ESC Hungary

Eurovízió 2018

Kilenc év után újra lesz Beovizija Szerbiában

Tegnap délután a közösségi médiában jelentette be a a szerb műsorszolgáltató, az RTS, hogy 9 év után idén újra képernyőre kerül a Beovizija, aminek győztese képviselheti Szerbiát az 63. Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A Twitter-bejegyzés szerint hétfőn érdemes lesz az Eurovízió rajongóinak Szerbiára figyelni, mert ekkor adnak ki bővebb tájékoztatást a versenyről.

A bejelentést egy eseménydús időszak előzte meg. Augusztusban még azt nyilatkozták, hogy az ország Eurovíziós indulóját belsőválasztással fogják eldönteni. Októberben viszont Olivera Kovačević, az RTS szórakoztatásért felelős szerkesztője megerősítette a Beovizija visszatérését és elmondtak néhány információt a zenei műsorral kapcsolatban. Igaz, ekkor még nem nyilatkoztak, hogy az Eurovízióhoz is felhasználnák a versenyt. A pályázati felhívást is közzétették, decemberre pedig már 75 pályázat érkezett be, de ekkor úgy tűnt, hogy talán mégsem lesz semmi a műsorból. Mára azonban biztos, hogy a verseny visszatér és a győztes képviselheti Szerbiát az Eurovízión.

A Beovizija története 2003-ig nyúlik vissza, nemzeti dalválasztó show-ként 2007 és 2009 között használták. A versenynek köszönhetően jutott ki az Eurovízióra Marija Šerifović és Jelena Tomašević is, akiknek egy győzelmet, illetve egy hatodik helyezést köszönhetnek a szerbek. 2009-es győztesek, Marko Kon és Milaan az Eurovízió elődöntőjében ugyan 10. helyen végeztek, de a 2008-ban módosított szabályok miatt csak az első kilenc dal jutott tovább, a tizedik döntősről pedig egy háttérzsűri döntött, így Szerbia a verseny történetében először esett ki az elődöntőben. 2010-ben szakítottak a Beovizija hagyományával, ugyanis egy szűkebb körű nemzeti döntőt rendeztek három előadó részvételével.

Ezzel a döntéssel Szerbia Csehország, Franciaország és Montenegró után a negyedik ország, amely idén visszatér a nemzeti döntős dalválasztáshoz.

Szerbiát tavaly Tijana Bogićević képviselte a kijevi versenyen, de az elődöntőben csak a 11. helyen végzett, így immáron harmadszor nem sikerült az országnak továbbjutnia döntőbe.

(wiwibloggs.com, esc-plus.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top