ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Görögország

Görögország 1974-ben vett először részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A kezdeti években nem termett nekik túl sok babér, az 1977-ben és 1992-ben elért ötödik helyezés volt a legjobb eredményük. Eddig 40 alkalommal szerepeltek a versenyen, egyetlen győzelmüket 2005-ben szerezték, így a 2006-os versenynek Athén adott otthont. 2004 óta csak kétszer nem jutottak tovább az elődöntőből, tavalyi indulójuk a kanadai-görög Katerina Duska a 21. helyen végzett a döntőben.

Az utóbbi években az ERT mindig belső kiválasztással nevezte meg indulóját és idén is zárt ajtók mögött hozták meg a döntést Görögország indulójáról. Tavalyhoz hasonlóan most is egy külföldön született, görög felmenőkkel rendelkező énekesnőnek szavaztak bizalmat. A 17 éves Stefania Liberakakis ismerős lehet a Junior Eurovízió szerelmeseinek, hiszen 2016-ban a holland színekben induló Kisses tagjaként a 8. helyen végzett a fiatalok versenyén. Stefania az éneklésen kívül színészkedéssel is foglalkozik, valamint rengeteg követővel rendelkezik a Youtube, Instagram, TikTok oldalakon. Stefania Utrechtben született, 10 éves korában már a The Voice Kids-ben szerepelt, majd nem sokkal később egy kórus tagja lett. Első dala, a 2018-ban megjelent “Stupid reasons” a gyermek slágerlisták első helyéig jutott Hollandiában. 2019-ben 3 új dallal jelentkezett és még ebben az évben felléphetett a MAD VMA nagyszabású görög showban. Fiatal kora ellenére már 3 filmben is szerepelt, valamit egy gyermekeknek szóló sorozat főszereplőjeként napjainkban is találkozhatunk vele. Stefania a “Superg!rl” (Szuperlány) című dallal indult volna a 2020-as Eurovízión. Mivel az idei versenyt az EBU törölte, így ezt a dalt sajnos nem fogjuk tőle hallani, viszont az ERT jövőre is őt nevezte meg képviselőjeként.

A “Superg!rl” egy modern pop dal, görögös hangzásvilággal, mely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy higgyenek magukban, legyenek kitartóak és tegyenek meg mindent az álmaik elérése érdekében, hiszen senki és semmi nem állíthatja meg őket a siker útján. A dal szerzői Dimitri Kontopoulous, Arcade és Sharon Vaughn. Az Arcade egy 4 tagú csoport fedőneve, mely tehetséges görög zeneszerzőkből, producerekből áll. A színpadképért Fokas Evangelinos felelt volna, Stefania ruhájának tervezésével pedig Görögország legjobb divattervezőjét bízták meg. Dimitris szerint nagyon nehéz volt megtalálni a legmegfelelőbb dalt Stefania számára, mivel figyelembe kellett venniük az énekes személyiségét és életkorát.

Személyes vélemény: Be kell valljam, hogy nem én vagyok Görögország legnagyobb Eurovíziós rajongója, 2011 óta csak 3 dalukat szerettem (2013,2014,2015), így mikor megtudtam, hogy Stefania lesz az idei képviselőjük nagyon megörültem, hiszen a 2016-os holland Junior Eurovíziós dalt nagyon szerettem. Nem értem, hogy az ERT mostanában miért mindig külföldről “importál” énekeseket, ennyire nem érdekel senkit az Eurovízió Görögországban? Sajnos a “Superg!rl”-t eddig nem volt lehetőségem meghallgatni, így most első hallgatás után írok véleményt. Stefania a gyermekek versenyén már bizonyította, hogy nagyon jól énekel élőben és valószínűleg ezzel a dallal sem lett volna problémája. Kicsit csalódott vagyok, mert sokkal jobbra számítottam, szerintem egy vidám, csajos dal jobban illet volna hozzá, valami olyasmi, mint a 2016-os MESC-n a “Young love” Maxine Pace-től. A keleties hangzásvilág és ez a dudaszó (vagy mi ez?-bocsánat a tudatlanságomért) nem igazán tartozik a kedvenceim közé, valamiért az én fülem nem szereti ennek a hangszernek a hangját (persze vannak kivételek, a „Fuego” például a mai napig nagy kedvencem). Profi csapat állt volna Stefania mögött, szerintem a döntő biztos meglett volna neki, de nem hiszem, hogy megváltotta volna a világot. Örülök, hogy az ERT jövőre is neki szavazott bizalmat, de könyörgöm, írjanak neki egy jobb dalt, mert ez jóindulattal is csak közepes. Pontszám: 5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=dJxCINWp_j0

(eurovison.tv)

Hány pontot adnál Görögországnak?

online survey

About Author

Napi Eurovízió 2020: Görögország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top