ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Albánia

Már csak 43-mat kell aludni az Eurovíziós Nagyhétig, vagyis a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál élő adásainak hetéig. Amíg kiviszik az idei versenyzőket a szervezők a vörös szőnyegre, szokás szerint minden nap bemutatunk egy országot, annak képviselőjét, és remélhetőleg megtaláljuk a dalszövegben a mondanivalót is.

A 27 éves, koszovói származású Lindita Halimi, Albánia képviseletében nyitja a sort. Lindita énekes és szövegíró is, a 2007-es albán Megasztár döntőse, és többszörös résztvevője az albán Festivali i Këngës eurovíziós nemzeti válogatónak. Több díjat is nyert Albániában, de 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol az American Idol című tehetségkutatóban a top 25-ig jutott. Jelenleg első angol nyelvű albumán dolgozik, de beszél németül, spanyolul és horvátul is.

A dalának zeneszerzője, Klodian Qafoku a 2006-os albán dal, a Zjarr e ftohtë szerzőjeként debütált az Eurovízión. A szövegíró Lindita mellett Gerald Xhari, alias Big Basta is, aki a Balkán vidékén sok előadónak írt már dalszöveget.

Lássuk a dalszöveget!
Nagyon hasonlóak vagyunk, mégis különbözünk.
Mikor nem találsz szavakat, csak dadogsz.
Ennek nincs értelme, mi történik, egyszerűen nem értem.
Ahh, hallod a fájdalmas kiáltásom? Ez egy ütközet az életben maradásért.
Miért van ez a küzdelem? Mi az élet ára ezen a földön?
Majdnem lehetetlen hagyni, hogy a szeretet egyesítsen mindenkit.

Az ESC Hungary rajongói találkozóin ezt a dalt könnyen ki lehet találni, mert amikor senkinek sincs fogalma, hogy melyik ország dalának szövegét halljuk nyers fordításban, akkor célszerű az ABC elejéről kezdve bekiabálni az országokat a pontszerzésért. A hivatalos közlemény szerint a dal mondanivalója önmagunk és mások elfogadása. A szeretet hirdetése etnikum, rassz, vallás, szexuális orientáció figyelembe vétele nélkül. A dalszöveg kicsit akadozós, refrén mindenesetre elég ütős. Végül is majdnem mindegy hogy miről szól a dal, vagy hogy van-e a versnek értelme, Lindita úgyis 10 nyelven énekel. Hogy tökéletes legyen a hangja, tojást és mézes teát fogyaszt reggelire, ez a menü bemelegíti a hangszálait. Nem fogunk vele társalogni a fellépés előtt fél órával, mert ekkor kötelezően pihenteti a hangját, egy szót sem szólhat. Amikor elakad a szava, úgyis csak dadogna.

Comments

Legnépszerűbbek

To Top
%d bloggers like this: