ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Izland

Izland 1986 óta folyamatos résztvevője az Eurovíziónak (kivéve 1998-at, amikor előző évi teljesítményeik átlagát vették alapul az indulóknak, és Izland nem tartozott akkoriban a jobban teljesítő országok közzé). A 2004-es elődöntős rendszer óta vegyesek eredményeik: 2005 és 2007, valamint 2015 és 2018 között nem jutottak a döntőbe az ország előadói, ám 2019-ben megtört az átok, amikor a kissé szokatlan stílusú Hatari elődöntőjének 3. helyét csípte el, a döntőben pedig a 10. helyig menetelt. Izland is egyik azon országoknak, akik a tavaly elmaradt versenyre kiválasztott előadójukat indítják idén is: a Daði og Gagnamagnið a májusi versengésen a „10 years” (10 év) című dallal lép fel.

Az 1992-es születésű Daði az izlandi fővárosban, Reykjavíkban születt született, ám jelenleg Berlinben él. 2017-ben diplomázott le Németországban, szakja a Music Management és Audio Production volt. Fiatal korában dobolt, de zongorázni és basszusgitáron játszani is megtanult. Barátjával, Kristján Pálmival megalapította első bandáját, a RetRoBot-ot, ehhez csatlakozott később egy énekes és egy gitáros is. 2012-ben a banda megnyert egy izlandi zenei versenyt és Daði-t az év elektronikus zenésznek választották meg. Rá egy évre, 2012-ben megjelent első albumuk, a Blackout.

Az énekes 2017-ben nevezett először az izlandi dalválasztó műsorba, a Söngvakeppninbe: az „Is this love?” (Ez szerelem?) című produkcióval. Nem egyedül vett részt a versenyen, sőt kifejezetten családi produkcióról beszélhetünk: testvére (Sigrún Birna Pétursdóttir – szemüveges barna hajú lány), felesége (Árný Fjóla – göndör hajú lány) és három barátja (Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson és Jóhann Sigurður Jóhannsson) társaságában. A csapat tagjait jelképezi a formáció nevében a Gagnamagnið, ami izlandi nyelven adatot jelent, pontosabbban adatmennyiséget. A csapat szimbólumává vált zöld színű, fényes overáljuk valamint a rajta látható, pixelesített arc. Kifejezetten nagy sikert arattak ekkor: Svala mögött a 2. helyen végeztek.

Újabb próbálkozásukhoz 2020-hoz kell visszamennünk, amikor a „Think about things” (Gondolat dolgokról) című dallal megnyerték az izlandi válogatót és így jogosultak lettek az ország képviseletére. Bár a pandémia miatt meghiúsult Eurovízión nem vehettek részt, a sikert látván (több országban is tartottak helyi szavazásokat és nem egy helyen ők nyerték meg a mini versenyt) az ország köztelevízója, a RÚV úgy döntött, hogy idén is ők mehetnek.

A „10 years”-t a formáció maga alkotta meg, stílusában pedig nagyon hasonlít a tavalyi „Think about things”-re. Mindkét dal személyes hangvételű és indíttatású: a 2020-as versenyre indított dal szövegét Daði és Árný közös, 2019-ben született gyermekük ihlette: kíváncsian várják, hogy megismerjék, hogy mit gondol gyermekük bizonyos dolgokról. Az idei pedig a feleségével való kapcsolatáról szól, ami 10 évvel ezelőtt kezdődött és egyre jobb és jobb ahogy telnek az évek.

„Ez a formáció harmadik és egyben utolsó dala, ebben biztos vagyok. Megvan a saját stílusunk jelenleg és ez a dal ahhoz illeszkedik. Köszönöm mindenkinek a támogatását. Ez jóformán teljesen megváltoztatta az életemet.” – emeli ki Daði.

Érdekesség, hogy a kórus rész feléneklésére egy felhívást tettek közzé: az érdeklődők a világ minden tájáról beküldhették rövid hangfelvételeiket és ezeket felhasználva született meg ez a részlet. Daði saját szüleit is megkérte, hogy csatlakozzanak. A felhívás olyannyira népszerű lett, hogy még a német induló, Jendrik is beadta „pályázatát”.

„Már egy évtizede, hogy együtt vagyunk – mégis minden nap egyre jobban és jobban szeretlek. Ha újrakezdhetném, valószínűleg mindent pontosan ugyanígy csinálnék. Nem akarom megtudni, hogy mi történt volna velem, ha nem szeretjük egymást. Nem szeretném újra azt az életemet élni, ami a találkozásunk előtt volt. (…) Minden, amit szeretek benned olyan gyorsan alakult ki, de most már lassítsunk (és élvezzük az együttlétet) – a szerelemnek időre van szüksége és az évek során, mint a bor, folyamatosan jobb lesz. Hogy tud mindig jobb lenni? Szerelmünk minden nap tovább növekszik, az idő, amit együtt töltöttünk, az pedig egyszerűen jó érzés.”

Nem mondom, hogy első hallásra szerelem volt az idei vagy a tavalyi dal, de ahogy az énekes énekli is: az idő során jobbá vált, mint ahogy a bor is nemesedik. Amikor pedig a dal mondandóját megismertem, még jobban megtetszett az egész. Kicsit hasonló érzésem van, ha az Eurovízió rajongói körét nézem kedveltség tekintetében, mint az ausztrál Montaigne-el: van aki nagyon szereti és van, aki hallani sem akar róla. Van még köztetek olyan (rajtam kívül), aki szereti a „10 years”-t, vagy egyedül vagyok? 🙂

(eurovision.tv, wikipedia.org, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Izland
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top