ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Albánia

Már csak 43-mat kell aludni az Eurovíziós Nagyhétig, vagyis a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál élő adásainak hetéig. Amíg kiviszik az idei versenyzőket a szervezők a vörös szőnyegre, szokás szerint minden nap bemutatunk egy országot, annak képviselőjét, és remélhetőleg megtaláljuk a dalszövegben a mondanivalót is.

A 27 éves, koszovói származású Lindita Halimi, Albánia képviseletében nyitja a sort. Lindita énekes és szövegíró is, a 2007-es albán Megasztár döntőse, és többszörös résztvevője az albán Festivali i Këngës eurovíziós nemzeti válogatónak. Több díjat is nyert Albániában, de 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol az American Idol című tehetségkutatóban a top 25-ig jutott. Jelenleg első angol nyelvű albumán dolgozik, de beszél németül, spanyolul és horvátul is.

A dalának zeneszerzője, Klodian Qafoku a 2006-os albán dal, a Zjarr e ftohtë szerzőjeként debütált az Eurovízión. A szövegíró Lindita mellett Gerald Xhari, alias Big Basta is, aki a Balkán vidékén sok előadónak írt már dalszöveget.

Lássuk a dalszöveget!
Nagyon hasonlóak vagyunk, mégis különbözünk.
Mikor nem találsz szavakat, csak dadogsz.
Ennek nincs értelme, mi történik, egyszerűen nem értem.
Ahh, hallod a fájdalmas kiáltásom? Ez egy ütközet az életben maradásért.
Miért van ez a küzdelem? Mi az élet ára ezen a földön?
Majdnem lehetetlen hagyni, hogy a szeretet egyesítsen mindenkit.

Az ESC Hungary rajongói találkozóin ezt a dalt könnyen ki lehet találni, mert amikor senkinek sincs fogalma, hogy melyik ország dalának szövegét halljuk nyers fordításban, akkor célszerű az ABC elejéről kezdve bekiabálni az országokat a pontszerzésért. A hivatalos közlemény szerint a dal mondanivalója önmagunk és mások elfogadása. A szeretet hirdetése etnikum, rassz, vallás, szexuális orientáció figyelembe vétele nélkül. A dalszöveg kicsit akadozós, refrén mindenesetre elég ütős. Végül is majdnem mindegy hogy miről szól a dal, vagy hogy van-e a versnek értelme, Lindita úgyis 10 nyelven énekel. Hogy tökéletes legyen a hangja, tojást és mézes teát fogyaszt reggelire, ez a menü bemelegíti a hangszálait. Nem fogunk vele társalogni a fellépés előtt fél órával, mert ekkor kötelezően pihenteti a hangját, egy szót sem szólhat. Amikor elakad a szava, úgyis csak dadogna.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top