ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Olaszország

Olaszország az Eurovíziós Dalfesztivál 1956-os megalapítása óta 44-szer vett részt. 1997 után 14 évig voltak távol a versenytől, 2011-ben tértek vissza. Kétszer tudták megnyerni a versenyt: 1964-ben Gigliola Cinquetti Non ho l’età című dala lett az első, 1990-ben pedig Toto Cutugno Insieme: 1992 című igazán európai dala vitte el a trófeát. Mégis az 1958-as olasz versenydal lett a leghíresebb, pedig „csak” a harmadik lett: Domenico Modugno Nel blu, dipinto di blu című dala, amit mindenki csak Volare-ként emleget, és sokan nem is tudják, hogy ez eredetileg nem egy Gipsy Kings szám.

2019-ben Alessandro Mahmoud képviseli az országot, művésznevén Mahmood, aki a Soldi, vagyis a Pénz című dalt fogja elénekelni. Mahmood 1992-ben született Milánóban, anyja olasz, apja egyiptomi származású. 2016-ban részt vett a Sanremoi Dalfesztiválon, ahol a Fiatalok kategóriában a Dimentica című dalt adta elő. Ez meghozta számára az ismertséget és több olasz sztárral dolgozhatott együtt ezután. Legismertebb dalai: Nero Bali, Atlantico, Hola és a Doppio Whisky. A Soldi című dalt Dardust és Charlie Charles szerezte, ami azonnal nagy slágerré vált Olaszországban, az összes híres olasz lista első helyére felkerült. Olaszország versenyzőjét a nagy döntőben láthatjuk, de az első elődöntő folyamán megnézhetünk egy kis részletet a döntő főpróbáján felvett produkciójából.

A hivatalos közlemény itt véget ér, de annyit tudni érdemes még róla, hogy az olasz X-Faktor 6. évadában is versenyzett, ahol a fiúk kategóriát erősítette. A tévés szereplés után bárokban énekelt, zeneiskolába iratkozott, megtanult zongorázni, zeneelméletet tanult, elkezdett zenéket szerezni. Az első albuma Fallin’ Rain címmel 2013-ban jelent meg. A Sanremoi Fesztivál győzelme erős indulatokat váltott ki a helyi migránsozós vezető politikusokból, de szerencsére Mahmood ezt jól kezelte. Az apja származása ellenére nem tud arabul, de kiválóan beszéli a szardíniai nyelvjárást, a szárd nyelvet, és száz százalékig olasznak tartja magát.

Egészen nagy a meleg a külvárosban. Anyu ne aggódj, úton vagyok hazafelé. Egy hazugság miatt most csalódott leszel. Úgy tűnt, hogy szeretlek de ez valami más volt. Ő (apa) meg csak pezsgőzik a Ramadán alatt. A tévében Jackie Chan-t adnak, és közben shishát szív. És kérdi tőlem hogy mizu. Azt kérdi mizu mizu mizu. Tudod hogy hogyan mennek a dolgok dolgok dolgok. Gyorsabban gondolkodom, hogy ki tudjam találni, hogy holnap át fogsz-e verni. Nincs időm tisztázni a dolgokat, mert csak most jöttem rá hogy mi vagy te. Nem könnyű ezt túlélni. Amikor elveszíted a büszkeséged, elhagyod otthonod és eltűnsz a horizonton. Mondd meg, hogy tényleg a pénzre tudsz gondolni? A pénzre, a pénzre. Amióta van egy kis pénzem, pénzem. Mondd meg hogy tényleg hiányolsz vagy inkább letojsz. Még el sem mondtad, amit el kellett volna mondanod. Az árulás egy puskagolyóként hat a mellkasban. Tartsd meg magadnak az áldásokat. Csak fekszel otthon az ágyon de tudod hogy ő (anyu) tudja ezt és kérdezgetni fog engem. Egyedül lenni nem könnyű. Amikor elveszted a büszekséged, egy pillanat alatt kitalálom, hogy mi vagy te nekem. Csak pénzt akartál. Pénzt, pénzt. Amióta van egy kis pénzem. Korábban késő estig tudtunk beszélgetni. „Fiam, fiam, drágám gyere ide” ezeket mondtad büszkén, amikor játszottam. „Fiam, fiam, drágám” annyira hiteles volt a kívánságod, hogy visszacsináljunk mindent úgy, ahogy volt.

Azt hiszem nem is kell tovább boncolgatni vagy megmagyarázni a dalt, az angol fordításból szinte mindent leírtam fentebb. Azért mégis röviden: A kis Mahmood épp láthatáson van az apjánál, akinek szétesett az élete a válás óta, bár valószínűleg ez a folyamat már korábban elindult. Ezt a pár órát csak kibírja valahogy az apjánál, aki úgy tűnik, hogy már csak érdekből szereti. Ideje menni hazafelé.

Nem titkolom, hogy számomra ez az idei év legjobb dala, ami azért is furcsa, mert amióta visszatértek az olaszok ismét az Eurovízióra, egyszer sem voltak még a legnagyobb kedvenceim. Oké, ebben nincs nagyéneklés, áriázás, mint amit megszoktunk egy rendes tehetségkutatóban, vagy ami le tud minket nyűgözni egy televíziós showban. Borzasztó drámai dalszöveg, szerintem az előadás is az lesz. A videoklip már korábban meggyőzött. A hangszerelés is rátesz egy lapáttal a dal nyomott és csalódott, fásult hangulatára, ami mindennel együtt az egyik legmesteribb dal az idei évről. Simán nyerhetne idén.

https://youtu.be/tEwvUu1dBTs

(eurovision.tv, wikipedia.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top