ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Görögország

Görögország 1974-ben vett először részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A kezdeti években nem termett nekik túl sok babér, az 1977-ben és 1992-ben elért ötödik helyezés volt a legjobb eredményük. Eddig 40 alkalommal szerepeltek a versenyen, egyetlen győzelmüket 2005-ben szerezték, így a 2006-os versenynek Athén adott otthont. 2004 óta csak kétszer nem jutottak tovább az elődöntőből, tavalyi indulójuk a kanadai-görög Katerina Duska a 21. helyen végzett a döntőben.

Az utóbbi években az ERT mindig belső kiválasztással nevezte meg indulóját és idén is zárt ajtók mögött hozták meg a döntést Görögország indulójáról. Tavalyhoz hasonlóan most is egy külföldön született, görög felmenőkkel rendelkező énekesnőnek szavaztak bizalmat. A 17 éves Stefania Liberakakis ismerős lehet a Junior Eurovízió szerelmeseinek, hiszen 2016-ban a holland színekben induló Kisses tagjaként a 8. helyen végzett a fiatalok versenyén. Stefania az éneklésen kívül színészkedéssel is foglalkozik, valamint rengeteg követővel rendelkezik a Youtube, Instagram, TikTok oldalakon. Stefania Utrechtben született, 10 éves korában már a The Voice Kids-ben szerepelt, majd nem sokkal később egy kórus tagja lett. Első dala, a 2018-ban megjelent “Stupid reasons” a gyermek slágerlisták első helyéig jutott Hollandiában. 2019-ben 3 új dallal jelentkezett és még ebben az évben felléphetett a MAD VMA nagyszabású görög showban. Fiatal kora ellenére már 3 filmben is szerepelt, valamit egy gyermekeknek szóló sorozat főszereplőjeként napjainkban is találkozhatunk vele. Stefania a “Superg!rl” (Szuperlány) című dallal indult volna a 2020-as Eurovízión. Mivel az idei versenyt az EBU törölte, így ezt a dalt sajnos nem fogjuk tőle hallani, viszont az ERT jövőre is őt nevezte meg képviselőjeként.

A “Superg!rl” egy modern pop dal, görögös hangzásvilággal, mely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy higgyenek magukban, legyenek kitartóak és tegyenek meg mindent az álmaik elérése érdekében, hiszen senki és semmi nem állíthatja meg őket a siker útján. A dal szerzői Dimitri Kontopoulous, Arcade és Sharon Vaughn. Az Arcade egy 4 tagú csoport fedőneve, mely tehetséges görög zeneszerzőkből, producerekből áll. A színpadképért Fokas Evangelinos felelt volna, Stefania ruhájának tervezésével pedig Görögország legjobb divattervezőjét bízták meg. Dimitris szerint nagyon nehéz volt megtalálni a legmegfelelőbb dalt Stefania számára, mivel figyelembe kellett venniük az énekes személyiségét és életkorát.

Személyes vélemény: Be kell valljam, hogy nem én vagyok Görögország legnagyobb Eurovíziós rajongója, 2011 óta csak 3 dalukat szerettem (2013,2014,2015), így mikor megtudtam, hogy Stefania lesz az idei képviselőjük nagyon megörültem, hiszen a 2016-os holland Junior Eurovíziós dalt nagyon szerettem. Nem értem, hogy az ERT mostanában miért mindig külföldről “importál” énekeseket, ennyire nem érdekel senkit az Eurovízió Görögországban? Sajnos a “Superg!rl”-t eddig nem volt lehetőségem meghallgatni, így most első hallgatás után írok véleményt. Stefania a gyermekek versenyén már bizonyította, hogy nagyon jól énekel élőben és valószínűleg ezzel a dallal sem lett volna problémája. Kicsit csalódott vagyok, mert sokkal jobbra számítottam, szerintem egy vidám, csajos dal jobban illet volna hozzá, valami olyasmi, mint a 2016-os MESC-n a “Young love” Maxine Pace-től. A keleties hangzásvilág és ez a dudaszó (vagy mi ez?-bocsánat a tudatlanságomért) nem igazán tartozik a kedvenceim közé, valamiért az én fülem nem szereti ennek a hangszernek a hangját (persze vannak kivételek, a „Fuego” például a mai napig nagy kedvencem). Profi csapat állt volna Stefania mögött, szerintem a döntő biztos meglett volna neki, de nem hiszem, hogy megváltotta volna a világot. Örülök, hogy az ERT jövőre is neki szavazott bizalmat, de könyörgöm, írjanak neki egy jobb dalt, mert ez jóindulattal is csak közepes. Pontszám: 5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=dJxCINWp_j0

(eurovison.tv)

Hány pontot adnál Görögországnak?

online survey

About Author

Napi Eurovízió 2020: Görögország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top