sajtóközleménye:

Az immár ötödik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi dalok szülessenek. Az előadók és az együttesek idén október 19. és november 25. között jelentkezhettek műveikkel A DAL 2016 című műsorba.
Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója kiemelte: „A közszolgálati médiaszolgáltatás célja a kulturális értelemben is átfogó médiaszolgáltatás nyújtása. A közmédia elkötelezett a kultúra, ezen belül kiemelten a zeneművészet támogatásában, és annak népszerűsítésében.” A beérkezett pályaművekkel és újításokkal kapcsolatban az igazgató elmondta: „Nagyon sok jó pályázat érkezett és nyugodtan kijelenthetjük, hogy erős mezőnyből kellett válogatni a szakmai zsűrinek. Új elem az idei évben, A DAL felfedezettje díj, melyet a képernyős zsűri ítél oda és A legjobb dalszöveg díja, mely a szakmai zsűri és a nézők online szavazatai alapján kerül kiosztásra.
A DAL 2016-ra összesen 372 db pályamű érkezett. Az előszűrést egy 10 fős szakmai zsűri végezte, akik kiválasztották azt a 30 dalt, amelyek bemutatkozhatnak a nézők előtt a 3 elődöntő során. A Dunán január 23-án, szombaton startoló 2 órás műsor 3 elődöntőből, 2 középdöntőből és a fináléból fog állni, amelyre február 27-én kerül sor.
A zsűri továbbra is 4 főből áll, tagjai: Zséda, Pierrot, Frenreisz Károly és Both Miklós. A döntnökök külön-külön is kimagasló szakmai múlttal és jelennel rendelkeznek, feladatuknak tekintik, hogy segítsék minőségi magyar dalok születését, és bíznak abban, hogy a műsorban elhangzó szerzemények tovább színesítik a popzenei palettát. Az ötödik zsűritag idén is a közönség lesz.
Ez az első alkalom, hogy Zsédát zsűritagként láthatjuk televíziós műsorban: „Örömmel vállaltam el a feladatot, hiszen egy színvonalas, és nemzetközi presztízsű műsorról van szó. Már az előzsűrizést is nagyon élveztem, jól érzem magam a többi zsűritag között és a produkció csapatában, nagy izgalommal várom a folytatást. – mondta Zséda.
Az idei szériában, 2016-ban ingyenes lesz a szavazás A DAL applikáción, és Magyarországon elsőként, az adás ideje alatt a nézők A DAL 2016 honlapján is voksolhatnak majd kedvenc előadójukra. Mindezek mellett a hagyományos sms szavazás is megmarad.
A DAL weboldala is egy teljesen új külsőt kap, ahol hangsúlyosabb szerepet kapnak a versenyzők, az extra anyagok, és a rengeteg kulissza videó, amiket csak az online térben lehet elérni és megnézni. A műsor rajongóinak és az oldal látogatóinak pedig több interakcióval és nyereményjátékkal kedveskedik majd a megújult lap: www.mediaklikk.hu/adal
A műsort egy már jól összeszokott pár, Tatár Csilla és Harsányi Levente vezeti.
2016. január 23-án 19.30-kor kapcsoljanak a Dunára, majd az azt követő szombatokon is, hiszen megkezdődik 6 versenyen keresztül A DAL 2016, amelynek győztese kijut az Eurovíziós Dalesztiválra és képviseli hazánkat Stockholmban.

A DAL zsűrije

Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon-, és Artisjus-díjas énekesnő, a magyar könnyűzene egyik legsikeresebb női előadója. Pályáját a Cotton Club Singers formációban kezdte, 7 év után váltott szólókarrierre. Azóta 16 toplistás dal, számos nagykoncert, 3 platina és 3 aranylemez fűződik nevéhez. Hallhattuk már pop, R&B, soul, swing, de még klasszikus műfajokban is. Több film főcímdala színesíti pályáját, televíziós produkciókban is visszatérően látható. Aktív szerepet vállal társadalmi kezdeményezésekben és jótékonysági kampányokban, többek között az emlőrák elleni küzdelemben és a kapcsolati erőszak elleni kampányban is részt vett. A Nemzeti Tehetség Program mentoraként támogatja a fiatal tehetségek útját.
Frenreisz Károly a Nagy Generáció kiemelkedő zenész-zeneszerzője, három meghatározó magyar zenekarnak – a Metró, az LGT és a Skorpió – tagja, utóbbi kettőnek alapítója is. A klasszikus zenei tanulmányokat – majd a jazzbe tett rövid kitérőt – követően a progresszív rockban találta meg önmagát. Zeneszerzőként és előadóként 23 nagylemez készítésében vett részt itthon és külföldön, de komponált filmzenéket is, két és fél millió eladott hanghordozóval büszkélkedhet. Többször választották az Év Basszusgitárosának, Budapest Díszpolgára és a Magyar Érdemrend Polgári Tagozat Tisztikeresztjének kitüntetettje.
Pierrot zenei producer, játékfejlesztő kreatív agy, aki nem is annyira csendes és még kevésbé szürke háttérember. Zenei pályája 1986-ban a középiskolában indult, méghozzá a Pierrot művésznév felvételével. Ezután 10 évig takarta fél arcát (legalábbis a színpadon és a fellépéseken) a szomorúbohóc-maszk. Több tucat arany- és platinalemez, színpadi művek és játékfilmek zenéi fűződnek nevéhez. Az 1988-ban indult Danubius Rádió zenei szerkesztője volt, de készített hangszertörténeti sorozatot a közmédia számára is. Zenei munkássága mellett játékfejlesztéssel 1998 óta foglalkozik,1994-ben alapította első produkciós vállalatát Private Moon Production néven, 2000-ben pedig saját lemezkiadóját, Private Moon Records néven.
Both Miklós 34 éves korára kétszeres Fonogram díjas, Budai-díjas előadóművész és zeneszerző lett. 2015-ben megkapta az Öröm a zene díjat az év zenésze kategóriában. A Napra, valamint a Both Miklós Folkside zenekarok alapítója, a Rendhagyó Prímástalálkozó állandó szólistája. Számos hazai és nemzetközi roma integrációs workshop zenei vezetője. 2011-ben a WOMEX nyitógáláján Koppenhágában képviselte Magyarországot. A zenén keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódást kultúrák között. Élő népzenék után kutatva járta be Kínát, Oroszországot, Iránt, Ukrajnát. Kína hegyeiben töltött hónapokban rögzítette nagy sikerű Kínai Utazólemezét. 2014-ben mutatta be az MTVA a Tehetségkereső Both Miklóssal című sorozatot, ahol Magyarország leszakadó részeit végigjárva zenészeket kerestek a szegénységben élő közösségekben.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top