ESC Hungary

Junior 2022

Junior Eurovízió 2022 bemutatók: Írország, Olaszország, Észak-Macedónia

Hétfőn a nyitóceremóniával hivatalosan is kezdetét vette a 2022-es Junior Eurovízió. A gyermekek Jerevánban a Köztársaság téren léptek a vörös szőnyegre, majd a délután folyamán a házigazdák közbenjárásával az is kiderült, hogy a vasárnapi döntőt a holland Luna nyitja majd. Az utolsó fellépő az ukrán Zlata lesz, míg a hazaiak tehetsége, Nare a 15. pozícióból próbálja megszerezni Örményország 3. győzelmét.

Ne feledjétek, hogy pár nap múlva zárul a kattintós szavazásunk, a döntő kezdetéig voksolhattok a kedvenceitekre.  A szavazás jelenlegi állása szerint a grúz Mariam Bigvava megnyugtató előnnyel vezet, a második helyért viszont nagy a harc. Naponta egyszer, legalább 2, legfeljebb 4 dalra lehet szavazni.

Most pedig lássuk, mit kell tudni a mai Junior Eurovíziós rovatunk főszereplőiről.

Írországgal a 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztiválon találkozhattunk legelőször. Első indulójuk Aimee Banks volt, aki „Réalta na Mara” című dalával a 12. helyen végzett. A következő évben, Zena Donnelly-nek köszönhetően érték el eddigi legjobb, 10. helyezésüket. Tavalyi versenyzőjük Maiú Levi Lawlor utolsó előtti lett, ez az eddigi legrosszabb szereplésük. Idén Sophie Lennont érte a megtiszteltetés, hogy megszerezze az ország első győzelmét.
Írország nemzeti válogatója a Junior Eurovision Éire, melyet az ország debütálása óta minden alkalommal megrendeztek. 2015 és 2018 között négy elődöntőt és egy döntőt rendeztek, 2019 óta viszont már 6 részből áll a válogató. Az adásokat minden évben felvételről, egy későbbi időpontban sugározzák. 2020-ban a Covid-19 pandémia miatt az ország visszalépett a szerepléstől, így abban az évben elmaradt a műsor. Mint korábban mindig, most is híres előadók dalaival léptek fel a gyerekek, majd a zsűri által legjobbnak ítélt 3 énekes a döntőben 2-2 dalt adott elő. A győztes sorsa a közönség kezében volt, 2015 óta ez volt az első alkalom, amikor nem a zsűri döntötte el, hogy ki legyen Írország Junior Eurovíziós képviselője. A nézők választása végül a 13 éves Sophie Lennonra esett, aki 23 társát legyőzve utazhat Jerevánba. Azok, akik tavaly is követték Írország nemzeti válogatóját, emlékezhetnek arra, hogy Sophie már 2021-ben is szerencsét próbált, de akkor meg kellett elégedni a 3. hellyel.

Sophie 2009. szeptember 25-én született, szüleivel és testvéreivel Mayobridge faluban lakik, innen indult zenei karrierje is. Ő az első versenyző, aki Észak-Írországból származik. Szabadideje nagy részében szívesen besegít mozgássérült bátyja gondozásába, de anyukájával is sok időt tölt. Elmondása szerint nagyon szereti az édesanyját különféle bolondságokba belerángatni, majd az ezekről készült vicces videókat a TikTok-ra feltölteni. A kislány fiatal kora ellenére nagy színpadi tapasztalattal rendelkezik, több énekversenyt is megnyert már. Zenei karrierje 2020-ban, a nagypapájának készített „O holy night” videójával indult be, melyet több, mint 7 millióan láttak. Szerepelt a Children of Eden színpadi produkcióban, valamint ő játszotta Fiona szerepét a Shrek musicalben. Idén abban a megtiszteltetésben részesült, hogy neki ítélték a BBC Iskola Szólistája 2022 címet. A TV-s szereplések sem állnak messze tőle, hiszen korábban részt vett a Britain’s Got Talent és a közkedvelt The late late toy show műsoraiban is.

Sophie a „Solas” (Fény) című dalt fogja előadni Jerevánban. A dal szerzői Niall Mooney, Jonas Gladnikoff, Matthew Ker, Hannah Featherstone és Ken McHugh. Niall írta Írország legutóbbi 4 Junior Eurovíziós dalát, míg Jonas a 2009-es, 2010-es és 2014-es ESC, valamint a 2015-ös, 2018-as és 2019-es JESC dalok szerzője . A „Solas” egy gyönyörű üzenettel bíró, ír nyelven előadott ballada, mely elsősorban a mentális betegséggel élő emberek támogatására íródott. A dal arra bátorít minket, hogy a legsötétebb időszakokban se csüggedjünk, mert a fény mindig ott lesz velünk, hogy segítsen átvészelni az élet nehézségeit. Ne feledjük, hogy a fény ott van mindnyájunkban, csak néha nehéz megtalálni.
Dalszöveg: „A csendben a hosszú éjszaka közeleg és nincs visszaút. Fém lovak, mint sárkányok tüzet okádnak. Minden éjjel én vagyok a fény, árnyak jönnek a naplemente után, de én mindig veled vagyok. Halld a vihart, a mennydörgés egyre rosszabb, de a fény még mindig ott van. Kövesd a gyönyörű zenét, ami benned van, készen állsz, hogy felvillanyozd a világot. Ne félj a nagyvilágtól, fogadd el és tartsd meg a varázslatot a szívedben. A nap felkel, az árnyak visszavonulnak, itt egy új nap.”

Személyes vélemény: Számomra a „Solas” az idei év legmeghatóbb dala, én mindig megkönnyezem, ha hallgatom. Valószínűleg akkor is szeretném, ha más énekelné, de úgy gondolom, hogy ez a dal elsősorban Sophie varázslatos, angyali hangszíne miatt ilyen népszerű. Ha az ember nem beszéli ezt a csodálatos ír nyelvet és nem érti a szöveget, akkor sem kell aggódnia, mert a videó tökéletesen visszaadja nekünk a dal szívmelengető üzenetét. Bár a kislány még csak 13 éves, mégis rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Hihetetlenül tehetséges, színpadra termett személy, emiatt biztos vagyok abban, hogy egy nagyon profi produkciót fogunk látni tőle. Bár győzelemre esélyesnek tartom, mégis aggódok érte, mert 2019-ben a „Banshee” is egy hasonló stílusú dal volt és Anna a tiszta ének és a profi színpadkép ellenére is csak a 12. helyen végzett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2019 egy bitang erős év volt, de szerintem akkor is jobb helyezést érdemelt volna. Nagyon szeretném, ha a sors idén kárpótolná az íreket és végre össze tudnának hozni egy jó helyezést. Én az 5. helyre várom őket. Sophie a döntőben kilencedikként lép majd fel, a grúz Mariam után és az észak-macedón trió előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=AVLPiXepeiw

Olaszország eddig hétszer szerepelt a gyermekek versenyén, legelőször 2014-ben láthattuk őket. Debütálásuk nem is sikerülhetett volna jobban, hiszen Vincenzo Cantiello mindjárt győzelemmel térhetett haza. A 2003-as első verseny óta ez volt a második alkalom, hogy egy debütáló ország énekese emelhette magasba a trófeát. Második legjobb helyezésüket Fiamma Boccia érte el, aki az anyukájához írt dalával a 3. helyen végzett. A 2020-as versenyt a Covid-19 pandémia miatt kihagyták, tavalyi énekesük, Elisabetta Lizza pedig a 10. lett. Idei indulójuk kilétét sokáig titkolták, de november 3-án kiderült, hogy a RAI a 13 éves Chanel Dilectát küldi Jerevánba.

Chanel családjával és Rambo nevű fogatlan kutyájával él Thiene városában. 4 éves korától énekel és balettozik, emellett zongorázik, valamint nagy szerelmese a modern táncoknak és a színművészetnek is. Nem az Eurovízió lesz az első külföldi megmérettetés az életében, hiszen több nagy nemzetközi fesztiválon is részt vett már. Szabadidejében nagyon szeret ékszereket tervezni, olvasni, kötni és a Rubik kocka kirakásával bajlódni. Emellett nagy szerelmese a jó zenéknek, könyveknek és a kisállatoknak. Kedvenc énekese Harry Styles, őt leginkább a sajátos, egyedi stílusa miatt kedveli. Régóta követi a Junior Eurovíziót. Viki Gabor és Marta Viola dalát is feldolgozta már, a verseny után pedig az idei máltai dalból szeretne egy cover verziót készíteni. Régi vágya vált valóra azzal, hogy a RAI neki adta meg az esélyt Olaszország képviseletére és nagyon várja már a jereváni kalandot.

Chanel a „Bla Bla Bla” című dallal száll harcba a győzelemért. Dalszerzők: Marco Iardella, Carmine Spera, Fabrizio Palaferri és Angela Senatore. Olaszország az 5. rajtszámot kapta a szervezőktől, Chanel Málta után és Franciaország előtt fog színpadra lépni. Dala angol és olasz nyelven szólal meg, a címből az üzenet könnyen kikövetkeztethető, röviden úgy lehetne leírni, hogy: Sok a duma, de kevés a tett. A dal a mai fiatalság himnusza, akik olyan kihívásokkal állnak szemben, mint az éghajlatváltozás és a háborúk. Chanel arra szeretné figyelmeztetni az embereket, hogy tartsák meg a szavaikat és ígéreteiket, tegyenek meg mindent a környezetük védelmében, törekedjenek a békére, élvezzék a tavaszt és ültessenek magokat.

Személyes vélemény: El sem hiszem, hogy 7 év után végre kapok egy olyan dalt az olaszoktól, ami tetszik is. Eddig még egy dalukat sem szerettem és idén sem vártam tőlük sokat, de végül megleptek és a „Bla Bla Bla” lett az idei ezüstérmesem. A videó számomra elég kaotikusnak tűnik, a nézése közben az az érzésem támad, hogy a forgatásra meghívták Olaszország összes gyerekét. Nagyon remélem, hogy a színpadképükben több lesz a kreatívitás, mert szerintem ebben a dalban nagy potenciál van. Úgy gondolom idén Chanel lehet az egyik nagy zsűrikedvenc. A hangterjedelme abszolút megvan hozzá és ha a dal végi éneklés is jól sikerül, akár még a zsűri szavazást is behúzhatja, bár jó hangú énekesekből idén nem lesz hiány. Úgy vettem észre, hogy a nemzetközi közönségnél nem túl nagy favorit, én ennek ellenére megelőlegezek neki egy 9. helyet.

https://www.youtube.com/watch?v=1YQzpfN10jE

Észak-Macedónia sajnos visszamondta a jövő évi felnőtt Eurovíziós szereplést, de a gyermekversenyen szerencsére még láthatjuk őket. Az idei lesz a 17. alkalom, amikor fellépnek a fesztiválon. Valószínűleg a 12-es lehet a kedvenc számuk, mert már 8 alkalommal végeztek a 12. helyen. 2003-as debütálásuk óta eddig 3 alkalommal lettek utolsók, viszont kétszer is sikerült ötödikként végezniük. Tavalyi indulójuk, a Dajte Muzika a verseny előtt óriási közönségkedvencnek számított, de végül csak a csalódást keltő 9. helyet szerezték meg. Az MKRTV júniusban egy meghallgatáson Larát és Irinát választotta ki az ország képviseletére, de a „Životot E Pred Mene” írása közben úgy döntöttek, hogy jó lenne belecsempészni egy kis extrát is a dalba, így november 2-án bejelentették, hogy Jovan is csatlakozik a lányokhoz. Ez lesz az első alkalom, amikor az ország egy 3 tagú csapatot küld a versenyre.

Lara Trpčeska 2009. december 12-én született Szkopjéban. Már egész kicsi kora óta szereti a művészeteket és a zenét, emellett érdeklődik a balett, az irodalom és a színház iránt. 5 évesen kezdett énekelni, később pedig zongorázni és hegedülni is megtanult. Számos versenyen vett már részt, melyekről mindig jó helyezéssel tért haza. 2018-ban ismerte meg Irinát, akivel azóta elválaszthatatlanok. Jelenleg az MRT-n futó egyik gyermekműsor szereplője. Irina Davidovska 13 éves,  Szkopjéban él, kitűnően játszik zongorán. Tagja a Piccolo gyermekkórusnak, amely nemrégiben az ország Filharmonikus zenekarával is fellépett. Kedvenc tantárgya az irodalom, szabadidejében szívesen ír verseket. Jovan Jakimovski 2008. április 17-én született. A lányokhoz hasonlóan ő is szeret szerepelni, számos zenei díjat nyert már, melyek közül a legkiemelkedőbb a 2018-as hip-hop világversenyen elért második helyezés. Az éneklés mellett a táncban is nagyon jól megállja a helyét, 2018-ban és 2019-ben is győztesként térhetett haza egy modern táncversenyről. Nagyon jó tanuló, 2017-ben és 2018-ban több matematika versenyt is megnyert, de a fizika és biológia megmérettetéseken is mindig nagyon jól szerepel. A trió tagjai már nagyon várják a vasárnapi döntőt. Irina és Jovan Hollandiának, míg Lara Spanyolországnak fog leginkább szurkolni.

A fiatalok a „Životot E Pred Mene” (Előttem az élet) című dallal próbálják kicsikarni Észak-Macedónia első Junior Eurovíziós győzelmét. A dalszerzők között megtalálható az a Darko Dimitrov is, aki nem kevesebb, mint 12 dalt írt már a felnőtt versenyre. A zeneszerzésből Lara apukája, a hazájában nagy népszerűségnek örvendő Simon Trpčeski is kivette a részét. A szöveget Lara és nagybátyja, Jovan Trpčeski írták. A csapat a 10. fellépő lesz a vasárnapi döntőben, Írország után és Spanyolország előtt lépnek fel.
A „Životot E Pred Mene” macedón és angol nyelven íródott és az élet szépségéről szól. Ne feledjük, hogy az élet rövid, élvezzük ki minden pillanatát, hiszen minden nap sok-sok szépet tartogat nekünk. Bár a dal üzenete mindenkinek szól, a trió tagjai elsősorban a tinédzsereket szeretnék vele megszólítani, kiemelve azt, hogy minden nap új lehetőségeket kínál nekik arra, hogy megvalósítsák álmaikat, vágyaikat és megtalálják a szerelmet. Ne aggódjanak, ha a siker és a szerelem nem jön azonnal, legyenek türelmesek, hiszen az egész élet előttük áll. A dalhoz készített hivatalos videó egy szerelmi történetet mond el: Lara egy reggel arra ébred, hogy Jovan egy közös képüket kiposztolta az instagramra, „a barátnőm” felirattal. A kislány természetesen döbbenten mutatja a képet Irinának, aki szintén értetlenül áll az eset előtt. Ezután Lara arról énekel, hogy őt egyáltalán nem érdekli a fiú, jelenleg még túl fiatal a szerelemhez, ráér ezzel később foglalkozni, most csak az életére szeretne koncentrálni. Jovannak ez persze egyáltalán nem tetszik és mikor a lányok elhaladnak előtte, azt mondja a barátainak, hogy Lara egy veszélyes drámakirálynő, aki az iskolában úgy viselkedik, mint egy divatikon és bár még nem tud róla, de nemsokára a barátnője lesz, olyan egyszerű ez, mint a 2+2. Erre Lara úgy reagál, hogy „álmodozz csak, kémiára van szükségem, nem pedig matematikára.” A videó végén Lara nem talál üzenetet a telefonján, így biztosra veheti, hogy ez az egész szerelmi történet csak egy álom volt.

Személyes vélemény: Nagy örömömre az idei JESC mezőnyében sok a vidám, bulis, gyermekbarát dal, melyek közül számomra az olasz és a macedón a legkiemelkedőbb. A macedónok tavaly egy komoly üzenetű dallal álltak elő, idén viszont pont az ellenkezőjével érkeztek. Aki ismer engem az tudja, hogy mennyire szeretem a balkán rap/hip-hop stílust, így nagyon örültem volna, ha Jovan több szerephez jut, de Irina is kaphatott volna egy kicsit több szóló részt. A dal szerkezetileg eléggé sokszínű, úgy érzem, hogy a szerzők az írás közben minden ötletet felhasználtak, ami az eszükbe jutott. Van benne pop, rap, fütyülés, tapsolás, illetve egy icipici jazz és swing is, emiatt szerintem sajnos elég sokan egy jó nagy katyvasznak fogják érezni. Amikor először hallottam, valamiért mindjárt a „Pletenka” és a „Ceo svet je naš” jutott róla eszembe, melyeknek szintén nagy kedvenceim. Észak-Macedónia az elmúlt két évben Top 10-es eredménnyel térhetett haza, igazán örülnék, ha ez a sorozatuk idén sem szakadna meg, de valamiért úgy érzem, hogy a verseny végén megint csak a szokásos 12. helyre lesznek jók.

https://www.youtube.com/watch?v=T4zmKiRC3BI

(junioreurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Junior Eurovízió 2022 bemutatók: Írország, Olaszország, Észak-Macedónia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top