ESC Hungary

Eurovízió 2018

Kilenc év után újra lesz Beovizija Szerbiában

Tegnap délután a közösségi médiában jelentette be a a szerb műsorszolgáltató, az RTS, hogy 9 év után idén újra képernyőre kerül a Beovizija, aminek győztese képviselheti Szerbiát az 63. Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A Twitter-bejegyzés szerint hétfőn érdemes lesz az Eurovízió rajongóinak Szerbiára figyelni, mert ekkor adnak ki bővebb tájékoztatást a versenyről.

A bejelentést egy eseménydús időszak előzte meg. Augusztusban még azt nyilatkozták, hogy az ország Eurovíziós indulóját belsőválasztással fogják eldönteni. Októberben viszont Olivera Kovačević, az RTS szórakoztatásért felelős szerkesztője megerősítette a Beovizija visszatérését és elmondtak néhány információt a zenei műsorral kapcsolatban. Igaz, ekkor még nem nyilatkoztak, hogy az Eurovízióhoz is felhasználnák a versenyt. A pályázati felhívást is közzétették, decemberre pedig már 75 pályázat érkezett be, de ekkor úgy tűnt, hogy talán mégsem lesz semmi a műsorból. Mára azonban biztos, hogy a verseny visszatér és a győztes képviselheti Szerbiát az Eurovízión.

A Beovizija története 2003-ig nyúlik vissza, nemzeti dalválasztó show-ként 2007 és 2009 között használták. A versenynek köszönhetően jutott ki az Eurovízióra Marija Šerifović és Jelena Tomašević is, akiknek egy győzelmet, illetve egy hatodik helyezést köszönhetnek a szerbek. 2009-es győztesek, Marko Kon és Milaan az Eurovízió elődöntőjében ugyan 10. helyen végeztek, de a 2008-ban módosított szabályok miatt csak az első kilenc dal jutott tovább, a tizedik döntősről pedig egy háttérzsűri döntött, így Szerbia a verseny történetében először esett ki az elődöntőben. 2010-ben szakítottak a Beovizija hagyományával, ugyanis egy szűkebb körű nemzeti döntőt rendeztek három előadó részvételével.

Ezzel a döntéssel Szerbia Csehország, Franciaország és Montenegró után a negyedik ország, amely idén visszatér a nemzeti döntős dalválasztáshoz.

Szerbiát tavaly Tijana Bogićević képviselte a kijevi versenyen, de az elődöntőben csak a 11. helyen végzett, így immáron harmadszor nem sikerült az országnak továbbjutnia döntőbe.

(wiwibloggs.com, esc-plus.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top