ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Olaszország

Olaszország a Big 5 tagja, így az indulóinak nem kell az elődöntőben megmérettetni. Az olaszok a németek, franciák, spanyolok és a britek mellett a legnagyobb pénzügyi támogatói az EBU-nak, ezért ez az 5 ország minden évben automatikus döntős. A Big 5 országok sikertelen szereplésének okaként sokan pont ezt a kiváltságos helyzetet hozzák fel, szerintük az automatikus döntőzés miatti egyszeri fellépés ezen országoknak csak a hátrányára válik. Az olasz az egyetlen olyan ország, mely ezt a felvetést meg tudja cáfolni, hiszen ők panaszkodhatnak legkevésbé Fortuna miatt. Olaszország eddig 45 alkalommal indult az Eurovízión, két győzelmük mellé 8 dobogós helyezés is párosul. Tavalyi indulójuk, Mahmood „Soldi” című dala nagy sikernek örvendett és a 2. helyen ért célba. Az olasz Eurovíziós induló többnyire a Sanremói dalfesztivál győztese, visszalépés esetén a RAI választja ki a képviselőjét. 2020-ban Diodato győzött, így ő utazhatott volna Rotterdamba, hogy ez 2021-ben is így lesz-e, az egyenlőre még kérdéses.

Antonio Diodato 1981. augusztus 30-án született a Torinótól nem messze található Aosta városában, de a dél-olaszországi Taranóban nőtt fel. Zene iránti szeretete korán megmutatkozott, kezdetben hegedülni, majd gitározni tanult. 13 évesen megalapította a barátokból és szomszédokból álló első zenekarát, 20 évesen pedig Stockholmba költözött. Itt szerezte első komoly zenei tapasztalatait, a később alakult Swedish House Maffia tagjaival is a svéd fővárosban került kapcsolatba. Hazatérése után az egyik római egyetemen média szakon szerzett diplomát. A jelenleg Milánóban élő énekes 2007-ben adta ki első kislemezét. Zenéjére leginkább a Pink Floyd, Fabrizio de André, Luigi Tenco, Dominico Modugno, a The Beatles és a U2 voltak hatással. Antonionak nem az idei volt az első szereplése az Eurovízió atyjaként emlegetett Sanremói fesztiválon. 2014-ben már találkozhattunk vele a „Fiatalok” kategóriában, akkor a 2. helyen zárt, majd 2018-ban, a „Nagyok” kategóriában Roy Paci oldalán a 8. helyen végzett. Antonio szabadidejében sokat olvas, emellett pedig nagy foci rajongó, kedvenc csapata a Juventus. Mindig az volt az álma, hogy egyszer találkozhasson Cristiano Ronaldoval. Ez a vágya idén végre teljesült, hiszen a portugál klasszis élőben tekintette meg Antonio sanrémói fellépését.

Olaszország a „Fai Rumore” (Kelts zajt!) című dalt indította volna Rotterdamban. A dalt Antonio mellett Edwyn Roberts írta. Egy érzelemdús balladáról van szó, melyben Diodato lényegében azt kívánja mondani, hogy hiányzik neki annak a személynek a hangja, aki elhagyta őt. Bár az énekes hivatalosan sosem erősítette meg, többen mégis úgy vélik, hogy a dal a volt barátnőjéhez, a szintén énekes Levantéhez szól. A dal fő eleme a kínzó, elviselhetetlen csend okozta fájdalom, amit egy kapcsolat vége után tapasztalunk. Mikor újra halljuk az ismerős hangokat, azok visszarepítenek minket olyan helyekre, amik régen szép emlékek voltak, mostanra viszont csak fájdalmat okoznak. A dal befejezése során elhangzik, hogy „Nem szeretnék a gyönyörű hangod nélkül élni”. Sokan azt mondják, hogy jobb bezárni az ajtót és továbblépni, de legtöbb esetben még nem vagyunk készek ezt megtenni.

Személyes vélemény: Számomra Olaszország adja az Eurovízió legjobb dalát, a „Grande Amore”-t valószínűleg senki nem fogja tudni nálam túlszárnyalni, az a dal egy igazi mestermű. Az olaszok tavalyi dalától engem a rosszullét kerülgetett, a mai napig fel nem tudom fogni mit szerettek rajta az emberek. Nagyon mérges voltam Mahmoodra, mivel miatta nem láthattam újra az Il Volot, mint ahogy idén is mérges voltam Diodatora, aki miatt nem láthattam a másik nagy kedvencemet, Francesco Gabbanit. Nagy rajongója vagyok az élő zenének, ezért az Eurovízión is szorgalmaznám a zenekar bevezetését, szerintem nagyon jót tenne a versenynek egy kis vérfrissítés. A „Fai rumore” egy tipikus olasz ballada, ha nem tudnám, hogy Olaszország küldi, akkor is kitalálnám és nem csak a nyelv miatt, hanem mert ez a fajta dallamvilág nagyon jellemző rájuk, nem ez az első eset, hogy valami hasonlóval próbálkoznak. Nem egy kiemelkedő dal, de voltak már ennél sokkal rosszabb próbálkozásaik is. Ami mindenképp pozitívum az Diodate színpadi jelenléte, ő az a tipikus előadó, aki karizmájával mindenkit le tud venni a lábáról és egyedül is képes betölteni a színpadot. Nagyon jól közvetít érzelmeket, hihetetlen milyen átéléssel és szenvedéllyel adja elő ezt a dalt, emellett pedig tökéletesen énekel (bár a hangszíne nekem nem tetszik). A Sanremóhoz hasonlóan szerintem az Eurovízión is a zsűritől kapott volna több pontot, a közönségnél 10-15. hely környékére saccoltam volna. Nagyon jól áll neki ez a zenei stílus, ha jövőre is ő indul szerintem mindenképp maradjon az érzelmes balladáknál. (Zárójelben jegyezném meg, hogy mennyire megható volt látni azokat a videókat, melyekben az olasz emberek az erkélyeiken ezt a dalt énekelve próbálják egymást támogatni a koronavírus járvány idején). Pontszám: 5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=TA57rugucwk

(eurovision.tv)

Hány pontot adnál Olaszországnak?

polls

About Author

Napi Eurovízió 2020: Olaszország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top