ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Ciprus

Az 1981-ben debütáló Ciprus eddig 36 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dafesztiválon. Az új évezred elején nem tartoztak a legsikeresebb országok közzé: bár 2002-ben és 2003-ben rendre a 6. és 5. helyen végeztek, azonban 2006 és 2009 között egyetlen alkalommal sem jutottak a döntőbe énekeseik. Az igazi áttörést a tüzes Eleni hozta meg a Fuego-val, amikor Netta után a 2. helyen végzett 2018-ban. Hasonló receptet bevetve küldték Tamtát az izraeli versengésre 2019-ben, azonban akkor már csak a 13. helyre volt elég a hasonló stílusban íródott Replay. Tavaly Sandro-t választotta a ciprusi TV, hogy az országot képviselje, azonban a vírus miatt elmaradt versenyen nem vehetett részt, idén pedig új előadót választottak – a 26 éves Elena Tsagrinou-t.

Elena énekesnő, színésznő és egyben televíziós műsorvezető is. 2013-ban csatlakozott az OtherView csapathoz, miután korábbi énekesnőjük otthagyta a bandát. 2014 januárjában jött ki az együttes első dala, melyet ő énekelt fel, a „What You Want”. Pár hónappal később újabb produkcióval jelentkeztek, mely a „O giros tou kosmou” (A világ körül) címet kapta. Közben ezzel párhuzamosan mentorként is közreműködött a Just the 2 of Us tehetségkutató műsorban. 2015-ben is nagyon aktív volt a banda: 4 újabb dalt jelentettek meg. A 2016-os és 2017-es The Voice of Greece produkcióban a műsorvezetésbe is belekóstolt: a műsor alatt a backstage-ből jelentkezett. 2018-ban Elena úgy döntött, hogy inkább szólókarrierjére koncentrál és 5 év után otthagyta a csapatot.

Legelső szóló dala 2018 nyarán jött ki és a „Pame Ap’ Tin Arhi’” címet viselte, valamint nem sokkal később angolul is megjelent, „Summer Romance” (Nyári románc) címmel. A dal szövegét Nikos Moraitis írta, míg a dallamot az a Dimitros Kontopoulos szerezte, aki az Eurovíziós-közegben nagyon otthonosan mozog.

Idén Philipp Kirkorov mellett ő az egyik szerzője Natalia Gordienko „Sugar” című dalának, de a korábbi években többek között szintén részt vett eurovíziós művek megalkotásában: Görögország 2009 (Sakis Rouvas – This is our night), Azerbajdzsán 2013 (Farid Mammadov – Hold me), Oroszország 2016 (Szergej Lazarjev – You are the only one).

Elenának később több szóló műve is megjelent, valamint folyamatos fellépője volt a ciprusi Fantasia Live nightclub rendezvényeknek is.

2020 novemberében derült ki, hogy Ciprus 2021-ben már nem Sandro-t indítja az Eurovízión, hanem Elenát. Az énekesnő dala az „El diablo” (Az ördög) címet viseli, emiatt pedig Ciprusban kisebb botrány robbant ki. Úgy vélték, főként egyházi körökben, hogy a dalt nem szabad nevezni az Eurovízióra annak szövege miatt („Szerelembe estem/Szerelembe estem/A szívemet az ördögnek adtam”). A dalt teljes mellszélességgel támogatja ugyanakkor mind a ciprusi kormány, mind a köztelevízió, valamint a ciprus lakosok jó része is, és elutasítják a vádakat, miszerint Istent káromló dal lenne.

A szerzői csapatban találjuk Laurell Barker-t, Jimmy „Joker” Thornfeldt-et, Thomas Stengaard-ot és OXA-t is. Közülük hármuknak is elég nagy tapasztalatuk van már az Eurovíziós dalok kapcsán:

  • Laurell Barker: közreműködött az alábbi dalok megalkotásában: Svájc 2018 és 2019 (ZiBBZ – Stones, Luca Hänni – She got me), Németország 2019 (S!sters – Sister), Egyesült Királyság 2019 (Michael Rice – Bigger than Us), Lengyelország 2020 (Alicja Szemplinska – Empires).
  • Jimmy „Joker” Thornfeldt: az idei san marinoi (Senhit – Adrenalina) valamint svéd (Tusse – Voices) dalok mögött, mint közreműködő áll.
  • Thomas Stengaard: ő volt az egyik megálmodója és megalkotója a 2013-as nyertes dán dalnak (Only Teardrops, melyet Emmelie de Forest adott elő) valamint Jimmyvel egyetemben ő is részt vett az idei san marinoi dal megalkotásában.

„Ma este egy buliban fogunk lenni – úgy fogunk lángolni, mint az elszabadult tűz. Sokkal jobban, mint a sriracha a testünkön – taco, tamale – ez az én formám.  A csípősek megolvasztják a határaimat, így ma mindenképp egy buliban fogunk lángolni. Úgy érzem majd veled a pokolban, mintha a mennyországban lennék. Mama mama szita, mondd meg nekem, mit tegyek. Áthágom a szabályokat! Szerelembe estem és odaadtam a lelkemet az ördögnek. Feladtam, mert azt mondja, az angyala vagyok, az angyala vagyok!”

Kétség nem fér hozzá – első hallásra bemászik az ember bőre alá az „El diablo” annak ritmusossága és könnyen dúdolható szövege miatt. Szerintem biztosan döntős dal lesz, ám azt nem látom magam előtt, hogy ezzel a dallal megnyerné a versenyt Elena. Ha a Fuego nem volt elég ehhez, akkor ez sem lesz. Ti szeretitek a dalt? Szerintetek hol fog végezni?

https://www.youtube.com/watch?v=mk4amZlPa4g

(eurovision.tv, wikipedia.org, wiwibloggs.com)

Napi Eurovízió 2021: Ciprus
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top