ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: San Marino

San Marino az egyik legsikertelenebb ország az Eurovíziós Dalfesztiválon. Első indulójuk, a 2008-ban fellépő Miodio együttes 5 ponttal az elődöntő utolsó helyén zárt. Az ország legjobb és legrosszabb eredménye is Valentina Monetta nevéhez fűződik. Ő az egyetlen énekes, aki az eddigi 9 szereplésük alkalmával be tudott jutni a döntőbe, viszont 2017-ben az amerikai Jimmie Wilsonnal negatív rekordot jelentő 1 ponttal zárta az elődöntőt. Tavalyi indulójuk Jessika és Jenifer Brening sem tudott javítani a statisztikán, ők sem jutottak be a döntőbe.

A miniállamot idén a török Serhat fogja képviselni Izraelben, aki visszatérő előadóként lesz jelen, hiszen 2016-ban már láthattuk őt a stockholmi Eurovízión. Akkori diszkóslágere, az „I didn’t know” bár nem jutott a döntőbe, az amerikai Billboard Dance slágerlistáján a 25. pozícióig jutott. Serhat tapasztalt énekes, dalszerző, zenei producer és televíziós műsorvezető. 1964. október 24-én született Isztambulban Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu néven. Fogorvosnak tanult, de diplomája megszerzése után a showbizniszt választotta. 1994-ben megalapította az „End Productions”-t, mely különböző televíziós műsorokat készít. A tévénézők először a Rizikó nevű játékban láthatták, melyért egymást követő 2 évben is elnyerte a legjobb producer és műsorvezető címet. Énekesi pályafutását 1997-ben kezdte, de első nemzetközi sikerére 2005-ig kellett várni. A „Total Disguise” című dalt az 1987-es Eurovízió műsorvezetőjével, Viktor Lazloval adta elő, mely nem csak Európában, de Amerikában is sokak kedvence lett. Másik híres dala, a „Chocolate Flavour” leginkább Görögországban lett nagy sláger. 1997-ben létrehozta az évenként megrendezésre kerülő nemzeti és nemzetközi középiskolák és gimnáziumok zenei versenyét, mely fiatal tehetségek mentorálásával foglalkozik. 2006-ban a Slavic Bazaar nevű nemzetközi fesztiválon találkozott Tamara Gverdtsiteli orosz-grúz énekesnővel, akivel egy ideig Kelet-Európában turnézott. A páros annyira sikeresen működött, hogy 2008-ban felkérték őket az Eurovíziós szereplésre, de végül mindketten elutasították azt. Serhat 2013 óta főleg Franciaországban és Németországban dolgozik, a „Je M’adore” című dala 5 hétig vezette a német DJ slágerlistát, de több más európai országban is sikeres lett. A dalnak később megjelent egy új változata, melyet az Eurovízió korábbi győztesével, Helena Paparizouval készített.

San Marino idei dala a „Say na na na” (Mondd, hogy na na na!) címet viseli, melyet többnyire Serhat írt, de a szövegírásba Mary Susan Applegate is besegített. Az énekes éppen az albumán dolgozott, amikor az RTV megkereste az Eurovíziós visszatérés ötletével. A közmédia vezetősége a 10. szereplésükre egy számukra nagyon kedves és különleges előadót szeretett volna felkérni, így esett a választásuk Serhatra. A megkeresésig az énekest nem foglalkoztatta az Eurovízióra való visszatérés gondolata, ezért azt válaszolta, hogy csak egy jó dal birtokában indul újra. A „Say na na na” az optimizmus, pozitivizmus univerzális himnusza, mely felhívja a figyelmünket arra, hogy nem vagyunk egyedül, mindig van valaki, akit megkereshetünk a problémáinkkal, akire támaszkodhatunk. Ne essünk kétségbe, ha az élet nehézségek elé állít minket, legyünk erősek, legyünk hősök, hiszen az élet szép és jó, élvezzük, amíg lehet.

Személyes vélemény: Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki nagyon örül Serhat visszatérésének. Nekem már a 2016-os dala is nagy kedvencem volt és az idei is az egyik legnagyobb favoritom a maga kedves kis optimizmusával és vidámságával. Serhat óriási figura, pozitív, karizmatius személyiség, aki kétségkívül színpadra termett. Az elődöntőben utolsóként fog fellépni, de valószínűleg még ez sem fogja megmenteni a kieséstől. Bármennyire is szeretem a dalt, de még én sem juttatnám döntőbe, szerintem ilyen hamis énekléssel senki nem érdemel továbbjutást. Pontszám: 6.5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=l5arNtTYK1s

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top