ESC Hungary

Junior 2022

Junior Eurovízió 2022: 15-en már biztosan versenyezni fognak

Az örmény Maléna győzött a tavaly karácsonyi Junior Eurovízión Párizsban a Quami Quami című dallal. Örményország 2011 után ismét Junior Eurovíziót fog rendezni. Jereván a jelenlegi tervek szerint 18 ország részvételével fogja megrendezni a fesztivált, legalábbis minimum ennyi résztvevővel számolnak. Ráadásul az EBU elvárása, hogy a 20. jubileumi fesztiválon valami nagyon emlékezeteset láthassanak a nézők.

Annyi bizonyos, hogy a Junior Eurovízió az elmúlt 5-6 évben egyre jobban kezdte kinőni magát, ezért idén hamarabb elkezdték szervezni a fesztivált. Legalábbis ezt nyilatkozta Gert Krak, az EBU képviselője. 2022. december 11-én a jereváni Karen Demirchyan komplexum fog otthont adni ismét a fesztiválnak. Az örmény miniszterelnök bejelentette, hogy már el is különítették az állami költségvetésben a fesztivál előkészületeire szánt összeget.

A részvételt megerősítő országok:

Örményország (házigazda)
Bulgária
Franciaország
Írország
Hollandia
Lengyelország
Spanyolország
Portugália
Grúzia
Málta
Észak-Macedónia
Olaszország
Albánia
Szerbia

Kazahsztán*

A lengyel Dziennik Eurowizyjny weboldal erősítette meg még januárban, hogy a legutóbbi második helyezett Lengyelország 9. alkalommal is részt vesz a Junior Eurovízión. Nagy a sansz arra, hogy ezúttal is a Szansa na sukces nevű dalválasztón fog eldőlni, hogy melyik dalt küldik versenybe.

Kazahsztán a nyár elején jelentette be érdeklődését a részvétel iránt. Mivel az eddig versenyzőt küldő Khabar ügynökség nem teljes jogú EBU tag, ezért – Ausztráliához hasonlóan – évről-évre engedélyt kell kérni az EBU-tól. Mindenesetre már megvan a jelöltjük is: David Charlin.

Hollandia Junior Songfestival néven rendez nemzeti döntőt szeptember 24-én a rotterdami Ahoy Arénában, ahol már volt Junior Eurovízió 2007-ben, illetve itt volt tavaly Eurovíziós Dalfesztivál.

Grúziában június 18-án rendeztek nemzeti döntőt a junioroknak, ahol Mariam Bigvava győzött. A zsűri különböző kritériumok alapján értékelték a versenyzőket, ahol Mariam tehetségét értékelte a legjobbra. A dal még nincs meg.

Málta október 2-án rendez nemzeti döntőt, ahol 16-an fognak fellépni. A szavazatokat 25%-ban a közönség, 75%-ban a zsűri értékelésének alapján fogják összesíteni.

Észak-Macedónia Lara Trpčeska és Irina Davidovska duóját fogja versenybe küldeni. A casting során a zsűri szigorú kritériumok alapján értékelte a 2-2 dalt előadó, 9 és 14 év közötti gyermekeket, végül két győztest hirdettek ki. A dal maga még nem ismert.

Olaszország ismét részt vesz a Junior Eurovízión, de ezúttal nem egy tematikus csatornán, hanem a nemzeti főadón láthatják majd a helyi nézők a show-t.

Albániában szeptember 5-ig lehet jelentkezni a Junior Fest nemzeti döntőre. Érdekesség, hogy a pályázatban csak a végleges verzióval lehet nevezni.

Portugália a 13 éves Nicolas Alves-t küldi versenybe. 3 éve költöztek az országba az Egyesült Királyságból. Érdekesség még, hogy ő a legutóbbi The Voice Kids Portugália második helyezettje.

Litvánia legutoljára épp a 2011-es jereváni Junior Eurovízión versenyzett utoljára. Idén sem fognak visszatérni sajnos.
Finnország több ok miatt sem vesz részt ezen a versenyen. Az egyik ok a finn közmédia gyermekműsorokért felelős vezetője szerint „Nem akarunk új gyereksztárokat létrehozni, vagy komfortosan érezni magunkat ilyen tipusú, gyermekeket egymással versenyeztető showban.
Németország kreatív pihenőre küldi a Junior Eurovíziót idén.
Ausztrália noha folyamatosan különböző lehetőségeket keres az Eurovíziós Dalfesztivál segítségével a nézők szórakoztatására, idén nem tervezik a részvételt a Junior Eurovízión.
Azerbajdzsán pedig még nem döntött.

(escxtra.com)

About Author

Junior Eurovízió 2022: 15-en már biztosan versenyezni fognak
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top