ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Olaszország

Francesco Gabbani 1982-ben született Carrara városában, Olaszország Toszkána tartományában. Szülei nagy zenekedvelők, a település egyetlen hangszerboltjának tulajdonosai, így nem meglepő, hogy a fiuk is a zenei pályát választotta. Francesco 4 éves kora óta dobol, 9 éves kora óta gitározik. 10 éven keresztül volt tagja a Trikobalto nevű együttesnek, de 2010-ben kilépett a csapatból, hogy szóló karrierbe kezdhessen. 2013-ban jelent meg első albuma, a „Greitist Iz”. 2016-ban „Amen” című dalával benevezett a Sanremói Dalfesztiválra, melyet meg is nyert a Nouve Proposte (Új előadók) kategóriában. Dala óriási siker lett Olaszországban, platinalemezt is kapott érte. Második nagylemeze az „Eternamente Ora” a leggyorsabban eladott lemezek egyike lett hazájában. Francesco 2017-ben újból indult a nagy múlttal rendelkező Sanremói Dalversenyen, de ezúttal a Championi (Ismert előadók) kategóriában. Az „Occidentali’s karma” még az „Amen”-nél is nagyobb sikernek bizonyult, a dal hivatalos videója már átlépte a 100 milliós nézettséget a Youtube-on. Francesco a győzelmével olyan nagy nevű előadókat utasított maga mögé, mint Al Bano, Fiorella Mannoia vagy Ermal Meta.

Az idei olasz versenydal címe „Occidentali’s karma” (A nyugati ember karmája), melynek egyik szerzője maga Francesco. A megírásban közreműködött még Fabio Ilacqua, az „Amen” társszerzője, Filippo Gabbani, Francesco öccse és Luca Chiaravalli, ismert zenész, dalszerző, producer. A dal 3 legérdekesebb eleme a szöveg, dallam és a fülbemászó ritmus, mely nemtől és kortól függetlenül széles körben képes elérni az emberekhez. A dalszöveg elsőre zagyvaságnak tűnhet, a hallgató azt gondolhatja, hogy a szerzők random szavakat raktak egymás mellé, pedig nem. Az „Occidentali’s Karma” nem más, mint azon nyugati emberek ironikus ábrázolása, akik a lelki béke és a jólét elérését a keleti kultúrák követésében látják. Az igazság azonban az, hogy mindezeket leginkább csak a divat miatt veszik át és legtöbbször csak felületesen, a maguk „nyugati” módján alkalmazzák. A dal üzenete, hogy próbáljunk meg önkritikát gyakorolni és ne vegyük magunkat túl komolyan. Megírásának legfőbb inspirálói: Shakespeare-től a „Hamlet”, Desmond Morris zoológus „A csupasz majom” című könyve, Karl Max, valamint a görög filozófus Hérakleitosz. A kórusban a „Nirvana” szó arra utal, amikor megszűnik minden földi tevékenység, minden vágy és a tudat megleli a békét az egész világgal. A mantrákat meditációknál alkalmazzák, ismételgetésük segít felszabadítani az elmét. A „Namaste” egy tiszteletteljes köszönési forma, melyben a felek összeillesztett kezekkel kissé meghajolnak egymás előtt. A dalban a szociális média a mai kor egyik kábítószereként van feltüntetve, de szó esik a szelfi függőségről is, ami sok esetben nagyobb méreteket ölt az alkoholizmusnál.

Személyes vélemény: Az „Occidentali’s Karma” hihetetlen nézettségi rekordokat dönt, emiatt szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ne ez nyerje a versenyt májusban. A dal nagyon fülbemászó, a dalszöveg különleges, a tánc a gorillával zseniális, Francesco pedig az egyik legkarizmatikusabb előadó az Eurovízió történetében, így minden adott a siker érdekében. Nagyon meg fogok lepődni, ha idén nem az olaszok viszik haza a győztesnek járó trófeát. Pontszám: 10/10.

Forrás: eurovision.tv, esckaz.com, wiwibloggs.com, wikipedia.org

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top