ESC Hungary

Junior 2022

Junior Eurovízió 2022 bemutatók: Hollandia és Kazahsztán

Már nem kell sokat aludni az idei Junior Eurovízió döntőjéig, december 11-én kiderül, hogy ki nyeri a 20. alkalommal megrendezésre kerülő versenyt. Örményország, pontosabban a jereváni Karen Demirchyan Sport- és Koncertkomplexum 2011 után már második alkalommal ad otthont a megmérettetésnek. A műsort Iveta Mukuchyan (ESC 2016), Karina Ignatyan (JESC 2019), Garik Papoyan (ESC 2014, a „Not alone” dalszerzője) és Robin, a Robot vezeti majd. Az örmény kormány 5 milliárd drámot (13 millió Euró) költ a verseny megrendezésére, ami csak fél millió Euróval kevesebb a 2013-as és 2016-os svéd felnőtt Eurovíziós költségvetésnél. A hírek szerint a költségek legnagyobb részét a színpad felépítésére, a technikai felszerelések beszerzésére, illetve a kreatív munkára fordítják, de az épület felújítása is sok pénzt emészt fel. Az örmények nagy tervekkel, illetve újításokkal készülnek a versenyre és ígérik, hogy ez lesz minden idők legjobb Junior Eurovíziója. A jubileumi 20. dalfesztivál alkalmából a szervezők meghívták az összes eddigi nyertest Jerevánba, hogy egy közös extra produkciót adjanak elő. Az előadók közül a grúz Bzikebi, Candy, Mariam Mamadasvili, a lengyel Viki Gabor, a máltai Gaia Cauchi és Destiny Chukunyere, a francia Valentina, az olasz Vincenzo Cantiello, a holland Ralf Mackenbach, az örmény Maléna és Vladimir Arzumanyan jelezte részvételi szándékát. A hiányzó győztesek dalait egy gyermekkórus fogja előadni. A döntő során Örményország idei Eurovíziós képviselője, Rosa Linn is fellép. A nyitóceremónia december 5-én, délután 4 órakor kezdődik, a JESC hivatalos Youtube csatornáján élőben lehet majd követni a felvonulást. Örményország képviselője ekkor fogja kihúzni a fellépési sorszámát, valamint az első és utolsó fellépő személye is kiderül. A többi versenyző sorsáról a szervezők nem sokkal ezután döntenek, így jó eséllyel már hétfőn megtudjuk, hogy melyik ország hányadikként fog fellépni a vasárnapi döntőben. A próbák időpontjáról még nincs hivatalos információ, de tavalyhoz hasonlóan vélhetőleg idén is kedden fognak először színpadra lépni a gyerekek.

A 2022-es Junior Eurovízióra 16 ország küld versenyzőt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is bemutatjuk a fesztivál résztvevőit, illetve a dalaikat, melyekről véleményt is formálunk. Szerbia, Örményország, Grúzia, Franciaország és Albánia képviselőjével már megismerkedhettek kedves olvasóink, most pedig lássuk, hogy kikkel száll harcba a győzelemért Hollandia és Kazahsztán.

Hollandia eddig 19 alkalommal vett részt a gyermekek versenyén. Ők az egyetlenek, akik eddig minden évben küldtek versenyzőt a fesztiválra. Eddigi egyetlen győzelmük Ralf Mackenbach nevéhez fűződik, aki 2009-ben emelhette magasba az Eurovíziós trófeát. Van egy 2. helyezésük 2011-ből (Rachel) és egy-egy 4. helyezésük 2017-ből (Fource), 2019-ből (Matheu) és 2020-ból (Unity). Legrosszabb helyezésüket tavalyi versenyzőjük, Ayana szállította nekik. A félig japán, félig holland kislány „Mata Sugu Aō Ne” című dala az utolsó helyen végzett.

A hollandok 2016 (Kisses) kivételével eddig minden évben egy nemzeti döntő keretén belül választottak indulót. A Junior Songfestivalen idén 4 versenyzőt vonultatott fel, melyet végül a gyermek zsűri, felnőtt zsűri és a közönség egybehangzó véleményének köszönhetően a 12 éves Luna nyert meg, így ő utazhat Jerevánba. Luna Sabella 2010. július 9-én született, olasz-holland származású édesapjával, holland anyukájával és bátyjával él egy pici faluban Hollandia dél-keleti részén. 7 évesen kezdett musical meghallgatásokra járni, emellett több helyi és nemzeti énekversenyen is részt vett. Tavaly bekerült a holland The Voice Kids 11. évadába, jelenleg pedig a Babette Labeij Zeneakadémia tagja. Nagyon szeret síelni, balettozni, énekelni, táncolni, rajzolni és a barátaival lenni.

Luna a „La Festa” (Buli) című dallal lép fel Jerevánban. A dalszerző az a Robert Dorn, aki Julia van Bergen és a Unity dalát is komponálta. A dalban Luna holland, olasz és angol nyelven invitál minket a bulijába. A „La Festa” emlékeztet minket arra, hogy élvezzük az életet, mulassunk, töltsünk sok időt a barátainkkal. A dal kezdetben lassan indul, majd fokozatosan építkezik, a vége felé pedig egy dance break is helyet kapott, ahol a kislány a táncosaival együtt megcsillogtathatja a tánctudását is. A dalhoz készült hivatalos videó az eredeti klip és a nemzeti döntős fellépés keveréke, melyben főszerepet kap a jókedv, a móka és a kacagás. Láthatjuk a Junior Songfestivalen győztes pillanatait, a közös ünneplést, pikniket, sok-sok mosolyt, táncot, illetve a gondtalan gyermekévekre jellemző önfeledt bulizást.

Személyes vélemény: Számomra ilyen egy tökéletes Junior Eurovíziós dal, én minden évben ilyenekből szeretnék minél többet látni és hallani. Bár nagyon szeretem a kicsit felnőttesebb, komolyabb stílusú és üzenetű számokat is, én ezt a versenyt leginkább a vidám, gyermekbarát dalok, illetve előadások miatt követem. Amikor tavaly Ayana az utolsó helyen végzett, biztosra vettem, hogy a hollandok idén visszatérnek ahhoz, amihez a legjobban értenek és egy nagyon erős, gyors, táncos dalokkal teli mezőnnyel fognak kiállni. Szerintem igen jó volt a mostani felhozatal, a 4 versenydaluk közül nekem mindegyik tetszett és bár a Mixed up volt a legnagyobb kedvencem és kicsit csalódott voltam, amiért nem ők nyertek, mégis úgy érzem, hogy jól döntöttek, amikor Lunát választották, mert szerintem vele nagyon jó eredményt fognak tudni elérni. A dal nagyon fülbemászó, Luna pedig hihetetlenül aranyos és karizmatikus, szerintem a fiatal és idősebb korosztálynak is nagy kedvence lesz. Az idei JESC mezőnye tele van jobbnál jobb dalokkal, akár 7-8 ország is győzhet, emiatt szerintem nagyon kicsik lesznek a legvégén a különbségek. Hollandia is az esélyesek között lesz, de szerintem egy hajszállal lemarad a győzelemről, én a második helyre várom őket.

https://www.youtube.com/watch?v=cDpJUJVXgSw

Kazahsztán eddig 4 alkalommal vett részt a Junior Eurovízión. Első résztvevőjük Daneliya Tuleshova a 6. helyen végzett, majd ezután két 2. hellyel gazdagodtak, tavalyi duójuk pedig nyolcadikként zárt. Daneliya a Junior Eurovízió után Amerikában is szerencsét próbált és az America’s got talent finalistájaként szép eredményt ért el. Kazahsztán 2018-ban, 2020-ban és 2021-ben nemzeti döntőt rendezett, 2019-ben pedig belső kiválasztással nevezte meg indulóját. Idén sokáig nem lehetett tudni a terveikről, ezért mindenkit meglepetésként ért, mikor bejelentették, hogy a Baqytty Bala tehetségkutató döntősei közül fognak választani. A 3 napos nemzetközi zenei fesztivál számos fordulóból állt, a bejelentés a döntő előtti nap reggelén érkezett. A megmérettetésen 8 ország 21 versenyzője vett részt, az idei jelentkezők között ott volt Melani Garcia, Spanyolország 2019-es Junior Eurovíziós szereplője is, aki végül egy második helyezéssel utazhatott haza. A verseny győztese egy orosz és egy kazah kislány lett, akik elnyerték a jogot arra, hogy a tehetségkutatót szponzoráló helyi énekes, Dimash koncertjein léphessenek fel. David sok más társához hasonlóan különdíjban részesült, de az 5 tagú zsűri végül őt nevezte meg Kazahsztán Junior Eurovíziós képviselőjeként. Az ítészek természetesen nem választhattak külföldi versenyzőt, illetve azt is számításba kellett venniük, hogy az induló ne legyen 9 évesnél fiatalabb, illetve 14 évesnél idősebb.

David Charlin 2011. augusztus 23-án született, az ország legnagyobb városában, Almatyban él a családjával. Az éneklés mellett nagyon szeret néptáncolni, utazni, sakkozni, síelni, rajzolni, teniszezni és a drónt reptetni. Drónfelvételeit legtöbbször a Youtube videóihoz használja fel. Nagy szerelmese a Harry Potter könyveknek, egyik legnagyobb vágya pedig eljutni Izlandra.

Dalának címe: „Jer-Ana” (Földanya), dalszerzők: Serzhan Bakhitzhan, Jordan Arakelyan, Khamit Shangaliyev. Utóbbi szerzőnek köszönhető Kazahsztán 2019-es és 2020-as dala is, melyekkel a 2. helyen végeztek. A „Jer-Ana” egy kazah és angol nyelvű ballada, mely a bolygónk védelméről és ápolásáról szól. David a Földanyához énekel, egyben bocsánatot kér az emberiség bűneiért, azért a sok rosszért, amivel folyamatosan ártunk neki. A kisfiú azt is megkérdőjelezi, hogy az emberek miért érzik szükségét a folyamatos pusztításnak mind a természet, mind embertársaik felé. Csodálatos a természet világa és David szerint nyitott szívvel és több szeretettel tudjunk leginkább biztosítani bolygónk fényes jövőjét. A dalhoz készült hivatalos videó tökéletesen visszaadja az üzenetet: Kezdetben egy gazdag környezet jelenik meg előttünk szépen zöldellő fákkal és növényekkel, az emberek önzése és rosszindulata azonban kezd elhatalmasodni. Látjuk az embert, aki egy kardfogú tigrisre vadászik, amíg az egyed teljesen ki nem hal. Ezután megjelenik egy döglött hal csontváza, csontjaiba fonódó műanyag evőeszközökkel és fémdobozokkal, majd a háború szörnyűsége kap főszerepet. David a Földanya erejét felhasználva végül felrobbant mindent, hogy aztán a sok apró részből egy szerető és gondoskodó világot teremtsen. Ne feledjük, hogy mindannyiunkban megvan a lehetőség egy szebb jövő megteremtéséhez, egy kis odafigyeléssel könnyen meg tudjuk hálálni a Földanyának azt a sok szépet, amit tőle kapunk.

Személyes vélemény: Hollandia mellett Kazahsztán is megtalálta a siker receptjét, de amíg a hollandok a gyors, táncos dalaikkal érnek el nagy sikereket, addig a kazahok a nagyívű, szépen építkező, léleksimogató balladákra esküsznek. Most is egy nagyon szép dalt hoztak, gyönyörű üzenettel és ismerve a kreativításukat, idén is egy nagyszerű színpadképet kapunk tőlük, amivel esélyesek lesznek a győzelemre. Aki ismer engem, az tudja, hogy nem vagyok túlságosan oda a balladákért, de a kazahok 2019-es és idei dala is nagyon tetszik, bár a jövőben szívesen megnéznék tőlük egy ilyesmi produkciót: Meirzhan Zhidebai – Elester. Biztos vagyok benne, hogy David mindent meg fog tenni a győzelemért és egy hatalmas éneklést fogunk tőle hallani, emiatt a zsűri szavazáson biztos elöl végez majd, de a közönségnél szerintem nem lesz ilyen sikeres, így én a 4. helyre várom.

https://m.youtube.com/watch?v=jQsphRNuqIE

 

(jesc.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Junior Eurovízió 2022 bemutatók: Hollandia és Kazahsztán
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top