ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Magyarország

Magyarország nulladik versenyzője 1993-ban indult volna az írországi Millstreet-ben megrendezett Eurovízión, de Jugoszlávia és a szovjet blokk felbomlása után egyszerre sok ország adta be az indulási kérelmét, és ezen országoknak selejtezőn kellett részt vennie. A hét országnak egy hónappal korábban kellett elődöntőznie Szlovéniában, amin Szulák Andrea dala gyengébb volt a többieknél. Így a rákövetkező évben, 1994-ben indulhattunk először, ami máig a legemlékezetesebb magyar eurovíziós történelmi pillanat. Bayer Friderika Kinek mondjam el vétkeimet című dala a mai napig a leghíresebb magyar versenydal, és egyben a legjobb eredményt elérő produkció is, amit csak Kállay-Saunders András tudott megközelíteni 2014-ben. A Running című dala az 5. helyen végzett. A házi verseny harmadik helyezettjét 2017-ben kell keresni: Pápai Joci Origo című dala a döntőben 8. helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel Rúzsa Magdi 2007-es fellépését tudta túlszárnyalni, illetve letaszítani a dobogóról. Pápai Joci idén is versenybe száll: ő az első magyar versenyző aki ismét megmérettetheti magát és versenyezhet a saját 8. helyével.

Joci igazi zenész családból érkezett, hiszen az édesapja egy nagy cigányzenekar vezetője volt. Nem csoda hogy személye fontos szerepet játszott Joci életében, és nagyon büszke rá, igazi példakép. Joci 4 éves korábban lépett ugyanarra az ösvényre egy szál gitárral, amin az apja is járt.

Jocinak rögös volt az útja a hírnév felé: szegény családból származott és sokat küzdött azért, hogy szerepelhessen különböző televíziós műsorokban, hogy megismerjék az emberek. Első televíziós szereplése a Megasztár 2004/2005-ös évada volt, ahol közönségszavazás alapján jutott vígaszágra. De a nagy áttörés ekkor még nem sikerült.

Már majdnem feladta azt az álmát hogy befutott művésszé váljon, egy évig nem hallgatott egyáltalán semmilyen zenét, és ennek a nagy kétségbe esésnek a hatására írta meg az Origo-t 2016-ban. És a többi már történelem.

Joci megnyerte A Dal 6. évadát 2017-ben, és a 8. helyezést érte el a 62. Eurovíziós Dalfesztiválon, dalában a cigány zene elemeit ötvözte a mai modern hangzással. Az Eurovíziós eredménye a magyar könnyűzene élvonalába repítette az énekest több teltházas koncerttel, videoklipjeinek nézettsége milliós nagyságrendű.

Ismét visszatér az egyedi énekhangjával a 2019-es Tel-avivi Eurovízión az Én apám című dallal, amiben tiszteleg családi gyökerei és a szeretett apja előtt és egyben kiemeli, hogy védeni és ápolni kell a családi kapcsolatokat.

A dalszöveget legalább gyszer érdemes elolvasni mindenféle zenei körítés nélkül elolvasni, mint egy verset. Az én apám úgy nevelt mint a szél. Ezt a vonalat viszi végig a költő az egész dalon, amiből megtudhatjuk, hogy hogyan is viszonyult az apa a gyermekéhez, hogyan nevelte fel, mindig ott volt mellette, érintőlegesen megemlékezik arról hogy zenész családhoz méltóan zenével lendítette túl a nehézségeken és olyan hitet nevelt belé, ami példaértékű lehet bárki számára.

Remélhetőleg a különböző nemzetek kommentátorai ki fogják emelni ezeket a produkció előtt, mert egyelőre a fogadóirodák a döntősök közül az éppen kieső 27. helyre teszik, viszont ha a továbbjutási esélyeit nézzük az oddszoknál, akkor a 20 tovább jutó közül a 11. helyen láthatjuk. Továbbá, ha az elődöntősök oddszait külön-külön elődöntőnként nézzük, akkor már az 5. helyen juthat tovább. Én úgy érzem, hogy az idei év nagyon küzdelmes lesz számunkra. Óhatatlanul az egyik átka az ismétlésnek az összehasonlítás. Az Origo egy vagány dal volt, Az én apám inkább szentimentális. Ha bejutunk a döntőbe, akkor a 20. hely környéke lehet a miénk. De ne legyen igazam: sok produkció fog elhasalni a színpadképpel, csak az a kérdés, hogy nekünk be fog-e válni az apa-fotó pályázat ötlete, amikor a nézők és rajongók apáinak fotói fogják díszíteni a ledfalat. Hajrá Joci!

Magyarország folyamatos döntős diadalmenete

  1. 2011 Wolf Kati
  2. 2012 Compact Disco (A Dal széria kezdete)
  3. 2013 ByeAlex
  4. 2014 Kállay-Saunders András
  5. 2015 Boggie
  6. 2016 Freddie
  7. 2017 Pápai Joci
  8. 2018 AWS
https://youtu.be/WVW_vZHYnkk

(eurovision.tv)


Az én apám

Az én apám
Úgy nevelt mint a szél
Halkan fújt énekelt
Úgy mesélt
Ott lakott hol minden út véget ért
Ezeregy év is kevés egy életért egy életért

Hallom őt az ő szívét a húrokon
Latom őt múló idővel arcomon
Az ő hitét büszkeség vallanom
Ezer egy dalból azt az egyet dúdolom

Régi napok gyönyörű napok
Szeretem az emlékét
Ő hív
És hozzá szaladok
Játszani így volt szép
Régi dalok megidézik
Még érzem a nap fényét
A szél zúgasát is hallom még
A szél hangjában is hallom még

Egy dallal űzte messze el a bánatom
Mit adhatok csak azt, hogy hozzá tartozom
S az én fiamnak büszkeséggel mondhatom
Ő az én apám és itt az én otthonom

Régi napok gyönyörű napok
Szeretem az emlékét
Ő hív
És hozzá szaladok
Játszani így volt szép
Régi dalok megidézik
Még érzem a napfényét
A szél fütyült altatót
Legyen álmom szép
A szél fütyült altatót
Ma is hallom még

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top