ESC Hungary

Eurovízió 2021

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2021 – első elődöntő élő közvetítéssel

Két évet vártunk erre a napra: Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művének nyitánya után elindul a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál élő adásainak sorozata Hollandiából, azon belül is a Rotterdam Ahoy Kongresszusi Központ és Többfunkciós Arénából. Magyarország 17 alkalommal vett részt eddig a fesztiválon az 1994-es debütálás óta, 2011 óta, amikor Wolf Katit indult a versenyen, azóta megszakítás nélkül 9 évig minden évben küldtünk versenyzőt. Az MTVA azóta már kétszer is úgy rendezte meg A Dalt, hogy nem az Eurovíziós részvétel volt a győztes fődíja. Viszont tavaly elmaradt a fesztivál is, idén pedig újra az a helyzet állt elő, hogy vadászni kell a lehetőséget, hogy melyik adó fogja közvetíteni a három élő showt. Mindenesetre Magyarország nem vesz részt az idei Eurovízión, de még ebben a helyzetben is lehet nézni az élő adást itthonról, csak nem a szokásos módon. Nos, akik az osztrák, a szlovén, a horvát, a szerb vagy a román határ közelében élnek, és be tudják hangolni a tévéjükön azt a külföldi nemzeti adót, vagy ilyen csatornák megtalálhatóak a kábeltévéjükön vagy műholdvevőjükön, ők tudják tévén keresztül is nézni. A legbiztosabb az, hogy ha az Eurovízió hivatalos csatornáján követik az eseményeket az érdeklődők, eredeti hanggal, kommentár nélkül. Akinek okostévéje van, az pedig át tudja küldeni telefonról az adást a tévé képernyőjére, bár az okostévék mindegyike fel van szerelve YouTube alkalmazással is. A telefon képének átküldésére itt található egy leírás Android rendszerre.

2021.05.18 kedd 21:00
Eurovíziós Dalfesztivál 2021 – első elődöntő
élő közvetítés

Az első elődöntő résztvevői:
1 – Litvánia – The Roop – Discoteque
2 – Szlovénia – Ana Soklič – Amen
3 – Oroszország – Manizha – Russian Woman
4 – Svédország – Tusse – Voices
5 – Ausztrália – Montaigne – Technicolour
6 – Észak-Macedónia – Vasil – Here I Stand
7 – Írország – Lesley Roy – Maps
8 – Ciprus – Elena Tsagrinou – El Diablo
9 – Norvégia – TIX – Fallen Angel
10 – Horvátország – Albina – Tick-Tock
11 – Belgium – Hooverphonic – The Wrong Place
12 – Izrael – Eden Alene – Set Me Free
13 – Románia – ROXEN – Amnesia
14 – Azerbajdzsán – Efendi – Mata Hari
15 – Ukrajna – Go_A – Shum
16 – Málta – Destiny – Je me casse

Az idei fesztivál különlegessége, hogy még mindig tart a pandémia, a COVID-19 helyzet miatt a szervezők és a helyi hatóságok komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be. Minden alkalommal, amikor a delegációk a verseny helyszínére érkeznek, gyorsteszt alá vetik őket, és aki fennakad a teszten, azt elkülönítik addig, amíg meg nem érkezik a PCR teszt eredménye. Ha netalán emiatt nem tudnának részt venni az élő adáson, akkor a minden résztvevő által otthon, a helyi közmédia által előre elkészített teljes produkcióval fognak versenyezni. Emiatt a rendezők lehetőséget adtak arra is, hogy ha a pandémia miatt nehézségbe ütközik a delegáció utazása, akkor otthonról, a fent említett “biztonsági felvétellel” szálljanak versenybe a résztvevők. Ausztrália versenyzője hosszas tanakodás után végül élni fog a lehetőséggel, ma este a helyi tévéstúdióból fogja követni az eseményeket, és szintén “otthon” alakította ki a helyi tévétársaság a versenyző és delegációjának pihenőjét, a Green Room-ot. Minden országnak van biztonsági felvétele, ezeket a felvételeket jövőhét szombaton fogja levetíteni a versenyt szervező EBU a YouTube-on.

A másik érdekesség, hogy a versenyzők idéntől használhatnak előre felvett hangokat, amit főleg a vokálnál tudnak használni. Így a zenekar és a háttérénekesek után már csak a szólista éneke és a színpadi produkció, a showtánc marad élő. Hozzá kell tenni, hogy ez csak egy lehetőség, színpadi vagy “bújtatott” élő vokálra van lehetőség. Bújtatott vokál az, amikor a vokálszekció nem része a színpadi produkciónak, a színpad mellett, vagy a színpad nem központi részén segítik a szólistát.

Készítettünk szavazási segédletet a két elődöntőhöz, aki szeretne pontokat osztogatni, különböző szempontok alapján értékelni a látottakat és hallottakat, az nyomtassa ki ezeket a segédleteket.

A legutolsó információink alapján nem lehet Magyarországról szavazni, mert az Eurovízió app csak az SMS elküldését könnyíti meg. De várjuk ki a végét, meglátjuk hogy a dalok elhangzása után mit fog engedni a mobilalkalmazás, ezt előre le lehet tölteni.

A szavazási szünetben Davina Michelle énekesnő és Thekla Reuten színésznő Ruben van Leer rendezésében egy olyan produkciót fog bemutatni, ami a Delta Works gátrendszer területét mutatja be, ami a világ legnagyobb zsilipes gátrendszere. 3 km hosszú, 62 acél zsilippel rendelkezik, a zsilipek 240 méter hosszúak. Az országot elárasztó vihardagályok kivédésére hozták létre. Ráadásul Hollandia nagy része mesterségesen kiszárított tengerfenéken fekszik, ezen területeket is védik a gátak. Visszatérve a produkcióra, a kiterjesztett valóság technikáját alkalmazva egy igazi vízi világ fog megjelenni az Ahoy Arénában.

A verseny előtt és után lesz élő bejelentkezés a szakértőinkkel, a pandémia miatt Home Office sajtóközpontból fogunk jelentkezni. Jó szurkolást, jó szórakozást!

(eurovision.tv)

Kiegészítés: A 2021-es Eurovízió YouTube közvetítése Ausztráliából, Görögországból, Lettországból, Litvániából, Ukrajnából, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból nem elérhető, ezen országokban csak a helyi televíziós közvetítésen keresztül lehet majd nézni a showt.

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2021 – első elődöntő élő közvetítéssel
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: