ESC Hungary

Eurovízió 2021

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2021 második elődöntő – élő közvetítés

Ma este folytatódik a küzdelem a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál trófeájáért. A mai fordulóban 17 produkciót állítanak színpadra az elődöntőn részt vevő delegációk, és heten fognak kiesni. Magyarországról televíziós közvetítés nem lesz, nagy valószínűséggel jövőre sem. Ezért valamelyik külföldi közmédia adóját kell behangolni, de érdekems ügyelni arra, hogy bizonyos országokban a fesztivál alatti szüneteket reklámmal szakítják meg. Ezért azt javasoljuk, hogy az Eurovízió hivatalos YouTube csatornáján kövessük az eseményeket, és okostévén vagy okos médiaboxon keresztül nézzük a fesztivált.

2021.05.20 csütörtök
Eurovíziós Dalfesztivál 2021 – második elődöntő élőben Rotterdamból

A mai forduló fellépői:
1 – San Marino – Senhit – Adrenalina
2 – Észtország – Uku Suviste – The Lucky One
3 – Csehország – Benny Cristo – omaga
4 – Görögország – Stefania – Last Dance
5 – Ausztria – Vincent Bueno – Amen
6 – Lengyelország – RAFAŁ – The Ride
7 – Moldova – Natalia Gordienko – Sugar
8 – Izland – Daði og Gagnamagnið – 10 Years
9 – Szerbia – Hurricane – Loco Loco
10 – Grúzia – Tornike Kipiani – You
11 – Albánia – Anxhela Peristeri – Karma
12 – Portugália – The Black Mamba – Love Is on My Side
13 – Bulgária – VICTORIA – Growing Up Is Getting Old
14 – Finnország – Blind Channel – Dark Side
15 – Lettország – Samanta Tīna – The Moon Is Rising
16 – Svájc – Gjon’s Tears – Tout l’Univers
17 – Dánia – Fyr & Flamme – Øve os på hinanden

Az idei év legnagyobb változása, hogy erre az évre – de csak próba időszakként – engedélyezik az előre felvett vokál használatát. A világjárvány okozta nehézségek miatt ez nagy könnyebbség a delegációk számára. Martin Österdahl, az Eurovízió új igazgatója elmondta, hogy annak idején, 2013-ban és 2016-ban, amikor ő volt a svéd rendezés főproducere, akkor vezették be, hogy a dalok sorrendjét producerek segítségével állítsák össze, illetve a szavazások eredményének bejelentését is újszerűen mutassák be. Idén próba képpen lehet erre az évre alkalmazni az előre felvett vokált, amivel még jobban meg lehet közelíteni az előadóknak az eredeti stúdió minőséget, viszont a szólista élő hangjával megmarad az egész produkció élő varázsa. Ezzel együtt halad a korral a világ legrégebb ideje futó televíziós showműsora. Persze lehet keverni a vokált felvett és élő hanggal is, a szólista hangja élő marad. És az a jövő titka, hogy megtartják-e ezt a lehetőséget, valószínűleg igen lesz a válasz.

A ’60-as években például Cliff Richard három háttérvokálost alkalmazott, és mindenki egymáshoz volt öltözve, a vokálosokra egyetlen mikrofon jutott. Habár idén már nincs ilyen megkötés, a dán Fyr og Flamne ezt a három vokálos felállást kérte a színpadi produkciójukhoz. 1978-ban Izhar Cohen és az Alphabeta a háttérvokálja csatlakozott a szólista koreográfiájához.

Idén az orosz Manizha ugyanennek a felállásnak egy modern verzióját választotta: A vokálosok mikrofon állvány mögött énekeltek de Manizha körül voltak felállítva, és alkalom adtán körbe tudtak sétálni a színpadon. Az izraeli Eden Alene-t is körbeveszik a táncosok, de nem énekelnek. Idén például Horvátország, Ciprus és Azerbajdzsán is azt választotta, hogy ugyan vannak táncosok a színpadon, de a vokál felvételről megy. És persze emlékezzünk meg arról a lehetőségről, amikor bújtatott vokált alkalmaznak a fellépők: a Euphoria, a Heroes és az Arcade is győzelemre segítette az adott delegációt. Idén a spanyol Blas Cantó erős, ötfős háttérvokált alkalmaz, akiket tisztán lehet hallani, de el vannak rejtve a hatalmas felfújható hold árnyékában. Az izlandi csapatból pedig ketten vokáloznak a színpadon, viszont ezt kiegészíti énekesek százainak hangja, melyet e-mailben küldtek el nekik. Ebben a vokálban fellelhető Daði nővérének, a szüleinek de még a két éves lányának, Aurora-nak a hangja is. A szlovén Ana Sokličnak pedig egy álma vált így valóra: gospel kórussal adhatta elő a dalát.

Visszatérve a ma estére: a második elődöntő előtt és után élő bejelentkezésünk lesz a Facebook-on, megpróbáljuk megtippelni a mai forduló kimenetelét, utána pedig izgatottan várjuk a tovább jutók sajtótájékoztatójának végét, amikor a zenei producerek az országok két részre osztásának kisorsolása után (a versenyző a show első vagy második felében fog-e fellépni – ezt mindig sorsolással döntik el) kialakítják a 2021-es Eurovízió döntőjének rajtsorrendjét. A döntőre friss szavazási segédletet készítünk. Addig is sok sikert a második elődöntő résztvevőinek és jó szórakozást minden nézőnek!

(eurovision.tv)

About Author

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2021 második elődöntő – élő közvetítés
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top