ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Moldova

Moldova 2005 óta tagja az Eurovízió családjának. Kis ország lévén gyakran előfordul, hogy ugyanazok az énekesek képviselik őket. Legjobb eredményeiket is olyan előadók szállították, akik két alkalommal is szerencsét próbálhattak a versenyen. Első indulójuk, a Zdob și Zdub rögtön az előkelő 6. helyen végzett, majd 2012-ben szintén egy szép eredménnyel térhettek haza. Az eddigi legjobb, 3. helyezésüket a Sunstroke Projectnek köszönhetik, akik 2017-ben a “Hey Mamma” című dallal léptek fel Kijevben. Nekik sem ez volt az első szereplésük, 2010-ben Olia Tira oldalán már találkozhattunk velük, akkor a döntő 22. helyén végeztek. Tavalyi indulójuk, Anna Odobescu már nem volt ilyen szerencsés, „Stay” című dala csak a 12. helyre volt elég az elődöntőben, ezzel Moldova 5. alkalommal maradt le a döntőről. Az országban 2007 kivételével minden évben egy nemzeti válogatón döntik el, hogy ki legyen az ország képviselője. Idén erre a jogot Natalia Gordienko nyerte el, aki 2006-ban Arsenium oldalán a 20. helyen végzett az athéni Eurovízión. A moldáv közmédia eddig nem nyilatkozott a jövő évi terveiről, így egyenlőre nem tudni, hogy jövőre is Natalia lesz-e az indulójuk.

Natalia Gordienko 1987. december 11-én született, édesanyját fiatalon, 18 éves korában vesztette el. A kicsi Natalia 5 évesen, nagymamája támogatásával kezdett el énekelni és ő volt az, aki a különféle zenei fesztiválokra, versenyekre is elkísérte. Az énekesnő eredetileg modellnek készült, de végül a zene mellett döntött. Az éneklésen kívül táncol és különféle televíziós műsorokat is vezet. Natalia is tagja annak az Eurovíziót megjárt énekeseknek, akik részt vettek a Slavic Bazaar és New Wave fesztiválokon. Eddig 3 szóló albuma jelent meg, melyeken neves európai előadókkal énekel együtt.

Natalia idén a „Prison” (Börtön) című dallal versenyzett volna Rotterdamban. A nemzeti válogatón a dal a zsűri és a közönség maximum pontját is bezsebelte, így kijelenthetjük, hogy megérdemelten győzött. A zeneszerző páros, az úgynevezett „Dream team”, Dimitris Kontopoulos és Phillip Kirkorov, a szövegíró Sharon Vaughn. Azt hiszem a dalszerzőket nem kell különösebben bemutatni, hiszen rengeteg Eurovíziós slágert köszönhetünk már nekik. A „Prison” egy olyan személyről szól, aki a párjával való kapcsolatot börténként éli meg. Az illető a partnerét egyszerre szereti és utálja és bár tudja, hogy sokkal jobbat is találhatna nála, mégsem tud elszakadni tőle.

Személyes vélemény: A fehérorosz válogató mellett a moldáv a másik nagy kedvencem, sehol sem látni olyan vicces előadásokat, mint ennek a két országnak a meghallgatásain. Ahogy várni lehetett, a műsor nem hozott túl nagy izgalmakat, már a verseny előtt tudni lehetett, hogy Kirkorovék dalának nem lesz ellenfele. Nem is igazán értem, hogy miért kell olyan válogatókat megrendezni, amin az ő szerzeményeik is indulnak. Az idei moldáv válogatót sajnos nem volt lehetőségem követni, de a recap videó alapján az általam legjobbnak vélt dalokat sikerült meghallgatnom. A legnagyobb kedvencem, Tudor Bumbac sajnos nem került be a döntőbe, mint ahogy a másik nagy favoritom Sasha Bognibov is kimaradt. A moldávok tavalyi indulója nálam Top 10-es volt és úgy általában véve is szeretem a dalaikat, így kíváncsian vártam, idén mit tesznek le az asztalra. A „Prison” a recap videóban nem keltette fel az érdeklődésemet, ezért most fogom először meghallgatni. Bár az Eurovízió hivatalos oldalára nem az élő verzió van feltöltve, én mégis ez alapján értékelek. Nos, a zenei alap szerintem nagyon jó, tetszik benne a drámaiság, a dal maga pedig jól építkezik, bár a vége nagyobbat is robbanhatna. Natalia viszonylag jól énekel (bár lehetne jobb is), viszont ez a fülig érő mosoly nagyon idegesítő, hol van a szenvedés, a belső küzdelem, amiről a dal szól?! A színpadkép és a ruha elég minimálisra sikeredett, de most ennyi is bőven elég volt a sikerhez. Ehhez a dalhoz nagyon egyszerű lett volna egy ütős színpadképet kitalálni és mivel Kirkorov papa keze messzire elér, valószínűleg Moldova idén döntőzött volna. Pontszám: 7.5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=RnD1ApDo5_k

(eurovision.tv)

Hány pontot adnál Moldovának?

bike trails

About Author

Napi Eurovízió 2020: Moldova
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top