ESC Hungary

Junior 2022

Junior Eurovízió 2022: 15-en már biztosan versenyezni fognak

Az örmény Maléna győzött a tavaly karácsonyi Junior Eurovízión Párizsban a Quami Quami című dallal. Örményország 2011 után ismét Junior Eurovíziót fog rendezni. Jereván a jelenlegi tervek szerint 18 ország részvételével fogja megrendezni a fesztivált, legalábbis minimum ennyi résztvevővel számolnak. Ráadásul az EBU elvárása, hogy a 20. jubileumi fesztiválon valami nagyon emlékezeteset láthassanak a nézők.

Annyi bizonyos, hogy a Junior Eurovízió az elmúlt 5-6 évben egyre jobban kezdte kinőni magát, ezért idén hamarabb elkezdték szervezni a fesztivált. Legalábbis ezt nyilatkozta Gert Krak, az EBU képviselője. 2022. december 11-én a jereváni Karen Demirchyan komplexum fog otthont adni ismét a fesztiválnak. Az örmény miniszterelnök bejelentette, hogy már el is különítették az állami költségvetésben a fesztivál előkészületeire szánt összeget.

A részvételt megerősítő országok:

Örményország (házigazda)
Bulgária
Franciaország
Írország
Hollandia
Lengyelország
Spanyolország
Portugália
Grúzia
Málta
Észak-Macedónia
Olaszország
Albánia
Szerbia

Kazahsztán*

A lengyel Dziennik Eurowizyjny weboldal erősítette meg még januárban, hogy a legutóbbi második helyezett Lengyelország 9. alkalommal is részt vesz a Junior Eurovízión. Nagy a sansz arra, hogy ezúttal is a Szansa na sukces nevű dalválasztón fog eldőlni, hogy melyik dalt küldik versenybe.

Kazahsztán a nyár elején jelentette be érdeklődését a részvétel iránt. Mivel az eddig versenyzőt küldő Khabar ügynökség nem teljes jogú EBU tag, ezért – Ausztráliához hasonlóan – évről-évre engedélyt kell kérni az EBU-tól. Mindenesetre már megvan a jelöltjük is: David Charlin.

Hollandia Junior Songfestival néven rendez nemzeti döntőt szeptember 24-én a rotterdami Ahoy Arénában, ahol már volt Junior Eurovízió 2007-ben, illetve itt volt tavaly Eurovíziós Dalfesztivál.

Grúziában június 18-án rendeztek nemzeti döntőt a junioroknak, ahol Mariam Bigvava győzött. A zsűri különböző kritériumok alapján értékelték a versenyzőket, ahol Mariam tehetségét értékelte a legjobbra. A dal még nincs meg.

Málta október 2-án rendez nemzeti döntőt, ahol 16-an fognak fellépni. A szavazatokat 25%-ban a közönség, 75%-ban a zsűri értékelésének alapján fogják összesíteni.

Észak-Macedónia Lara Trpčeska és Irina Davidovska duóját fogja versenybe küldeni. A casting során a zsűri szigorú kritériumok alapján értékelte a 2-2 dalt előadó, 9 és 14 év közötti gyermekeket, végül két győztest hirdettek ki. A dal maga még nem ismert.

Olaszország ismét részt vesz a Junior Eurovízión, de ezúttal nem egy tematikus csatornán, hanem a nemzeti főadón láthatják majd a helyi nézők a show-t.

Albániában szeptember 5-ig lehet jelentkezni a Junior Fest nemzeti döntőre. Érdekesség, hogy a pályázatban csak a végleges verzióval lehet nevezni.

Portugália a 13 éves Nicolas Alves-t küldi versenybe. 3 éve költöztek az országba az Egyesült Királyságból. Érdekesség még, hogy ő a legutóbbi The Voice Kids Portugália második helyezettje.

Litvánia legutoljára épp a 2011-es jereváni Junior Eurovízión versenyzett utoljára. Idén sem fognak visszatérni sajnos.
Finnország több ok miatt sem vesz részt ezen a versenyen. Az egyik ok a finn közmédia gyermekműsorokért felelős vezetője szerint „Nem akarunk új gyereksztárokat létrehozni, vagy komfortosan érezni magunkat ilyen tipusú, gyermekeket egymással versenyeztető showban.
Németország kreatív pihenőre küldi a Junior Eurovíziót idén.
Ausztrália noha folyamatosan különböző lehetőségeket keres az Eurovíziós Dalfesztivál segítségével a nézők szórakoztatására, idén nem tervezik a részvételt a Junior Eurovízión.
Azerbajdzsán pedig még nem döntött.

(escxtra.com)

About Author

Junior Eurovízió 2022: 15-en már biztosan versenyezni fognak
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top